Biały sos łączę z nietypowym dodatkiem. Jedni się krzywią, inni zajadają ze smakiem
Delikatny, biały sos na bazie rosołu, delikatny kurczak i słodki akcent w postaci rodzynek- to danie doskonale znają mieszkańcy Kaszub. W moim domu gości zawsze, gdy po niedzieli zostanie nam zupa. Warto spróbować i przekonać się do tego smaku.
03.10.2023 | aktual.: 03.10.2023 15:18
Wiele osób na sam widok rodzynek od razu się krzywi i skrupulatnie wydłubuje ze swojej porcji sernika. Suszone winogrona lądują u mnie nie tylko w deserach, ale również w prostej potrawce z kurczaka. Kùra, biôłi zós i riz to danie, które doskonale znane jest na Kaszubach. Oznacza ono nic innego, jak kurczaka w białym sosie z ryżem. Obowiązkowo gościł na weselach, komuniach i innych imprezach, które przede wszystkim kojarzą się ze schabowym. Ta słodko-kwaśna potrawka szybko skradła serca mojej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i tania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrawka z kurczaka w białym sosie z rodzynkami
Składniki:
- 100 g masła,
- 3 łyżki mąki,
- ok. 1 litr zimnego rosołu,
- 50 rodzynek,
- 2 łyżki cukru,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 120 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Na patelni lub w rondelku rozpuszczam masło. Dodaję mąkę i podsmażam chwilę.
- Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10-15 minut, żeby napęczniały.
- Na patelnię wlewam zimny rosół i dokładnie mieszam. Podgrzewam do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
- Dodaję rodzynki, wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszam.
- Na koniec wlewam słodką śmietankę i zagotowuję całość.
Potrawkę podaję z kawałkami ugotowanego kurczaka. Może być to zarówno pierś, jak i mięso z nogi. Najlepiej smakuje z ryżem, ale pasować będzie także kasza czy ziemniaki. Dorzucam ulubioną surówkę, najczęściej tartą marchewkę i podaję mojej rodzinie. Proste, smaczne i tanie danie to moje rozwiązanie, gdy nie mam czasu stać długo w kuchni. Sos jest pyszny, delikatny i słodko-kwaśny. Jeśli lubisz słodki smak, dorzuć więcej rodzynek. Jeśli szukasz zdrowej i nowocześniejszej formy, możesz przygotować kurczaka na parze, zamiast cukru użyć ksylitolu i zastąpić śmietanę greckim jogurtem.