Babciny przepis na sos grzybowy nie ma sobie równych. Ten smak uzależnia

Sos grzybowy to klasyka polskiej kuchni. Jest pyszny, aromatyczny i pasuje do wielu dań. A jeśli jest przygotowany według babcinego przepisu, to smakuje jeszcze lepiej.

Sos grzybowySos grzybowy
Źródło zdjęć: © Freepik
Marcin Michałowski

Sos grzybowy przygotowany ze świeżych leśnych grzybów to kulinarne arcydzieło, które pochodzi prosto z przepisów naszych babć. Ten niepowtarzalny smak uzależnia i wciąż pozostaje jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie nawet niewielkiej ilości zebranych w lesie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Przygotowanie sosu grzybowego według starodawnej receptury sprawia, że zachowujemy bogaty smak i aromat leśnych grzybów. Sprawdźmy więc, jak przyrządzić ten wyjątkowy sos i jakie dania z nim doskonale współgrają.

Jak zrobić idealny sos grzybowy?

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebujemy:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, podgrzybków, zajączków, maślaków, rydzów),
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 125 ml wody lub bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek,
  • ok. 100 g śmietany 30-36%.

Przygotowanie sosu jest bardzo proste:

  1. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  4. Dodać czosnek i smażyć przez chwilę.
  5. Dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut.
  6. Podlać wodą lub bulionem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
  7. Dodać śmietanę i doprawić sos do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Smak i aromat sosu grzybowego

Sos grzybowy przygotowany według babcinego przepisu jest niepowtarzalny. Sekretem jest to, że grzyby smażymy na dużym ogniu, aby wydobyć z nich cały smak.

Sos grzybowy najlepiej smakuje z daniami, które mają delikatny smak. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych, kopytek, makaronu czy gnocchi. Można go też dodać do pieczonego mięsa.

Dodatki do sosu grzybowego

Sos grzybowy można wzbogacić o dodatkowe składniki, które nadadzą mu jeszcze bardziej wyrazisty smak. Możemy dodać do niego:

  • łyżkę mąki, aby sos był gęstszy,
  • łyżkę octu winnego, aby podkreślił smak grzybów,
  • łyżeczkę suszonego tymianku lub majeranku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀