Ubijam serek wiejski z jajkiem i siup do piekarnika. Z powodzeniem zastępuje chleb na diecie
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po bułki, przygotuj ekspresowy chlebek z serka wiejskiego. Świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie niskowęglowodanowej.
19.08.2024 10:54
Jest chrupiący i smaczny, a do jego przygotowania potrzebne są zaledwie 2 składniki. Keto chlebek z serka wiejskiego podawać można samodzielnie lub z różnymi dodatkami tak jak kanapki. Tutaj nie ma szans na to, że coś ci nie wyrośnie, drożdże nie będą współpracowały, a sam wypiek okaże się mało smacznym zakalcem. Chlebek z serka wiejskiego jest cienki i chrupiący, a przy tym jeszcze błyskawicznie można go przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chlebek z serka wiejskiego
Serek wiejski to nie tylko dodatek do kanapek – to także świetna baza do przygotowania domowego pieczywa. Wystarczy połączyć go z jajkiem oraz ulubionymi przyprawami, upiec i gotowe. Ekspresowe śniadanie świetnie sprawdzi się w zabiegane dni. Szczególnie wtedy, gdy po otwarciu chlebaka witają nas tylko okruszki.
Warto pamiętać o tym, aby taki chlebek przygotować nieco wcześniej. Zanim połączymy go z dodatkami, musi bowiem przestygnąć. Idealnie sprawdzi na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska między posiłkami.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- twoje ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, czosnek),
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Wyłóż masę na przygotowaną blachę i rozprowadź równomiernie.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza, używając trybu "góra-dół".
- Piecz przez około 30 minut, aż chlebek się zarumieni.
Ostudzony chlebek zawijaj w folię spożywczą i przechowuj w lodówce do 3 dni. Znika jednak znacznie szybciej - jest po prostu przepyszny.
Z czym podawać chlebek z serka wiejskiego?
Potraktować go można tak, jak zwykły chleb i położyć na nim ser, wędlinę czy warzywa. Sprawdzi się również w roli wrapa. Przygotuj z niego Przygotuj mini-pizzę z pesto i szynką lub kanapkę caprese z mozzarellą i pomidorem.