PrzepisFitŚniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Śniadaniowy wrap
Śniadaniowy wrap
Źródło zdjęć: © Pyszności

11.07.2024 08:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy znudzą mi się klasyczne kanapki, a słodka owsianka nie wchodzi w grę, sięgam po przepis na pysznego wrapa z serka wiejskiego. Na długo ucisza burczenie w brzuchu, a przygotowanie go to pestka.

Serek wiejski najczęściej zjada się prosto z opakowania, czasem dorzuca do środka rzodkiewkę czy szczypiorek. Ja jednak wylewam go na blaszkę i zapiekam, tworząc prostą bazę do wrapa. To właśnie on jest podstawą, nie tortilla czy lawasz. Ten przepis to pyszny powiew świeżości w tradycyjnym śniadaniu.

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego

Kiedy w domy zabraknie pieczywa lub mam ochotę na odmianę od zwykłych bułek czy chleba, sięgam po serek wiejski. To smaczny i zdrowy zamiennik pieczywa, który po upieczeniu zamienia się we wrapa.

W środku sporo się dzieje, bo mam tam guacamole, szynkę, ser, rukolę, pomidora, a nawet jajko. Zdecydowanie jest na bogato i na sycąco - nie znam osoby, która powiedziałaby po zjedzeniu tej kanapki, że dalej jest głodna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 600 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,

Dodatki:

  • 80 g guacamole,
  • 2 plastry szynki gotowanej,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 15 g rukoli,
  • 1 pomidor,
  • 1 ugotowane na twardo jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek wiejski odcedzam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję prostokąt o wymiarach około 25 cm x 30 cm i posypuję go ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem oraz solą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut, a następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia.

Przyprawiony serek wiejski
Przyprawiony serek wiejski© Pyszności

Krok 2. Na połowie upieczonego wrapa rozprowadzam guacamole. Układam plastry gotowanej szynki, ser cheddar, rukolę oraz plastry pomidora. Na koniec ścieram ugotowane na twardo jajko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Dodatki do wrapa
Dodatki do wrapa© Pyszności

Krok 3. Wrapa składam, przykrywając drugą połową przygotowane dodatki. Kroję na mniejsze porcje i podaję, dekorując na koniec posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Śniadaniowy wrap
Śniadaniowy wrap© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także