PrzepisSałatkiSąsiadka dała mi przepis na sałatkę z pieczarkami. Zrobiłam raz i nie chcę jeść już nic innego

Sąsiadka dała mi przepis na sałatkę z pieczarkami. Zrobiłam raz i nie chcę jeść już nic innego

Sałatka pieczarkowa jest dobra na każdą okazję
Sałatka pieczarkowa jest dobra na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.04.2024 14:02

Trudno oderwać się miski wypełnionej sałatką pieczarkową z przepisu mojej sąsiadki. Dla mnie to idealne drugie śniadanie, ale bez wstydu postawiłabym salaterkę z tym specjałem na świątecznym stole. Pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na sałatkę pieczarkową dostałam od sąsiadki. Uwielbiam serwować ten specjał na pełnoziarnistej bułce z dodatkiem wędliny, jednak sałatka ta odnajdzie się w każdej wariacji. Tak proste i pyszne połączenia to coś, co lubię najbardziej. Ty również pokochasz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka pieczarkowa. Dobra na każdą okazję

Sałatka pieczarkowa jest na tyle uniwersalna, że nie ma jednego kanonicznego przepisu - recepturę możesz modyfikować, dodając ulubione składniki i zioła. Do podstawowej wersji, którą znajdziesz poniżej, możesz dodać odrobinę sera żółtego, wędlinę, ogórki (kiszone lub konserwowe) czy zielone groszek. Całość możesz zwieńczyć szczypiorkiem lub pietruszką, nie musi to być koperek, natomiast do sosu warto dodać musztardy, dla wzmocnienia smaku. Zacznij jednak od podstawowej wersji sałatki, a dopiero później zabierz się za ewentualne modyfikacje.

Jeśli nie przepadasz za smakiem marynowanych pieczarek, sałatkę pieczarkową możesz przygotować ze świeżych grzybów. Mimo że pieczarki można jeść na surowo (po uprzednim oczyszczeniu i obraniu), w sałatce lepiej odnajdą się te poddane obróbce cieplnej. Pokrojone grzyby możesz zblanszować lub podsmażyć i ostudzone dodać do sałatki.

Sałatkę pieczarkową możesz zrobić też ze świeżych pieczarek
Sałatkę pieczarkową możesz zrobić też ze świeżych pieczarek© Pixabay

Sałatka pieczarkowa. Przepis

Składniki:

  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 300 g białej części pora (zobacz sposoby na wykorzystanie liści pora),
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 12 proc.,
  • sól i pieprz,
  • koperek, nać pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w cienkie półplastry, następnie posól go i odstaw. Po kilku minutach lekko odgnieć warzywo, pozbywając się wody. Pora możesz też sparzyć, jeśli nie lubisz warzywa w surowej wersji.
  2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Pieczarki również odcedź z zalewy, a następnie pokrój w kosteczkę.
  3. Koperek (lub szczypiorek czy pietruszkę) posiekaj i dodaj do reszty składników.
  4. Całość wymieszaj z majonezem i śmietaną. Sałatkę pieczarkową dopraw na końcu solą i pieprzem.
  5. Sałatkę możesz udekorować całymi marynowanymi pieczarkami lub samymi kapeluszami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także