Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają
Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu czym ich zaskoczyć? Postaw na sprawdzony patent, który czeka poniżej, a na pewno nie pożałujesz. To będzie coś pysznego, smacznego i przyjemnego dla oka jednocześnie!
07.06.2024 | aktual.: 07.06.2024 08:20
Gdy odwiedza nas ktoś bliski, zawsze staramy się ugościć go jak najlepiej. Dlatego też na naszych stołach często pojawiają się przeróżne przekąski i domowe wypieki. Na liście z tego typu przepisami nie może zabraknąć genialnego pomysłu na ekspresowe koreczki w ciekawym wydaniu. Uwierz mi na słowo, wystarczy raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć.
Uroczy wygląd przekąski to jednak nie wszystko. Czeka tu na ciebie również ciekawe i smaczne zestawienie ulubionych dodatków. Bazą przyszłych koreczków będzie kultowa tortilla. W połączeniu z szynką, serem, majonezem, zieloną sałatą oraz pomidorkami koktajlowymi smakuje wręcz obłędnie. Nic więc dziwnego, że taka przekąska znika ze stołu w kilka minut.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Połącz kilka składników i zrób urocze koreczki. Goście będą nimi oczarowani
Składniki:
- 2 sztuki tortilli pszennej,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 100 g szynki z gotowanej piersi z indyka,
- 150 g sera gouda w plastrach,
- kilka liści sałaty karbowanej,
- 4 sztuki pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozprowadzenia na tortilii warstwy z majonezu.
Krok 2. Następnie na całej powierzchni placka układam plastry szynki z gotowanej piersi z kurczaka, po czym dzielę tortillę na kilka pionowych pasów.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo na prawej krawędzi tortilli w jednym rzędzie układam plasterki żółtego sera, które wcześniej dzielę na pół. Dopiero w takim układzie mogę zacząć składać tortillę w ciasny rulon. Jednocześnie z kawałków sera powstaje mała różyczka.
Krok 4. Uzyskane w ten sposób konstrukcje dekoruję przy pomocy liści sałaty oraz pomidorków koktajlowych. Każdy koreczek zabezpieczam na koniec drewnianą wykałaczką.
Krok 5. I to wszystko. Szybka, prosta i smaczna przekąska jest gotowa do serwowania. Smacznego!