Wiele osób wciąż popełnia ten błąd. Przez to pieczarki są miękkie i gumowe

Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu pieczarek nie ma niczego skomplikowanego, to wiele osób popełnia prosty błąd. Właśnie przez niego podsmażone grzyby są gumowate. Zobacz, jak usmażyć pieczarki tak, aby pozostały chrupiące.

Pieczarki na patelni- PysznościPieczarki na patelni- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Pieczarki to hodowlane grzyby, które bez problemu dostaniesz przez cały rok w większości sklepów. Mają delikatniejszy smak niż grzyby leśne, dzięki czemu stanowią świetne uzupełnienie wielu potraw. Podczas smażenia potrafią jednak puścić wodę, przez co zamieniają się w miękką, gumowatą masę. Chociaż smak dalej jest w porządku, to konsystencja nie każdemu przypadnie do gustu. Jest jednak prosty trik, dzięki któremu usmażysz chrupiące pieczarki za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Czy pieczarki są zdrowe?

Pieczarki są cennym źródłem niektórych witamin i przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne, zawierają niewielką ilość tłuszczu, a jednocześnie mają w sobie dużo błonnika. W głównej mierze składają się z wody- mają jej aż 80-90 procent. Pieczarki mają zdolność zmniejszania apetytu, zapewniają uczucie sytości i hamują wchłanianie tłuszczów. Badania sugerują, że dieta oparta na spożyciu pieczarek może być skutecznym narzędziem w czasie odchudzania.

Jak smażyć pieczarki?

Za rozmiękłe i gumowate pieczarki na patelni odpowiedzialna jest znajdująca się w nich woda. Jeśli zbyt wcześniej posolimy pokrojone grzyby, szybko puszczą one wodę. W rezultacie nie będą się smażyć, a po prostu dusić. Przed wrzuceniem pieczarek na patelnię pozwól również, aby dobrze wyschły po umyciu.

Mycie pieczarek- Pyszności
Mycie pieczarek- Pyszności © Licencjodawca

Pieczarek nie musisz obierać ze skórki, wystarczy je dokładnie umyć. Po umyciu osusz je ręcznikiem papierowym. Mają tendencję do wchłaniania wody, więc jeśli spędzą w niej za dużo czasu, puszczą jej jeszcze więcej na patelni. Osuszone i pokrojone grzyby wrzuć na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Najlepiej sprawdzi się połączenie oleju roślinnego lub oliwy z masłem. Na samym maśle mogą się zbyt szybko spalić, przed czym chroni dodatek tłuszczu roślinnego. Dobrze rozgrzany tłuszcz sprawi, że pieczarki ładnie się usmażą, nie pochłoną oleju i staną się rumiane.

Podsmażone pieczarki- Pyszności
Podsmażone pieczarki- Pyszności © Canva

Pamiętaj, żeby nie wrzucać na patelnię zbyt dużej ilości grzybów. Wrzucenie dużej ilości pieczarek na patelnię może zwiększyć ilość wypuszczanej przez nie wody. Nie sól ich od razu, zrób to już na sam koniec.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć