Zamiast smażyć w panierce, układam w słoiczku i odstawiam na 4 dni. Kanie w tym wydaniu to petarda

Kania to nie tylko smażone kapelusze. Świetnym sposobem na wydobycie z niej smaku i stworzenie nietuzinkowego dania, jest wejście w polsko-koreański kulinarny układ. A wystarczy przyrządzić azjatycką przekąskę z dodatkiem popularnej czubajki kani.

Zrób kimchi z dodatkiem kani Zrób kimchi z dodatkiem kani
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

Tego jeszcze świat nie widział. Kimchi z dodatkiem kani to absolutnie idealny duet. Warto się o tym przekonać, przyrządzając tę kiszonkę w domku. Ja już wiem, jak doskonały jest to specjał, a wystarczy odczekać cztery dni. Od czego trzeba zacząć? Dokładnym przepisem na kimchi z kanią podzielił się facebookowy profil Dziki Kuk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Grzybowa kiszonka - azjatyckie kimchi w polskim wydaniu

Kimchi to pikantne, fermentowane danie, które najczęściej przygotowywane jest z kapusty pekińskiej z dodatkiem rzepy i innych składników, takich jak: kleik ryżowy, płatki papryczki chili, imbir, czosnek oraz dymka. Kimchi szczególnym uznaniem cieszy się w kuchni Korei Południowej. Przygotowywanie specjału odbywa się tam w rodzinnej atmosferze podczas kimjang — rytuału, który w 2013 r. został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kimchi, czyli kiszoną kapustę pekińską, można przygotować też na polską modłę - z uwielbianą kanią. To nie lada przysmak i gratka dla wszystkich fanów grzybów. Jeśli więc popularne przepisy znudziły cię i szukasz czegoś, co zaskoczy kubki smakowe twoje i twoich bliskich, postaw na azjatycką kiszonkę z polskim dodatkiem.

Kimchi z dodatkiem kani
Kimchi z dodatkiem kani © Canva | GI 4kodiak

Kimchi z kanią. Przepis

Składniki:

  • 7-10 owocników czubajki kani,
  • 1 mała główna kapusty pekińskiej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 3-4 główki czosnku,
  • 5 cm imbiru,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • 1 łyżeczka gochugaru (może być chili),
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • woda,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kapelusze kani należy pokroić na 2-centymetrowe paski. Następnie należy obgotować grzyby w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Ugotowane grzyby należy odsączyć na sicie, dociskając je, by pozbyć się nadmiaru płynu, a następnie ostudzić.
  3. Przygotuj solankę: wymieszaj 2 łyżki soli na litr wody.
  4. Kapustę pekińską poszatkuj i zanurz w solance na 3 godziny. Po tym czasie odsącz kapustę.
  5. Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie paski lub przy pomocy obieraczki wytnij wstążki.
  6. W rondelku podgrzej szklankę wody. Następnie wsyp mąkę ryżową i gotuj całość na wolnym ogniu, aż masa przybierze formę kleiku.
  7. Cebulę posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek i imbir wymieszaj z kleikiem z mąki ryżowej. Całość dopraw miodem, sosem sojowym i papryką gochugaru. Dokładnie wymieszaj.
  8. Kanię, kapustę i marchewkę wymieszaj dokładnie z powstałą pastą. Przełóż wszystko do słoja (słoików), ugniatając całość ręką.
  9. Pozostaw słój w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Następnie przełóż do lodówki, by spowolnić fermentację.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"