Wiele osób wciąż popełnia ten błąd. Przez to pieczarki są miękkie i gumowe
Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu pieczarek nie ma niczego skomplikowanego, to wiele osób popełnia prosty błąd. Właśnie przez niego podsmażone grzyby są gumowate. Zobacz, jak usmażyć pieczarki tak, aby pozostały chrupiące.
05.10.2023 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczarki to hodowlane grzyby, które bez problemu dostaniesz przez cały rok w większości sklepów. Mają delikatniejszy smak niż grzyby leśne, dzięki czemu stanowią świetne uzupełnienie wielu potraw. Podczas smażenia potrafią jednak puścić wodę, przez co zamieniają się w miękką, gumowatą masę. Chociaż smak dalej jest w porządku, to konsystencja nie każdemu przypadnie do gustu. Jest jednak prosty trik, dzięki któremu usmażysz chrupiące pieczarki za każdym razem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy pieczarki są zdrowe?
Pieczarki są cennym źródłem niektórych witamin i przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne, zawierają niewielką ilość tłuszczu, a jednocześnie mają w sobie dużo błonnika. W głównej mierze składają się z wody- mają jej aż 80-90 procent. Pieczarki mają zdolność zmniejszania apetytu, zapewniają uczucie sytości i hamują wchłanianie tłuszczów. Badania sugerują, że dieta oparta na spożyciu pieczarek może być skutecznym narzędziem w czasie odchudzania.
Jak smażyć pieczarki?
Za rozmiękłe i gumowate pieczarki na patelni odpowiedzialna jest znajdująca się w nich woda. Jeśli zbyt wcześniej posolimy pokrojone grzyby, szybko puszczą one wodę. W rezultacie nie będą się smażyć, a po prostu dusić. Przed wrzuceniem pieczarek na patelnię pozwól również, aby dobrze wyschły po umyciu.
Pieczarek nie musisz obierać ze skórki, wystarczy je dokładnie umyć. Po umyciu osusz je ręcznikiem papierowym. Mają tendencję do wchłaniania wody, więc jeśli spędzą w niej za dużo czasu, puszczą jej jeszcze więcej na patelni. Osuszone i pokrojone grzyby wrzuć na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Najlepiej sprawdzi się połączenie oleju roślinnego lub oliwy z masłem. Na samym maśle mogą się zbyt szybko spalić, przed czym chroni dodatek tłuszczu roślinnego. Dobrze rozgrzany tłuszcz sprawi, że pieczarki ładnie się usmażą, nie pochłoną oleju i staną się rumiane.
Pamiętaj, żeby nie wrzucać na patelnię zbyt dużej ilości grzybów. Wrzucenie dużej ilości pieczarek na patelnię może zwiększyć ilość wypuszczanej przez nie wody. Nie sól ich od razu, zrób to już na sam koniec.