Postna zupa, której trudno się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty
Zupa to popularny posiłek, po który najchętniej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, zachwyca smakiem i urozmaica codziennie menu. Jeśli zależy ci na przygotowaniu takiej zupy, której nie będziesz w stanie się oprzeć, to świetnie sprawdzi się tu postna zupa. Jak sama nazwa wskazuje, nie znajdziesz w niej ani grama mięsa.
20.03.2023 16:27
Postna zupa — prawdziwy hit kuchni anglosaskiej
Dlaczego warto sięgnąć akurat po tę zupę? Jest to dość popularne danie kuchni anglosaskiej, określane jako zupna rybna chowder. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się ją na bazie ryb lub owoców morza. Idealnie sprawdzi się więc na Wielki Post, kiedy to w piątki sięga się po te bezmięsne dania.
Ta postna zupa, w swoim składzie, ma wiele warzyw, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Co ważne, jest niezwykle pożywna i bogata w rozmaite składniki, przez co z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Niezwykle ważny jest jej czas przygotowania. Robi się ją w parę chwil, a każdy, kto jej spróbuje, nie będzie w stanie się oprzeć, by poprosić o dokładkę.
Jak przygotować postną zupę?
Najważniejsze, w jej przypadku, na pewno jest to, że wszystkie składniki możesz łączyć według własnego uznania. Aby podkręcić jej smak, warto sięgnąć po kieliszek białego wina, dzięki któremu stanie się o wiele lepsza. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Składniki:
- 500 g pstrąga
- puszka kukurydzy
- 500 g filetu z dorsza
- średnia cebula
- mały kalafior
- olej rzepakowy
- 3 ząbki czosnku
- żółta papryka
- 4 średnie ziemniaki
- świeży koperek
- 200 ml śmietany 18 proc.
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Postna zupa to prawdziwy hit, który już na stałe zagości w twojej kuchni. Rozpocznij od obrania i pokrojenia warzyw (cebula, marchew, ziemniaki i czosnek) w kostkę. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu.
Po upływie tego czasu wyjmij warzywa, wrzuć rybę i pokrojoną paprykę, podzielony kalafior i odcedzoną kukurydzę z puszki.
Całość gotuj przez 30 minut i następnie odcedź rybę i pozostaw do wystygnięcia.
Gotowanie postnej zupy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube The Wanderlust Kitchen
Ugotowane na samym początku warzywa podsmaż na oleju, przez kilka minut i następnie dodaj je do wywaru. Usuń ości z ryby, podziel na mniejsze części i również dodaj do zupy.
Zabiel ją, odlewając chochle do mniejszej miseczki i dodając śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej zawartość miski do zupy. Na samym końcu dopraw ją solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek. Postna zupa jest gotowa. Smacznego!
Co powiesz na chrupiące frytki z cukinii w parmezanie? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: