Zaskakująco prosta surówka z pora. Gotowa w kilka minut

Surówka z pora to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i uniwersalna – pasuje do wielu dań. A co, jeśli powiemy ci, że możesz przygotować ją jeszcze szybciej i nadać jej zupełnie nowego smaku? Wystarczy kilka prostych składników i kilka minut Twojego czasu, a na Twoim stole pojawi się pyszna i orzeźwiająca surówka, która zachwyci wszystkich domowników.

Zaskakująco prosta surówka z pora. Zaskakująco prosta surówka z pora.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Marcin Michałowski

Surówka z pora to klasyka, która niezmiennie króluje na polskich stołach jako idealny dodatek do obiadu. Jej uniwersalność sprawia, że świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i wegetariańskimi. Ale czy wiesz, że tę klasyczną potrawę można łatwo urozmaicić, dodając do niej owoce, które nadadzą jej nowy, orzeźwiający smak? Przygotowanie tej surówki z pora jest szybkie i proste, a efekt zachwyca swoim smakiem i lekkością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Surówka z pora – zdrowy i smaczny dodatek do obiadu

Surówki z pora od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich kuchniach. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy i minerały. Por to warzywo o delikatnym smaku, które świetnie łączy się z różnorodnymi składnikami, a jego niska kaloryczność sprawia, że surówka z pora jest doskonałym wyborem również dla osób dbających o linię.

W tej wersji klasycznej surówki z pora pojawiają się jabłko i gruszka – dwa owoce, które wnoszą odrobinę słodyczy i soczystości. Dzięki nim surówka nabiera wyjątkowego charakteru, idealnie balansując między delikatnością a orzeźwieniem. Aksamitny sos na bazie śmietany, majonezu i musztardy dopełnia całość, nadając jej kremowej konsystencji.

Składniki do surówki z pora

Przygotowanie tej prostej surówki z pora wymaga kilku podstawowych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok. Oto, czego będziesz potrzebować:

Warzywa i owoce:

  • 1 por (biała część),
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sos:

  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować surówkę z pora krok po kroku?

  1. Białą część pora pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Zalej zimną wodą, aby pozbyć się goryczki, i odstaw na kilka minut. Następnie odcedź pora na sitku i pozostaw do odcieknięcia.
  2. Marchewkę, jabłko i gruszkę obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Dodaj odcedzonego pora i skrop całość sokiem z cytryny, aby owoce zachowały swój jasny kolor.
  3. W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez i musztardę. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki sos.
  4. Do miski z warzywami i owocami wlej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
  5. Surówkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj jako dodatek do obiadu – świetnie sprawdzi się zarówno z kotletem schabowym, pieczonym kurczakiem, jak i rybą.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀