PrzepisFitUbijam serek wiejski z jajkiem i siup do piekarnika. Z powodzeniem zastępuje chleb na diecie

Ubijam serek wiejski z jajkiem i siup do piekarnika. Z powodzeniem zastępuje chleb na diecie

Chlebek z serka wiejskiego - Pyszności
Chlebek z serka wiejskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 10:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po bułki, przygotuj ekspresowy chlebek z serka wiejskiego. Świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie niskowęglowodanowej.

Jest chrupiący i smaczny, a do jego przygotowania potrzebne są zaledwie 2 składniki. Keto chlebek z serka wiejskiego podawać można samodzielnie lub z różnymi dodatkami tak jak kanapki. Tutaj nie ma szans na to, że coś ci nie wyrośnie, drożdże nie będą współpracowały, a sam wypiek okaże się mało smacznym zakalcem. Chlebek z serka wiejskiego jest cienki i chrupiący, a przy tym jeszcze błyskawicznie można go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z serka wiejskiego

Serek wiejski to nie tylko dodatek do kanapek – to także świetna baza do przygotowania domowego pieczywa. Wystarczy połączyć go z jajkiem oraz ulubionymi przyprawami, upiec i gotowe. Ekspresowe śniadanie świetnie sprawdzi się w zabiegane dni. Szczególnie wtedy, gdy po otwarciu chlebaka witają nas tylko okruszki.

Przyprawiony serek wiejski
Przyprawiony serek wiejski© Pyszności

Warto pamiętać o tym, aby taki chlebek przygotować nieco wcześniej. Zanim połączymy go z dodatkami, musi bowiem przestygnąć. Idealnie sprawdzi na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska między posiłkami.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • twoje ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, czosnek),

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Wyłóż masę na przygotowaną blachę i rozprowadź równomiernie.
  4. Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza, używając trybu "góra-dół".
  5. Piecz przez około 30 minut, aż chlebek się zarumieni.

Ostudzony chlebek zawijaj w folię spożywczą i przechowuj w lodówce do 3 dni. Znika jednak znacznie szybciej - jest po prostu przepyszny.

Z czym podawać chlebek z serka wiejskiego?

Potraktować go można tak, jak zwykły chleb i położyć na nim ser, wędlinę czy warzywa. Sprawdzi się również w roli wrapa. Przygotuj z niego Przygotuj mini-pizzę z pesto i szynką lub kanapkę caprese z mozzarellą i pomidorem.

Śniadaniowy wrap
Śniadaniowy wrap© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także