PrzepisFitUbijam serek wiejski z jajkiem i siup do piekarnika. Z powodzeniem zastępuje chleb na diecie

Ubijam serek wiejski z jajkiem i siup do piekarnika. Z powodzeniem zastępuje chleb na diecie

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po bułki, przygotuj ekspresowy chlebek z serka wiejskiego. Świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie niskowęglowodanowej.

Chlebek z serka wiejskiego - Pyszności
Chlebek z serka wiejskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 10:54

Jest chrupiący i smaczny, a do jego przygotowania potrzebne są zaledwie 2 składniki. Keto chlebek z serka wiejskiego podawać można samodzielnie lub z różnymi dodatkami tak jak kanapki. Tutaj nie ma szans na to, że coś ci nie wyrośnie, drożdże nie będą współpracowały, a sam wypiek okaże się mało smacznym zakalcem. Chlebek z serka wiejskiego jest cienki i chrupiący, a przy tym jeszcze błyskawicznie można go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z serka wiejskiego

Serek wiejski to nie tylko dodatek do kanapek – to także świetna baza do przygotowania domowego pieczywa. Wystarczy połączyć go z jajkiem oraz ulubionymi przyprawami, upiec i gotowe. Ekspresowe śniadanie świetnie sprawdzi się w zabiegane dni. Szczególnie wtedy, gdy po otwarciu chlebaka witają nas tylko okruszki.

Przyprawiony serek wiejski
Przyprawiony serek wiejski© Pyszności

Warto pamiętać o tym, aby taki chlebek przygotować nieco wcześniej. Zanim połączymy go z dodatkami, musi bowiem przestygnąć. Idealnie sprawdzi na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska między posiłkami.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • twoje ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, czosnek),

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Wyłóż masę na przygotowaną blachę i rozprowadź równomiernie.
  4. Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza, używając trybu "góra-dół".
  5. Piecz przez około 30 minut, aż chlebek się zarumieni.

Ostudzony chlebek zawijaj w folię spożywczą i przechowuj w lodówce do 3 dni. Znika jednak znacznie szybciej - jest po prostu przepyszny.

Z czym podawać chlebek z serka wiejskiego?

Potraktować go można tak, jak zwykły chleb i położyć na nim ser, wędlinę czy warzywa. Sprawdzi się również w roli wrapa. Przygotuj z niego Przygotuj mini-pizzę z pesto i szynką lub kanapkę caprese z mozzarellą i pomidorem.

Śniadaniowy wrap
Śniadaniowy wrap© Pyszności
przepisserek wiejskichlebek
Wybrane dla Ciebie