Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny
Gdy znudzą mi się klasyczne kanapki, a słodka owsianka nie wchodzi w grę, sięgam po przepis na pysznego wrapa z serka wiejskiego. Na długo ucisza burczenie w brzuchu, a przygotowanie go to pestka.
11.07.2024 08:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Serek wiejski najczęściej zjada się prosto z opakowania, czasem dorzuca do środka rzodkiewkę czy szczypiorek. Ja jednak wylewam go na blaszkę i zapiekam, tworząc prostą bazę do wrapa. To właśnie on jest podstawą, nie tortilla czy lawasz. Ten przepis to pyszny powiew świeżości w tradycyjnym śniadaniu.
Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego
Kiedy w domy zabraknie pieczywa lub mam ochotę na odmianę od zwykłych bułek czy chleba, sięgam po serek wiejski. To smaczny i zdrowy zamiennik pieczywa, który po upieczeniu zamienia się we wrapa.
W środku sporo się dzieje, bo mam tam guacamole, szynkę, ser, rukolę, pomidora, a nawet jajko. Zdecydowanie jest na bogato i na sycąco - nie znam osoby, która powiedziałaby po zjedzeniu tej kanapki, że dalej jest głodna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 600 g serka wiejskiego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
Dodatki:
- 80 g guacamole,
- 2 plastry szynki gotowanej,
- 3 plastry sera cheddar,
- 15 g rukoli,
- 1 pomidor,
- 1 ugotowane na twardo jajko.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Serek wiejski odcedzam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję prostokąt o wymiarach około 25 cm x 30 cm i posypuję go ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem oraz solą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 30 minut, a następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia.
Krok 2. Na połowie upieczonego wrapa rozprowadzam guacamole. Układam plastry gotowanej szynki, ser cheddar, rukolę oraz plastry pomidora. Na koniec ścieram ugotowane na twardo jajko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 3. Wrapa składam, przykrywając drugą połową przygotowane dodatki. Kroję na mniejsze porcje i podaję, dekorując na koniec posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!