Wiele osób myje jajka przed włożeniem do lodówki. Nie wiedzą, co się wtedy dzieje
Mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki jest bardzo złym pomysłem. To w żaden sposób nie chroni nas przed zakażeniem się drobnoustrojami chorobotwórczymi. Więcej: praktyka to może zwiększać to ryzyko. Niemniej są sytuacje, w których wymycie, nawet wyparzenie skorupki jest niezbędne.
29.09.2023 15:00
Mycie jajek ma swoje uzasadnienie, ale w kilku przypadkach. Mimo że to powszechna praktyka skorupek nie powinno się traktować wodą przed włożeniem do lodówki, nawet jeśli są pobrudzone kurzymi odchodami (w takim wypadku używamy suchej ścierki bądź ręcznika papierowego). Zobacz, co trzeba wiedzieć na temat mycia jajek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy trzeba myć jajka? I tak, i nie
Na skorupce jajka znajdować się mogą różne drobnoustroje oraz zanieczyszczenia. To, co nas najbardziej interesuje, czyli wnętrze jajka - białko i żółtko - skutecznie chronione są przed mikroorganizmami przez skorupkę. Skorupka zaś otoczona jest naturalną barierą. Co warto o niej wiedzieć?
Ta naturalna "otoczka" to bardzo cienka (jej grubość wynosi 0,005–0,010 mm) warstwa złożona w 90 proc. z białek o właściwościach antybakteryjnych. Co ważne, jest bardzo wrażliwa na detergenty oraz ścieranie. Dlatego też chcąc zabezpieczyć jajka przed drobnoustrojami, nie należy myć ich przed umieszczeniem w lodówce, gdyż pozostawienie tej naturalnej bariery pozwoli chronić je skuteczniej i dłużej.
Co więcej, mycie jajek skraca ich świeżość. Ponadto, jak tłumaczy Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych na swojej stronie internetowej, mycie jajek może zwiększać ryzyko skażenia, ponieważ woda z mycia może zostać "zassana" do wnętrza jaja przez pory w skorupce.
Kiedy powinno się myć jajka?
Jajka powinno się myć bezpośrednio przed ich użyciem (w gorącej wodzie o temp. wynoszącej ok. 35-50 st. C, czyli tyle, ile zwykle ma gorąca woda w kranie). Wiele osób tego nie robi, zakładając, że skoro nie zjada się skorupki, nie trzeba jej myć. Niestety, podczas rozbijania jajka (np. kiedy przyrządzamy jajecznicę) wszelkie drobnoustroje mogą przedostać się na białko i żółtko. Inaczej jest w przypadku gotowanych jajek - tutaj skorupka jest traktowana wysoką temperaturą, więc wcześniejsze mycie jest zbędne.
Ważną kwestią jest przygotowanie do spożycia jajka, które chcemy skonsumować na surowo (tatar, kogel-mogel). W tym przypadku mycie jest za mało skuteczne, a konieczne jest wyparzenie skorupki. Sanepid zaleca zalać jajko wrzątkiem i moczyć przez 2-3 minuty, a następnie wylać wodę i opłukać skorupę pod bieżącą wodą. Pamiętać należy również o podstawowych zasadach higieny w kuchni, czyli częstym myciu rąk, kuchennych blatów i sprzętów.