Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Są pyszne, proste w przygotowaniu i zadowolą zarówno tych najmłodszych, jak i najstarszych domowników. Pyszne placuszki z serka wiejskiego urzekają smakiem już od pierwszego kęsa. Łatwo zapakować je do pracy i szkoły, poprawią humor o poranku i wywołają uśmiech na podwieczorek.

Placuszki z serka wiejskiegoPlacuszki z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Placuszki z serka wiejskiego zdobywają serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten prosty przepis pozwala na szybkie przygotowanie smacznego śniadania, które jest zarówno sycące, jak i zdrowe. Wystarczy serek wiejski i kilka podstawowych składników, by w mig stworzyć coś pysznego. Błyskawicznie znikają z talerzyka, bo chętnych do jedzenia nigdy nie brakuje.

Placuszki z serka wiejskiego

Chwila mieszania, trochę smażenia i gotowe - można się zajadać. Dodatek serka wiejskiego nadaje placuszkom wyjątkowej puszystości, delikatności i lekko kwaśnego smaku. Poza tym serek wiejski jest bogaty w białko, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Dodając go do placuszków, zwiększamy wartość odżywczą naszego śniadania czy przekąski.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka), 
  • 6 łyżek mąki pszennej, 
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Oddziel białka od żółtek. Do miski przełóż serek wiejski. Wybierz naturalny, bez żadnych dodatków. Dodaj żółtka, cukier biały oraz wanilinowy, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

Masa na placuszki
Masa na placuszki © Pyszności

Krok 2. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z żółtkami. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką, aby nie stracić puszystości. Dzięki temu placuszki będą mięciutkie i delikatne.

Puszyste placuszki
Puszyste placuszki © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już gorący, wyłóż porcje masy. Smaż placuszki przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Smażyć możesz na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Jeśli masz nieprzywierającą powierzchnię, możesz smażyć bez tłuszczu. Dodaj wtedy łyżkę oleju do ciasta.

Smażenie placuszków
Smażenie placuszków © Pyszności

Krok 4. Gotowe placuszki podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz je oprószyć cukrem pudrem, dodać konfiturę, świeże owoce lub krem czekoladowy. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę do pracy, bo zajadać się nimi można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki z serka wiejskiego © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat