Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają
Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu czym ich zaskoczyć? Postaw na sprawdzony patent, który czeka poniżej, a na pewno nie pożałujesz. To będzie coś pysznego, smacznego i przyjemnego dla oka jednocześnie!
Gdy odwiedza nas ktoś bliski, zawsze staramy się ugościć go jak najlepiej. Dlatego też na naszych stołach często pojawiają się przeróżne przekąski i domowe wypieki. Na liście z tego typu przepisami nie może zabraknąć genialnego pomysłu na ekspresowe koreczki w ciekawym wydaniu. Uwierz mi na słowo, wystarczy raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć.
Uroczy wygląd przekąski to jednak nie wszystko. Czeka tu na ciebie również ciekawe i smaczne zestawienie ulubionych dodatków. Bazą przyszłych koreczków będzie kultowa tortilla. W połączeniu z szynką, serem, majonezem, zieloną sałatą oraz pomidorkami koktajlowymi smakuje wręcz obłędnie. Nic więc dziwnego, że taka przekąska znika ze stołu w kilka minut.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają
Połącz kilka składników i zrób urocze koreczki. Goście będą nimi oczarowani
Składniki:
- 2 sztuki tortilli pszennej,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 100 g szynki z gotowanej piersi z indyka,
- 150 g sera gouda w plastrach,
- kilka liści sałaty karbowanej,
- 4 sztuki pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozprowadzenia na tortilii warstwy z majonezu.
Krok 2. Następnie na całej powierzchni placka układam plastry szynki z gotowanej piersi z kurczaka, po czym dzielę tortillę na kilka pionowych pasów.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo na prawej krawędzi tortilli w jednym rzędzie układam plasterki żółtego sera, które wcześniej dzielę na pół. Dopiero w takim układzie mogę zacząć składać tortillę w ciasny rulon. Jednocześnie z kawałków sera powstaje mała różyczka.
Krok 4. Uzyskane w ten sposób konstrukcje dekoruję przy pomocy liści sałaty oraz pomidorków koktajlowych. Każdy koreczek zabezpieczam na koniec drewnianą wykałaczką.
Krok 5. I to wszystko. Szybka, prosta i smaczna przekąska jest gotowa do serwowania. Smacznego!