Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Gdy znudzą mi się klasyczne kanapki, a słodka owsianka nie wchodzi w grę, sięgam po przepis na pysznego wrapa z serka wiejskiego. Na długo ucisza burczenie w brzuchu, a przygotowanie go to pestka.

Śniadaniowy wrapŚniadaniowy wrap
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Serek wiejski najczęściej zjada się prosto z opakowania, czasem dorzuca do środka rzodkiewkę czy szczypiorek. Ja jednak wylewam go na blaszkę i zapiekam, tworząc prostą bazę do wrapa. To właśnie on jest podstawą, nie tortilla czy lawasz. Ten przepis to pyszny powiew świeżości w tradycyjnym śniadaniu.

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego

Kiedy w domy zabraknie pieczywa lub mam ochotę na odmianę od zwykłych bułek czy chleba, sięgam po serek wiejski. To smaczny i zdrowy zamiennik pieczywa, który po upieczeniu zamienia się we wrapa.

W środku sporo się dzieje, bo mam tam guacamole, szynkę, ser, rukolę, pomidora, a nawet jajko. Zdecydowanie jest na bogato i na sycąco - nie znam osoby, która powiedziałaby po zjedzeniu tej kanapki, że dalej jest głodna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Składniki:

  • 600 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,

Dodatki:

  • 80 g guacamole,
  • 2 plastry szynki gotowanej,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 15 g rukoli,
  • 1 pomidor,
  • 1 ugotowane na twardo jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek wiejski odcedzam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję prostokąt o wymiarach około 25 cm x 30 cm i posypuję go ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem oraz solą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut, a następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia.

Przyprawiony serek wiejski
Przyprawiony serek wiejski © Pyszności

Krok 2. Na połowie upieczonego wrapa rozprowadzam guacamole. Układam plastry gotowanej szynki, ser cheddar, rukolę oraz plastry pomidora. Na koniec ścieram ugotowane na twardo jajko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Dodatki do wrapa
Dodatki do wrapa © Pyszności

Krok 3. Wrapa składam, przykrywając drugą połową przygotowane dodatki. Kroję na mniejsze porcje i podaję, dekorując na koniec posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Śniadaniowy wrap
Śniadaniowy wrap © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser