Czy można jeść surowe pieczarki? Tak, ale pamiętaj o 3 kwestiach, inaczej możesz się zatruć
Duszone, smażone, pieczone - owszem, ale czy surowe pieczarki również są bezpieczne do spożycia? To zależy. Zależy od tego, po jakie pieczarki sięgamy, w jakiej ilości i czy są odpowiednio przygotowane.
W kwestii jedzenia grzybów na surowo za najbezpieczniejsze uznaje się pieczarki. Nie ma przeszkód, by dodać je pokrojone do sałatki czy posypać posiekanymi świeżymi grzybami kanapkę. Wcześniej jednak należy zadbać o trzy aspekty, by spożycie surowych pieczarek nie odbiło się czkawką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad
Czy można jeść surowe pieczarki? Wcześniej zwróć na to uwagę
Pieczarki można jeść na surowo. Wcześniejsza obróbka cieplna jest mile widziana, jednak niekonieczna - spożycie surowych pieczarek nie powinno wywołać nieprzyjemnych dolegliwości. Trzeba jednak wcześniej zadbać o trzy aspekty. Po pierwsze pieczarki powinny być jak najświeższe. Unikaj więc grzybów z połamanymi czy wilgotnymi kapeluszami pokrytymi ciemnymi plamami. Świeże pieczarki można rozpoznać po mocnych szypułkach i zamkniętych kapeluszach.
Oczywiste jest, że grzyby - czy to pieczarki, czy prawdziwki i inne - powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Jeśli zaopatrujesz się w nie u grzybiarzy, ci powinni posiadać specjalny atest. Natomiast jeśli samodzielnie chcesz zebrać pieczarki, uważaj, by nie pomylić ich ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Kolejną istotną kwestią jest dokładne umycie i obranie pieczarek przed spożyciem. Szczególną uwagę zwrócić należy na kapelusze - powinny być jak najdokładniej oczyszczone.
Jedzenie surowych pieczarek. Na co uważać?
Po trzecie i najważniejsze - umiar. Mimo że surowe pieczarki są bezpieczne do spożycia, zbyt duże ilości surowych grzybów mogą okazać się trudne do strawienia, zwłaszcza dla osób borykających się z problemami żołądkowymi. Właśnie dlatego z reguły zaleca się poddanie tych grzybów obróbce termicznej - po to, by ułatwić ich strawność.
Surowe pieczarki są ciężkostrawne ze względu na rodzaju błonnika, który jest w nich obecny. To błonnik chitynowy, który nie jest trawiony w organizmie człowieka i może długo zalegać w żołądku, powodując dyskomfort. Ponadto surowych pieczarek nie należy podawać dzieciom oraz seniorom.