Nie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu zna ich tajne zastosowania
31.08.2022 16:48, aktual.: 17.01.2024 19:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Por to uniwersalne warzywo, które zazwyczaj dodajemy do zup, czy surówek. Niestety jego liście często lądują w koszu. Zastanawiasz się jak wykorzystać zielone liście pora? Okazuje się, że możesz z nich wyczarować pyszną zupę, czy marynatę. Poniżej podajemy kilka pomysłów. Od dzisiaj już nigdy ich nie wyrzucisz.
Wyjątkowo zdrowe warzywo
Por to wspaniałe warzywo, które często gości w naszej kuchni. Niektórzy porównują jego smak do zielonej cebulki. W związku z tym nic dziwnego, że stanowi składnik wielu dań.
Por jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Stanowi on źródło witamin z grupy C, K, B, czy A. W zielonych liściach pora znajdziemy również cenne składniki takie jak polifenole, czy związki siarki. Niestety zdarza się, że zamiast wykorzystać tę wyjątkową część pora - wyrzucamy ją do kosza.
Jak wykorzystać zielone liście pora?
To, że zielone liście pora wspaniale wzbogacą nasz rosół, wie prawie każdy z nas. W związku z tym poniżej podajemy jeszcze kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tej części. Należy jednak zaznaczyć, że najlepiej sprawdzą się tutaj liście młodego pora.
- Składnik sałatek
Zielone liście pora wspaniale wzbogacą twoją sałatkę. Wystarczy, że uprzednio poddasz je blanszowaniu, a następnie dodasz do reszty warzyw. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu.
- Kremowa zupa
Z liści pora równie dobrze zrobisz pyszną, kremową zupę. Wystarczy, że połączysz je z bulionem. Pod koniec gotowania wszystko dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Podczas przygotowywania dania, możesz wzbogacić je również w dodatkowe składniki typu ziemniaki, czy cebula. Zupa z liści jest lekka i smaczna. Odznacza się wspaniałym zielonym kolorem.
- Marynata do mięs
Liście pora stanowią wspaniały składnik marynaty do mięs. Wystarcz przygotować z nich pastę, a następnie połączyć z białym winem, oliwą z oliwek oraz ulubionymi przyprawami. Wspaniale sprawdzi się tutaj rozmaryn, czy tymianek.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z serem i pieczarkami krok po kroku.