Nie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu zna ich tajne zastosowania

Por to uniwersalne warzywo, które zazwyczaj dodajemy do zup, czy surówek. Niestety jego liście często lądują w koszu. Zastanawiasz się jak wykorzystać zielone liście pora? Okazuje się, że możesz z nich wyczarować pyszną zupę, czy marynatę. Poniżej podajemy kilka pomysłów. Od dzisiaj już nigdy ich nie wyrzucisz.

ObrazekNie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu wie, jakie są cenne - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowo zdrowe warzywo

Obrazek
Por - Pyszności; Foto: Canva.com

Por to wspaniałe warzywo, które często gości w naszej kuchni. Niektórzy porównują jego smak do zielonej cebulki. W związku z tym nic dziwnego, że stanowi składnik wielu dań.

Por jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Stanowi on źródło witamin z grupy C, K, B, czy A. W zielonych liściach pora znajdziemy również cenne składniki takie jak polifenole, czy związki siarki. Niestety zdarza się, że zamiast wykorzystać tę wyjątkową część pora - wyrzucamy ją do kosza.

Jak wykorzystać zielone liście pora?

Obrazek
Zupa - Pyszności; Foto: Canva.com

To, że zielone liście pora wspaniale wzbogacą nasz rosół, wie prawie każdy z nas. W związku z tym poniżej podajemy jeszcze kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tej części. Należy jednak zaznaczyć, że najlepiej sprawdzą się tutaj liście młodego pora. 

  • Składnik sałatek

Zielone liście pora wspaniale wzbogacą twoją sałatkę. Wystarczy, że uprzednio poddasz je blanszowaniu, a następnie dodasz do reszty warzyw. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu.

  • Kremowa zupa

Z liści pora równie dobrze zrobisz pyszną, kremową zupę. Wystarczy, że połączysz je z bulionem. Pod koniec gotowania wszystko dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Podczas przygotowywania dania, możesz wzbogacić je również w dodatkowe składniki typu ziemniaki, czy cebula. Zupa z liści jest lekka i smaczna. Odznacza się wspaniałym zielonym kolorem.

  • Marynata do mięs

Liście pora stanowią wspaniały składnik marynaty do mięs. Wystarcz przygotować z nich pastę, a następnie połączyć z białym winem, oliwą z oliwek oraz ulubionymi przyprawami. Wspaniale sprawdzi się tutaj rozmaryn, czy tymianek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z serem i pieczarkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości