Babciny przepis na sos grzybowy nie ma sobie równych. Ten smak uzależnia

Sos grzybowy to klasyka polskiej kuchni. Jest pyszny, aromatyczny i pasuje do wielu dań. A jeśli jest przygotowany według babcinego przepisu, to smakuje jeszcze lepiej.

Sos grzybowySos grzybowy
Źródło zdjęć: © Freepik
Marcin Michałowski

Sos grzybowy przygotowany ze świeżych leśnych grzybów to kulinarne arcydzieło, które pochodzi prosto z przepisów naszych babć. Ten niepowtarzalny smak uzależnia i wciąż pozostaje jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie nawet niewielkiej ilości zebranych w lesie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Przygotowanie sosu grzybowego według starodawnej receptury sprawia, że zachowujemy bogaty smak i aromat leśnych grzybów. Sprawdźmy więc, jak przyrządzić ten wyjątkowy sos i jakie dania z nim doskonale współgrają.

Jak zrobić idealny sos grzybowy?

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebujemy:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, podgrzybków, zajączków, maślaków, rydzów),
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 125 ml wody lub bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek,
  • ok. 100 g śmietany 30-36%.

Przygotowanie sosu jest bardzo proste:

  1. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  4. Dodać czosnek i smażyć przez chwilę.
  5. Dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut.
  6. Podlać wodą lub bulionem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
  7. Dodać śmietanę i doprawić sos do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Smak i aromat sosu grzybowego

Sos grzybowy przygotowany według babcinego przepisu jest niepowtarzalny. Sekretem jest to, że grzyby smażymy na dużym ogniu, aby wydobyć z nich cały smak.

Sos grzybowy najlepiej smakuje z daniami, które mają delikatny smak. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych, kopytek, makaronu czy gnocchi. Można go też dodać do pieczonego mięsa.

Dodatki do sosu grzybowego

Sos grzybowy można wzbogacić o dodatkowe składniki, które nadadzą mu jeszcze bardziej wyrazisty smak. Możemy dodać do niego:

  • łyżkę mąki, aby sos był gęstszy,
  • łyżkę octu winnego, aby podkreślił smak grzybów,
  • łyżeczkę suszonego tymianku lub majeranku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek