Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Gdy znudzą mi się klasyczne kanapki, a słodka owsianka nie wchodzi w grę, sięgam po przepis na pysznego wrapa z serka wiejskiego. Na długo ucisza burczenie w brzuchu, a przygotowanie go to pestka.

Śniadaniowy wrapŚniadaniowy wrap
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Serek wiejski najczęściej zjada się prosto z opakowania, czasem dorzuca do środka rzodkiewkę czy szczypiorek. Ja jednak wylewam go na blaszkę i zapiekam, tworząc prostą bazę do wrapa. To właśnie on jest podstawą, nie tortilla czy lawasz. Ten przepis to pyszny powiew świeżości w tradycyjnym śniadaniu.

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego

Kiedy w domy zabraknie pieczywa lub mam ochotę na odmianę od zwykłych bułek czy chleba, sięgam po serek wiejski. To smaczny i zdrowy zamiennik pieczywa, który po upieczeniu zamienia się we wrapa.

W środku sporo się dzieje, bo mam tam guacamole, szynkę, ser, rukolę, pomidora, a nawet jajko. Zdecydowanie jest na bogato i na sycąco - nie znam osoby, która powiedziałaby po zjedzeniu tej kanapki, że dalej jest głodna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Składniki:

  • 600 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,

Dodatki:

  • 80 g guacamole,
  • 2 plastry szynki gotowanej,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 15 g rukoli,
  • 1 pomidor,
  • 1 ugotowane na twardo jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek wiejski odcedzam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję prostokąt o wymiarach około 25 cm x 30 cm i posypuję go ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem oraz solą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut, a następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia.

Przyprawiony serek wiejski
Przyprawiony serek wiejski © Pyszności

Krok 2. Na połowie upieczonego wrapa rozprowadzam guacamole. Układam plastry gotowanej szynki, ser cheddar, rukolę oraz plastry pomidora. Na koniec ścieram ugotowane na twardo jajko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Dodatki do wrapa
Dodatki do wrapa © Pyszności

Krok 3. Wrapa składam, przykrywając drugą połową przygotowane dodatki. Kroję na mniejsze porcje i podaję, dekorując na koniec posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Śniadaniowy wrap
Śniadaniowy wrap © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟