WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Nie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu zna ich tajne zastosowania

Por to uniwersalne warzywo, które zazwyczaj dodajemy do zup, czy surówek. Niestety jego liście często lądują w koszu. Zastanawiasz się jak wykorzystać zielone liście pora? Okazuje się, że możesz z nich wyczarować pyszną zupę, czy marynatę. Poniżej podajemy kilka pomysłów. Od dzisiaj już nigdy ich nie wyrzucisz.

ObrazekNie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu wie, jakie są cenne - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowo zdrowe warzywo

Obrazek
Por - Pyszności; Foto: Canva.com

Por to wspaniałe warzywo, które często gości w naszej kuchni. Niektórzy porównują jego smak do zielonej cebulki. W związku z tym nic dziwnego, że stanowi składnik wielu dań.

Por jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Stanowi on źródło witamin z grupy C, K, B, czy A. W zielonych liściach pora znajdziemy również cenne składniki takie jak polifenole, czy związki siarki. Niestety zdarza się, że zamiast wykorzystać tę wyjątkową część pora - wyrzucamy ją do kosza.

Jak wykorzystać zielone liście pora?

Obrazek
Zupa - Pyszności; Foto: Canva.com

To, że zielone liście pora wspaniale wzbogacą nasz rosół, wie prawie każdy z nas. W związku z tym poniżej podajemy jeszcze kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tej części. Należy jednak zaznaczyć, że najlepiej sprawdzą się tutaj liście młodego pora. 

  • Składnik sałatek

Zielone liście pora wspaniale wzbogacą twoją sałatkę. Wystarczy, że uprzednio poddasz je blanszowaniu, a następnie dodasz do reszty warzyw. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu.

  • Kremowa zupa

Z liści pora równie dobrze zrobisz pyszną, kremową zupę. Wystarczy, że połączysz je z bulionem. Pod koniec gotowania wszystko dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Podczas przygotowywania dania, możesz wzbogacić je również w dodatkowe składniki typu ziemniaki, czy cebula. Zupa z liści jest lekka i smaczna. Odznacza się wspaniałym zielonym kolorem.

  • Marynata do mięs

Liście pora stanowią wspaniały składnik marynaty do mięs. Wystarcz przygotować z nich pastę, a następnie połączyć z białym winem, oliwą z oliwek oraz ulubionymi przyprawami. Wspaniale sprawdzi się tutaj rozmaryn, czy tymianek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z serem i pieczarkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste