PrzepisPrzekąskiKiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu czym ich zaskoczyć? Postaw na sprawdzony patent, który czeka poniżej, a na pewno nie pożałujesz. To będzie coś pysznego, smacznego i przyjemnego dla oka jednocześnie!

Przekąska na bazie tortilli sprawdzi się w każdym domu
Przekąska na bazie tortilli sprawdzi się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

07.06.2024 | aktual.: 07.06.2024 08:20

Gdy odwiedza nas ktoś bliski, zawsze staramy się ugościć go jak najlepiej. Dlatego też na naszych stołach często pojawiają się przeróżne przekąskidomowe wypieki. Na liście z tego typu przepisami nie może zabraknąć genialnego pomysłu na ekspresowe koreczki w ciekawym wydaniu. Uwierz mi na słowo, wystarczy raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć. 

Uroczy wygląd przekąski to jednak nie wszystko. Czeka tu na ciebie również ciekawe smaczne zestawienie ulubionych dodatków. Bazą przyszłych koreczków będzie kultowa tortilla. W połączeniu z szynką, serem, majonezem, zieloną sałatą oraz pomidorkami koktajlowymi smakuje wręcz obłędnie. Nic więc dziwnego, że taka przekąska znika ze stołu w kilka minut. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i zrób urocze koreczki. Goście będą nimi oczarowani

Składniki:

  • 2 sztuki tortilli pszennej,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 100 g szynki z gotowanej piersi z indyka,
  • 150 g sera gouda w plastrach,
  • kilka liści sałaty karbowanej,
  • 4 sztuki pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozprowadzenia na tortilii warstwy z majonezu.

Na tortillę w pierwszej kolejności trafia majonez
Na tortillę w pierwszej kolejności trafia majonez© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na całej powierzchni placka układam plastry szynki z gotowanej piersi z kurczaka, po czym dzielę tortillę na kilka pionowych pasów.

Placka z dodatkami dzielę na mniejsze części
Placka z dodatkami dzielę na mniejsze części© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo na prawej krawędzi tortilli w jednym rzędzie układam plasterki żółtego sera, które wcześniej dzielę na pół. Dopiero w takim układzie mogę zacząć składać tortillę w ciasny rulon. Jednocześnie z kawałków sera powstaje mała różyczka.

I koreczek jest już prawie gotowy
I koreczek jest już prawie gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Uzyskane w ten sposób konstrukcje dekoruję przy pomocy liści sałaty oraz pomidorków koktajlowych. Każdy koreczek zabezpieczam na koniec drewnianą wykałaczką

Konstrukcja jest stabilna dzięki wykałaczce
Konstrukcja jest stabilna dzięki wykałaczce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko. Szybka, prosta i smaczna przekąska jest gotowa do serwowania. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie