Czy można jeść surowe pieczarki? Tak, ale pamiętaj o 3 kwestiach, inaczej możesz się zatruć

Duszone, smażone, pieczone - owszem, ale czy surowe pieczarki również są bezpieczne do spożycia? To zależy. Zależy od tego, po jakie pieczarki sięgamy, w jakiej ilości i czy są odpowiednio przygotowane.

Czy pieczarki można jeść na surowo?Czy pieczarki można jeść na surowo?
Źródło zdjęć: © Pixabay

W kwestii jedzenia grzybów na surowo za najbezpieczniejsze uznaje się pieczarki. Nie ma przeszkód, by dodać je pokrojone do sałatki czy posypać posiekanymi świeżymi grzybami kanapkę. Wcześniej jednak należy zadbać o trzy aspekty, by spożycie surowych pieczarek nie odbiło się czkawką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Czy można jeść surowe pieczarki? Wcześniej zwróć na to uwagę

Pieczarki można jeść na surowo. Wcześniejsza obróbka cieplna jest mile widziana, jednak niekonieczna - spożycie surowych pieczarek nie powinno wywołać nieprzyjemnych dolegliwości. Trzeba jednak wcześniej zadbać o trzy aspekty. Po pierwsze pieczarki powinny być jak najświeższe. Unikaj więc grzybów z połamanymi czy wilgotnymi kapeluszami pokrytymi ciemnymi plamami. Świeże pieczarki można rozpoznać po mocnych szypułkach i zamkniętych kapeluszach.

Oczywiste jest, że grzyby - czy to pieczarki, czy prawdziwki i inne - powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Jeśli zaopatrujesz się w nie u grzybiarzy, ci powinni posiadać specjalny atest. Natomiast jeśli samodzielnie chcesz zebrać pieczarki, uważaj, by nie pomylić ich ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Kolejną istotną kwestią jest dokładne umycie i obranie pieczarek przed spożyciem. Szczególną uwagę zwrócić należy na kapelusze - powinny być jak najdokładniej oczyszczone.

Pieczarki przed zjedzeniem na surowo powinny zostać dokładnie oczyszczone
Pieczarki przed zjedzeniem na surowo powinny zostać dokładnie oczyszczone © Pixabay

Jedzenie surowych pieczarek. Na co uważać?

Po trzecie i najważniejsze - umiar. Mimo że surowe pieczarki są bezpieczne do spożycia, zbyt duże ilości surowych grzybów mogą okazać się trudne do strawienia, zwłaszcza dla osób borykających się z problemami żołądkowymi. Właśnie dlatego z reguły zaleca się poddanie tych grzybów obróbce termicznej - po to, by ułatwić ich strawność.

Surowe pieczarki są ciężkostrawne ze względu na rodzaju błonnika, który jest w nich obecny. To błonnik chitynowy, który nie jest trawiony w organizmie człowieka i może długo zalegać w żołądku, powodując dyskomfort. Ponadto surowych pieczarek nie należy podawać dzieciom oraz seniorom.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej