Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Są pyszne, proste w przygotowaniu i zadowolą zarówno tych najmłodszych, jak i najstarszych domowników. Pyszne placuszki z serka wiejskiego urzekają smakiem już od pierwszego kęsa. Łatwo zapakować je do pracy i szkoły, poprawią humor o poranku i wywołają uśmiech na podwieczorek.
19.11.2024 13:59
Placuszki z serka wiejskiego zdobywają serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten prosty przepis pozwala na szybkie przygotowanie smacznego śniadania, które jest zarówno sycące, jak i zdrowe. Wystarczy serek wiejski i kilka podstawowych składników, by w mig stworzyć coś pysznego. Błyskawicznie znikają z talerzyka, bo chętnych do jedzenia nigdy nie brakuje.
Placuszki z serka wiejskiego
Chwila mieszania, trochę smażenia i gotowe - można się zajadać. Dodatek serka wiejskiego nadaje placuszkom wyjątkowej puszystości, delikatności i lekko kwaśnego smaku. Poza tym serek wiejski jest bogaty w białko, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Dodając go do placuszków, zwiększamy wartość odżywczą naszego śniadania czy przekąski.
Zobacz także
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Oddziel białka od żółtek. Do miski przełóż serek wiejski. Wybierz naturalny, bez żadnych dodatków. Dodaj żółtka, cukier biały oraz wanilinowy, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z żółtkami. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką, aby nie stracić puszystości. Dzięki temu placuszki będą mięciutkie i delikatne.
Krok 3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już gorący, wyłóż porcje masy. Smaż placuszki przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Smażyć możesz na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Jeśli masz nieprzywierającą powierzchnię, możesz smażyć bez tłuszczu. Dodaj wtedy łyżkę oleju do ciasta.
Krok 4. Gotowe placuszki podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz je oprószyć cukrem pudrem, dodać konfiturę, świeże owoce lub krem czekoladowy. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę do pracy, bo zajadać się nimi można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!