Sąsiadka dała mi przepis na sałatkę z pieczarkami. Zrobiłam raz i nie chcę jeść już nic innego

Trudno oderwać się miski wypełnionej sałatką pieczarkową z przepisu mojej sąsiadki. Dla mnie to idealne drugie śniadanie, ale bez wstydu postawiłabym salaterkę z tym specjałem na świątecznym stole. Pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.

Sałatka pieczarkowa jest dobra na każdą okazję Sałatka pieczarkowa jest dobra na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sałatkę pieczarkową dostałam od sąsiadki. Uwielbiam serwować ten specjał na pełnoziarnistej bułce z dodatkiem wędliny, jednak sałatka ta odnajdzie się w każdej wariacji. Tak proste i pyszne połączenia to coś, co lubię najbardziej. Ty również pokochasz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Sałatka pieczarkowa. Dobra na każdą okazję

Sałatka pieczarkowa jest na tyle uniwersalna, że nie ma jednego kanonicznego przepisu - recepturę możesz modyfikować, dodając ulubione składniki i zioła. Do podstawowej wersji, którą znajdziesz poniżej, możesz dodać odrobinę sera żółtego, wędlinę, ogórki (kiszone lub konserwowe) czy zielone groszek. Całość możesz zwieńczyć szczypiorkiem lub pietruszką, nie musi to być koperek, natomiast do sosu warto dodać musztardy, dla wzmocnienia smaku. Zacznij jednak od podstawowej wersji sałatki, a dopiero później zabierz się za ewentualne modyfikacje.

Jeśli nie przepadasz za smakiem marynowanych pieczarek, sałatkę pieczarkową możesz przygotować ze świeżych grzybów. Mimo że pieczarki można jeść na surowo (po uprzednim oczyszczeniu i obraniu), w sałatce lepiej odnajdą się te poddane obróbce cieplnej. Pokrojone grzyby możesz zblanszować lub podsmażyć i ostudzone dodać do sałatki.

Sałatkę pieczarkową możesz zrobić też ze świeżych pieczarek
Sałatkę pieczarkową możesz zrobić też ze świeżych pieczarek © Pixabay

Sałatka pieczarkowa. Przepis

Składniki:

  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 300 g białej części pora (zobacz sposoby na wykorzystanie liści pora),
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 12 proc.,
  • sól i pieprz,
  • koperek, nać pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w cienkie półplastry, następnie posól go i odstaw. Po kilku minutach lekko odgnieć warzywo, pozbywając się wody. Pora możesz też sparzyć, jeśli nie lubisz warzywa w surowej wersji.
  2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Pieczarki również odcedź z zalewy, a następnie pokrój w kosteczkę.
  3. Koperek (lub szczypiorek czy pietruszkę) posiekaj i dodaj do reszty składników.
  4. Całość wymieszaj z majonezem i śmietaną. Sałatkę pieczarkową dopraw na końcu solą i pieprzem.
  5. Sałatkę możesz udekorować całymi marynowanymi pieczarkami lub samymi kapeluszami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę