Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną

Zapiekanki ziemniaczane to mój pewniak w dni, kiedy mam ochotę na pyszny, a zarazem prosty posiłek. W wersji, której spróbowałam podczas wizyty we Włoszech, smakowały jeszcze lepiej niż zwykle, a wszystko dzięki kilku z pozoru nieistotnym zmianom.

Włoska zapiekanka ziemniaczanaWłoska zapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki są jednym z tych produktów, które zawsze mam w swojej kuchni. Można je jeść na wiele sposobów, a zawsze zachowują świetny smak i wspaniale komponują się z różnymi daniami, a dodatkowo, są sycące i zdrowe. Zawsze chętnie próbuję najróżniejszych potraw z ich udziałem i to dlatego, podczas wycieczki po Włoszech, w jednej z lokalnych restauracji, postanowiłam spróbować tamtejszej zapiekanki ziemniaczanej. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że absolutnie przepadłam.

Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami

Włoska zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki ziemniaczane łatwo dopasować do różnych smaków i kulinarnych inspiracji. W tej wersji sięgamy po włoski akcent: posypujemy je aromatycznym parmezanem, a najlepiej tradycyjnym pecorino, a świeża bazylia dodaje lekkiej nuty orzeźwienia. Zamiast masła używam oliwy z oliwek – to drobny detal, który jednak w pełni podkreśla włoski charakter dania.

Jeśli podczas włoskiej podróży natkniesz się na podobną zapiekankę, spróbuj jej koniecznie. Szczególnie gdy klasyczne makarony czy pizza wydają się zbyt przewidywalne. A jeśli wolisz zostać w domowej kuchni, przygotowanie jej samodzielnie jest łatwe, a efekt przepyszny.

Przepis na włoską zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g startego parmezanu lub pecorino,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • oliwa do natłuszczenia formy i skropienia ziemniaków,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. W misce dokładnie wymieszaj mleko z mąką.
  3. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i suszoną bazylią.
  4. Ziemniaki obierz, przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  5. Natłuść formę oliwą i ułóż pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby lekko nachodziły na siebie.
  6. Skrop oliwą i oprósz solą.
  7. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania ziemniaków, pamiętając, by zapiekanka nie była zbyt wysoka.
  8. Wlej przygotowaną masę mleczno-mączną równomiernie na ziemniaki, posyp startym parmezanem i lekko skrop oliwą.
  9. Piecz 20-30 minut, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie i aromatyczne.
  10. Po upieczeniu odczekaj chwilę przed krojeniem i podawaj gorącą zapiekankę, dekorując świeżą bazylią. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci