Czy można jeść surowe pieczarki? Tak, ale pamiętaj o 3 kwestiach, inaczej możesz się zatruć
Duszone, smażone, pieczone - owszem, ale czy surowe pieczarki również są bezpieczne do spożycia? To zależy. Zależy od tego, po jakie pieczarki sięgamy, w jakiej ilości i czy są odpowiednio przygotowane.
08.04.2024 07:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W kwestii jedzenia grzybów na surowo za najbezpieczniejsze uznaje się pieczarki. Nie ma przeszkód, by dodać je pokrojone do sałatki czy posypać posiekanymi świeżymi grzybami kanapkę. Wcześniej jednak należy zadbać o trzy aspekty, by spożycie surowych pieczarek nie odbiło się czkawką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy można jeść surowe pieczarki? Wcześniej zwróć na to uwagę
Pieczarki można jeść na surowo. Wcześniejsza obróbka cieplna jest mile widziana, jednak niekonieczna - spożycie surowych pieczarek nie powinno wywołać nieprzyjemnych dolegliwości. Trzeba jednak wcześniej zadbać o trzy aspekty. Po pierwsze pieczarki powinny być jak najświeższe. Unikaj więc grzybów z połamanymi czy wilgotnymi kapeluszami pokrytymi ciemnymi plamami. Świeże pieczarki można rozpoznać po mocnych szypułkach i zamkniętych kapeluszach.
Oczywiste jest, że grzyby - czy to pieczarki, czy prawdziwki i inne - powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Jeśli zaopatrujesz się w nie u grzybiarzy, ci powinni posiadać specjalny atest. Natomiast jeśli samodzielnie chcesz zebrać pieczarki, uważaj, by nie pomylić ich ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Kolejną istotną kwestią jest dokładne umycie i obranie pieczarek przed spożyciem. Szczególną uwagę zwrócić należy na kapelusze - powinny być jak najdokładniej oczyszczone.
Zobacz także
Jedzenie surowych pieczarek. Na co uważać?
Po trzecie i najważniejsze - umiar. Mimo że surowe pieczarki są bezpieczne do spożycia, zbyt duże ilości surowych grzybów mogą okazać się trudne do strawienia, zwłaszcza dla osób borykających się z problemami żołądkowymi. Właśnie dlatego z reguły zaleca się poddanie tych grzybów obróbce termicznej - po to, by ułatwić ich strawność.
Surowe pieczarki są ciężkostrawne ze względu na rodzaju błonnika, który jest w nich obecny. To błonnik chitynowy, który nie jest trawiony w organizmie człowieka i może długo zalegać w żołądku, powodując dyskomfort. Ponadto surowych pieczarek nie należy podawać dzieciom oraz seniorom.