WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Zapiekanka w takiej wersji to grzybowe mistrzostwo. Jest szybka, prosta i smakuje całej rodzinie

Zapiekanka na kani to świetny sposób, by nadać temu wyjątkowemu grzybowi zupełnie nowe oblicze. Szybka w przygotowaniu, prosta w składnikach i zachwycająca smakiem – z pewnością podbije serca domowników, którzy do tej pory znali kanię głównie w wersji smażonej.

Jak przygotować zapiekankę na kani?Jak przygotować zapiekankę na kani?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Patrick S. Noonan
Karol Wiak

Kania to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów, który od lat gości na polskich stołach. Najczęściej ląduje w panierce i na patelni, ale to wcale nie jedyna opcja. W piekarniku kapelusze nabierają lekkości, a połączenie ich z mięsem, warzywami i serem sprawia, że powstaje danie kompletne – i naprawdę wyjątkowe. Jeśli masz ochotę na coś nieoczywistego, a przy tym prostego do zrobienia, zapiekanka na kani będzie strzałem w dziesiątkę.

Kania nie tylko smażona

Większość osób zna kanię głównie w wersji smażonej – w panierce, złocistej i chrupiącej. To klasyka, której trudno się oprzeć. Ale odkąd spróbowałem zrobić zapiekankę na kani, odkryłem, że ten grzyb ma o wiele większy potencjał. Kania w piekarniku zyskuje zupełnie inny charakter – nie jest już tylko dodatkiem do obiadu, ale potrafi stać się jego główną bohaterką.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Zauważyłem też, że dzięki takiemu przygotowaniu miąższ kani zachowuje swoją delikatność, a jednocześnie idealnie łączy się z mięsem, warzywami i serem. W tej wersji nie ma mowy o ciężkiej, tłustej panierce – wszystko smakuje lżej i bardziej aromatycznie. To świetna opcja zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przygotować coś prostego, ale innego niż zwykle.

Przyznam, że kiedy pierwszy raz podałem w domu zapiekankę zamiast klasycznych smażonych kapeluszy, reakcja była zaskakująco entuzjastyczna. Rodzina uznała, że taka wersja jest bardziej sycąca i ciekawa, a jednocześnie nadal zostaje ten wyjątkowy, "leśny" smak, za który wszyscy kochają kanię.

Przepis na zapiekankę na kani

Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w kuchni. W roli głównej występują oczywiście kanie – najlepiej większe kapelusze, które świetnie sprawdzą się jako podstawa całego dania. Do tego odrobina mięsa, warzywa i ser, który podczas pieczenia pięknie się roztapia, tworząc apetyczną, złocistą warstwę.

Składniki:

  • 3 większe kanie,
  • 1 filet z kurczaka,
  • ok. 2 garści mrożonych warzyw,
  • 5 plastrów żółtego sera,
  • 2 garści grzanek,
  • 3 jajka,
  • klasyczna bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kapelusze, opłucz, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odsącz na papierowym ręczniku.
  2. Filet z kurczaka umyj, osusz, oprósz przyprawą i obsmaż na patelni. Dodaj mrożone warzywa i duś chwilę razem. Dopraw do smaku.
  3. Na każdym kapeluszu kani rozłóż porcję mięsa z warzywami. Posyp startym żółtym serem, a z kilku plastrów uformuj "ślimaczki" i ułóż je na wierzchu. Dodaj garść grzanek dla chrupkości.
  4. Kanie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Efekt? Zapiekanka na kani jest aromatyczna, sycąca i pięknie prezentuje się na stole. Możesz podać ją z lekką sałatką albo z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier