Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny

Chociaż ten przepis swoje korzenie ma w greckiej kuchni, to znakomicie odnajdzie się także w naszych domach. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci, poprawiając humor w pochmurny, zimowy dzień.

Grecka zapiekanka z mięsem mielonymGrecka zapiekanka z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktor Savcic
Ewa Malinowska

Gdy mówimy o kuchni greckiej, najczęściej myślimy o orzeźwiającej sałatce z fetą, musace czy souvlakach. Na uwagę zasługuje jednak także pastitsio, czyli mniej znany w Polsce krewny włoskiej lazanii. Ta zapiekanka to comfort food w najlepszym wydaniu - mięso, makaron i sos uciszą nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę

Grecka zapiekanka

Pastitsio to klasyczna, grecka potrawa składająca się z trzech warstw. Na samym dole ląduje makaron, najczęściej pod postacią długich rurek. Następnie do żaroodpornego naczynia trafia serce dania, czyli aromatyczny sos mięsny. Przygotowywany jest najczęściej z mielonej wołowiny lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, doprawionej obficie pomidorami, cynamonem i goździkami.

Prosta, szybka i tania. Taka jest grecka zapiekanka pasticio
Prosta, szybka i tania. Taka jest grecka zapiekanka pasticio © Canva | from_my_point_of_view

To właśnie korzenne przyprawy odróżniają greckie pastitsio od włoskich sosów. Całość wieńczy gruba, puszysta warstwa sosu beszamelowego, często wzbogaconego żółtkiem i tartym serem kefalotiri lub znacznie dostępniejszym parmezanem

Przepis na pastitsio

To przepis prosty w przygotowaniu i tak smaczny, że na stałe zagości w twoim menu.

Składniki:

  • 400 g makaronu w kształcie rurek lub bucatini,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki startego parmezanu.

Sos mięsny

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie),
  • szczypta zmielonych goździków,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos beszamelowy

  • 750 ml ciepłęgo mleka,
  • 80 g masła,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 100 g startego parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i podsmaż, aż staci różowy kolor.
  2. Wlej wino i duś, aż odparuje.
  3. Dodaj pomidory, cynamon, goździki i liść laurowy. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec wyciągnij liść laurowy.
  5. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
  6. Do makaronu dodaj masło, roztrzepane jajko oraz starty parmezan. Wymieszaj.
  7. Przejdź do beszamelu. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przesmaż, tworząc zasmażkę.
  8. Powoli wlewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając, by nie było grudek.
  9. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
  10. Ściągnij z ognia, dodaj ser, gałkę, sól oraz pieprz.
  11. Dorzuć żółtka i energicznie wymieszaj, aby powstał gładki sos.
  12. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i wyłóż makaron.
  13. Następnie dodaj sos pomidorowy i przykryj całość beszamelem.
  14. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-45 minut, aż beszamel się zarumieni.
  15. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie pokrój zapiekankę na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇