Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Chociaż ten przepis swoje korzenie ma w greckiej kuchni, to znakomicie odnajdzie się także w naszych domach. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci, poprawiając humor w pochmurny, zimowy dzień.
Gdy mówimy o kuchni greckiej, najczęściej myślimy o orzeźwiającej sałatce z fetą, musace czy souvlakach. Na uwagę zasługuje jednak także pastitsio, czyli mniej znany w Polsce krewny włoskiej lazanii. Ta zapiekanka to comfort food w najlepszym wydaniu - mięso, makaron i sos uciszą nawet najgłośniej burczące brzuchy.
Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę
Grecka zapiekanka
Pastitsio to klasyczna, grecka potrawa składająca się z trzech warstw. Na samym dole ląduje makaron, najczęściej pod postacią długich rurek. Następnie do żaroodpornego naczynia trafia serce dania, czyli aromatyczny sos mięsny. Przygotowywany jest najczęściej z mielonej wołowiny lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, doprawionej obficie pomidorami, cynamonem i goździkami.
To właśnie korzenne przyprawy odróżniają greckie pastitsio od włoskich sosów. Całość wieńczy gruba, puszysta warstwa sosu beszamelowego, często wzbogaconego żółtkiem i tartym serem kefalotiri lub znacznie dostępniejszym parmezanem
Przepis na pastitsio
To przepis prosty w przygotowaniu i tak smaczny, że na stałe zagości w twoim menu.
Składniki:
- 400 g makaronu w kształcie rurek lub bucatini,
- 30 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki startego parmezanu.
Sos mięsny
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 3 łyżki oliwy lub oleju,
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie),
- szczypta zmielonych goździków,
- 1 liść laurowy,
- pół łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sos beszamelowy
- 750 ml ciepłęgo mleka,
- 80 g masła,
- 80 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 100 g startego parmezanu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i podsmaż, aż staci różowy kolor.
- Wlej wino i duś, aż odparuje.
- Dodaj pomidory, cynamon, goździki i liść laurowy. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec wyciągnij liść laurowy.
- Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
- Do makaronu dodaj masło, roztrzepane jajko oraz starty parmezan. Wymieszaj.
- Przejdź do beszamelu. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przesmaż, tworząc zasmażkę.
- Powoli wlewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając, by nie było grudek.
- Gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Ściągnij z ognia, dodaj ser, gałkę, sól oraz pieprz.
- Dorzuć żółtka i energicznie wymieszaj, aby powstał gładki sos.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i wyłóż makaron.
- Następnie dodaj sos pomidorowy i przykryj całość beszamelem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-45 minut, aż beszamel się zarumieni.
- Wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie pokrój zapiekankę na porcje. Smacznego!