Wiele osób myje jajka przed włożeniem do lodówki. Nie wiedzą, co się wtedy dzieje

Mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki jest bardzo złym pomysłem. To w żaden sposób nie chroni nas przed zakażeniem się drobnoustrojami chorobotwórczymi. Więcej: praktyka to może zwiększać to ryzyko. Niemniej są sytuacje, w których wymycie, nawet wyparzenie skorupki jest niezbędne.

Czy mycie jajek jest konieczne? Czy mycie jajek jest konieczne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mycie jajek ma swoje uzasadnienie, ale w kilku przypadkach. Mimo że to powszechna praktyka skorupek nie powinno się traktować wodą przed włożeniem do lodówki, nawet jeśli są pobrudzone kurzymi odchodami (w takim wypadku używamy suchej ścierki bądź ręcznika papierowego). Zobacz, co trzeba wiedzieć na temat mycia jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Czy trzeba myć jajka? I tak, i nie

Na skorupce jajka znajdować się mogą różne drobnoustroje oraz zanieczyszczenia. To, co nas najbardziej interesuje, czyli wnętrze jajka - białko i żółtko - skutecznie chronione są przed mikroorganizmami przez skorupkę. Skorupka zaś otoczona jest naturalną barierą. Co warto o niej wiedzieć?

Ta naturalna "otoczka" to bardzo cienka (jej grubość wynosi 0,005–0,010 mm) warstwa złożona w 90 proc. z białek o właściwościach antybakteryjnych. Co ważne, jest bardzo wrażliwa na detergenty oraz ścieranie. Dlatego też chcąc zabezpieczyć jajka przed drobnoustrojami, nie należy myć ich przed umieszczeniem w lodówce, gdyż pozostawienie tej naturalnej bariery pozwoli chronić je skuteczniej i dłużej.

Co więcej, mycie jajek skraca ich świeżość. Ponadto, jak tłumaczy Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych na swojej stronie internetowej, mycie jajek może zwiększać ryzyko skażenia, ponieważ woda z mycia może zostać "zassana" do wnętrza jaja przez pory w skorupce.

Czy powinno się myć jajka?
Czy powinno się myć jajka? © Pixabay

Kiedy powinno się myć jajka?

Jajka powinno się myć bezpośrednio przed ich użyciem (w gorącej wodzie o temp. wynoszącej ok. 35-50 st. C, czyli tyle, ile zwykle ma gorąca woda w kranie). Wiele osób tego nie robi, zakładając, że skoro nie zjada się skorupki, nie trzeba jej myć. Niestety, podczas rozbijania jajka (np. kiedy przyrządzamy jajecznicę) wszelkie drobnoustroje mogą przedostać się na białko i żółtko. Inaczej jest w przypadku gotowanych jajek - tutaj skorupka jest traktowana wysoką temperaturą, więc wcześniejsze mycie jest zbędne.

Ważną kwestią jest przygotowanie do spożycia jajka, które chcemy skonsumować na surowo (tatar, kogel-mogel). W tym przypadku mycie jest za mało skuteczne, a konieczne jest wyparzenie skorupki. Sanepid zaleca zalać jajko wrzątkiem i moczyć przez 2-3 minuty, a następnie wylać wodę i opłukać skorupę pod bieżącą wodą. Pamiętać należy również o podstawowych zasadach higieny w kuchni, czyli częstym myciu rąk, kuchennych blatów i sprzętów.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟