WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu czym ich zaskoczyć? Postaw na sprawdzony patent, który czeka poniżej, a na pewno nie pożałujesz. To będzie coś pysznego, smacznego i przyjemnego dla oka jednocześnie!

Przekąska na bazie tortilli sprawdzi się w każdym domuPrzekąska na bazie tortilli sprawdzi się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Gdy odwiedza nas ktoś bliski, zawsze staramy się ugościć go jak najlepiej. Dlatego też na naszych stołach często pojawiają się przeróżne przekąskidomowe wypieki. Na liście z tego typu przepisami nie może zabraknąć genialnego pomysłu na ekspresowe koreczki w ciekawym wydaniu. Uwierz mi na słowo, wystarczy raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć. 

Uroczy wygląd przekąski to jednak nie wszystko. Czeka tu na ciebie również ciekawe smaczne zestawienie ulubionych dodatków. Bazą przyszłych koreczków będzie kultowa tortilla. W połączeniu z szynką, serem, majonezem, zieloną sałatą oraz pomidorkami koktajlowymi smakuje wręcz obłędnie. Nic więc dziwnego, że taka przekąska znika ze stołu w kilka minut. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Połącz kilka składników i zrób urocze koreczki. Goście będą nimi oczarowani

Składniki:

  • 2 sztuki tortilli pszennej,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 100 g szynki z gotowanej piersi z indyka,
  • 150 g sera gouda w plastrach,
  • kilka liści sałaty karbowanej,
  • 4 sztuki pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozprowadzenia na tortilii warstwy z majonezu.

Na tortillę w pierwszej kolejności trafia majonez
Na tortillę w pierwszej kolejności trafia majonez © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na całej powierzchni placka układam plastry szynki z gotowanej piersi z kurczaka, po czym dzielę tortillę na kilka pionowych pasów.

Placka z dodatkami dzielę na mniejsze części
Placka z dodatkami dzielę na mniejsze części © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo na prawej krawędzi tortilli w jednym rzędzie układam plasterki żółtego sera, które wcześniej dzielę na pół. Dopiero w takim układzie mogę zacząć składać tortillę w ciasny rulon. Jednocześnie z kawałków sera powstaje mała różyczka.

I koreczek jest już prawie gotowy
I koreczek jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Uzyskane w ten sposób konstrukcje dekoruję przy pomocy liści sałaty oraz pomidorków koktajlowych. Każdy koreczek zabezpieczam na koniec drewnianą wykałaczką

Konstrukcjajest stabilna dzięki wykałaczce
Konstrukcja jest stabilna dzięki wykałaczce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko. Szybka, prosta i smaczna przekąska jest gotowa do serwowania. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟