Wiele osób wciąż popełnia ten błąd. Przez to pieczarki są miękkie i gumowe

Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu pieczarek nie ma niczego skomplikowanego, to wiele osób popełnia prosty błąd. Właśnie przez niego podsmażone grzyby są gumowate. Zobacz, jak usmażyć pieczarki tak, aby pozostały chrupiące.

Pieczarki na patelni- PysznościPieczarki na patelni- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Pieczarki to hodowlane grzyby, które bez problemu dostaniesz przez cały rok w większości sklepów. Mają delikatniejszy smak niż grzyby leśne, dzięki czemu stanowią świetne uzupełnienie wielu potraw. Podczas smażenia potrafią jednak puścić wodę, przez co zamieniają się w miękką, gumowatą masę. Chociaż smak dalej jest w porządku, to konsystencja nie każdemu przypadnie do gustu. Jest jednak prosty trik, dzięki któremu usmażysz chrupiące pieczarki za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Czy pieczarki są zdrowe?

Pieczarki są cennym źródłem niektórych witamin i przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne, zawierają niewielką ilość tłuszczu, a jednocześnie mają w sobie dużo błonnika. W głównej mierze składają się z wody- mają jej aż 80-90 procent. Pieczarki mają zdolność zmniejszania apetytu, zapewniają uczucie sytości i hamują wchłanianie tłuszczów. Badania sugerują, że dieta oparta na spożyciu pieczarek może być skutecznym narzędziem w czasie odchudzania.

Jak smażyć pieczarki?

Za rozmiękłe i gumowate pieczarki na patelni odpowiedzialna jest znajdująca się w nich woda. Jeśli zbyt wcześniej posolimy pokrojone grzyby, szybko puszczą one wodę. W rezultacie nie będą się smażyć, a po prostu dusić. Przed wrzuceniem pieczarek na patelnię pozwól również, aby dobrze wyschły po umyciu.

Mycie pieczarek- Pyszności
Mycie pieczarek- Pyszności © Licencjodawca

Pieczarek nie musisz obierać ze skórki, wystarczy je dokładnie umyć. Po umyciu osusz je ręcznikiem papierowym. Mają tendencję do wchłaniania wody, więc jeśli spędzą w niej za dużo czasu, puszczą jej jeszcze więcej na patelni. Osuszone i pokrojone grzyby wrzuć na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Najlepiej sprawdzi się połączenie oleju roślinnego lub oliwy z masłem. Na samym maśle mogą się zbyt szybko spalić, przed czym chroni dodatek tłuszczu roślinnego. Dobrze rozgrzany tłuszcz sprawi, że pieczarki ładnie się usmażą, nie pochłoną oleju i staną się rumiane.

Podsmażone pieczarki- Pyszności
Podsmażone pieczarki- Pyszności © Canva

Pamiętaj, żeby nie wrzucać na patelnię zbyt dużej ilości grzybów. Wrzucenie dużej ilości pieczarek na patelnię może zwiększyć ilość wypuszczanej przez nie wody. Nie sól ich od razu, zrób to już na sam koniec.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇