Moja mama robiła takie kotlety co piątek. Uwielbialiśmy je z rodzeństwem

Masz dość mięsnych obiadów? Szukasz zupełnie czegoś innego, co wprowadzi powiew świeżości do twojej kuchni? Mam coś wyjątkowego!

Te kotlety staną się prawdziwym hitemTe kotlety staną się prawdziwym hitem
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowując posiłki dla mojej rodziny, bardzo często wracam pamięcią do dawnych lat i przypominam sobie, co na obiad serwowała moja mama lub babcia. Podczas ostatnich takich wspominek przypomniałam sobie o genialnym przepisie, którym zajadaliśmy się z wypiekami na twarzy. Takie były to genialne pyszności. 

Z racji, że pochodzę z rodziny, w której nie jadało się mięsa w piątki, moja mama tego dnia robiła bardzo często genialne kotlety bez grama mięsa. Jak to możliwe? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Pyszne kotlety na bazie jajek

Na pewno pamiętasz ten obiad z dzieciństwa. Jeśli nie jadłeś go nawet w swoim domu, to nie raz był on serwowany na szkolnej stołówce. Kotlety jajeczne, bo o nich mowa, to sprawdzony i szybki pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.

Co więcej, biorąc pod uwagę sezon, warto podać je w towarzystwie domowego sosu grzybowego. Taka kombinacja to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego też nie zwlekaj ani minuty dłużej i od razu bierz się do pracy. Na pewno nie pożałujesz, a twoi bliscy wręcz zaniemówią z wrażenia, kiedy tylko skosztują oryginalnych kotlecików. Po prostu nie ma innej opcji.

Kotlety jajeczne z sosem grzybowym
Kotlety jajeczne z sosem grzybowym © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić jajeczne kotleciki z grzybowym sosem?

Aby przygotować pyszny obiad w iście jesiennym klimacie, potrzebujesz tak naprawdę kilku podstawowych składników. Dlatego bez problemu zrobisz szybkie zakupy, a potem zostaje już niewiele pracy i możliwość delektowania się smacznym obiadem.

Składniki:

Kotlety jajeczne:

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietanki,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo.
  2. Następnie obierz i podziel na mniejsze kawałki pieczarki. 
  3. Nie zapomnij też obrać cebul i pokroić je w drobną kostkę. Poszatkuj też drobno natkę pietruszki.
  4. Na koniec zostaw sobie obranie czosnku i przeciśnięcie go przez praskę. 
  5. Ugotowane i obrane jajka zetrzyj na tarce. Możesz też drobno je pokroić. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami.
  6. Z powstałej mieszanki zrób małe kotleciki, po czym smaż je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony.
  7. Gotowe kotleciki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
  8. Na koniec przygotuj domowy sos grzybowy. Najpierw podsmaż cebulę i czosnek. Potem dodaj na patelnię pieczarki.
  9. Po kilku minutach dodaj mąkę, bulion oraz przyprawy. 
  10. Sos zabiel śmietanką i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby miał czas zgęstnieć. 

Gotowe kotlety jajeczne serwuj z sosem grzybowym. I to wszystko. Nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej