Moja mama robiła takie kotlety co piątek. Uwielbialiśmy je z rodzeństwem
Masz dość mięsnych obiadów? Szukasz zupełnie czegoś innego, co wprowadzi powiew świeżości do twojej kuchni? Mam coś wyjątkowego!
06.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotowując posiłki dla mojej rodziny, bardzo często wracam pamięcią do dawnych lat i przypominam sobie, co na obiad serwowała moja mama lub babcia. Podczas ostatnich takich wspominek przypomniałam sobie o genialnym przepisie, którym zajadaliśmy się z wypiekami na twarzy. Takie były to genialne pyszności.
Z racji, że pochodzę z rodziny, w której nie jadało się mięsa w piątki, moja mama tego dnia robiła bardzo często genialne kotlety bez grama mięsa. Jak to możliwe? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kotlety na bazie jajek
Na pewno pamiętasz ten obiad z dzieciństwa. Jeśli nie jadłeś go nawet w swoim domu, to nie raz był on serwowany na szkolnej stołówce. Kotlety jajeczne, bo o nich mowa, to sprawdzony i szybki pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.
Co więcej, biorąc pod uwagę sezon, warto podać je w towarzystwie domowego sosu grzybowego. Taka kombinacja to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego też nie zwlekaj ani minuty dłużej i od razu bierz się do pracy. Na pewno nie pożałujesz, a twoi bliscy wręcz zaniemówią z wrażenia, kiedy tylko skosztują oryginalnych kotlecików. Po prostu nie ma innej opcji.
Jak zrobić jajeczne kotleciki z grzybowym sosem?
Aby przygotować pyszny obiad w iście jesiennym klimacie, potrzebujesz tak naprawdę kilku podstawowych składników. Dlatego bez problemu zrobisz szybkie zakupy, a potem zostaje już niewiele pracy i możliwość delektowania się smacznym obiadem.
Składniki:
Kotlety jajeczne:
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sos grzybowy:
- 250 g pieczarek,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietanki,
- 3 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo.
- Następnie obierz i podziel na mniejsze kawałki pieczarki.
- Nie zapomnij też obrać cebul i pokroić je w drobną kostkę. Poszatkuj też drobno natkę pietruszki.
- Na koniec zostaw sobie obranie czosnku i przeciśnięcie go przez praskę.
- Ugotowane i obrane jajka zetrzyj na tarce. Możesz też drobno je pokroić. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami.
- Z powstałej mieszanki zrób małe kotleciki, po czym smaż je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony.
- Gotowe kotleciki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
- Na koniec przygotuj domowy sos grzybowy. Najpierw podsmaż cebulę i czosnek. Potem dodaj na patelnię pieczarki.
- Po kilku minutach dodaj mąkę, bulion oraz przyprawy.
- Sos zabiel śmietanką i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby miał czas zgęstnieć.
Gotowe kotlety jajeczne serwuj z sosem grzybowym. I to wszystko. Nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny.