Z tym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz wiosenne przekąski z ziemniaków

Czy z ziemniaka można przygotować ciekawą przekąskę w uroczym wydaniu? Oczywiście, że tak. I to w bardzo prosty sposób!

Przekąsek w takim wydaniu nigdy za wielePrzekąsek w takim wydaniu nigdy za wiele
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na pyszną przekąskę na ciepło. Zazwyczaj jednak błędnie zakładamy, że przygotowanie czegoś takiego zajmie sporo czasu i sięgamy po gotowe rozwiązania. A to duży błąd, bo czasami wystarczy naprawdę kilka podstawowych składników, 20 minut pracyciekawy pomysł, aby stworzyć coś wyjątkowego od podstaw. 

Nie inaczej jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Już za moment przekonasz się, że zwykły ziemniak może stać się genialną bazą uroczej przekąski w chrupiącym wydaniu. Przy pomocy foremek do ciastek w mgnieniu oka zamienisz zwykłe warzywo w urocze zajączki, kurczaczkiwiosenne kwiatki. Jak sam więc widzisz, jest to coś, czego nie może zabraknąć w twoim menu w najbliższym czasie. Są po prostu obłędne!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Urocze przekąski z ziemniaka zrobisz w formie wiosennych akcentów. To będzie hit tego seoznu!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, po czym kroję w cienkie plastry

Obranego ziemniaka kroję na mniejsze kawałki
Obranego ziemniaka kroję na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Każdy taki element układam następnie na drewnianej desce i przy pomocy foremek do ciastek wycinam kształt zajączka, kurczaka lub kwiatka. 

I zajączek gotowy
I zajączek gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wycięte w ten sposób przekąski układam następnie w formie, którą wcześniej zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia

Przekąski z ziemniaka przekładam do formy
Przekąski z ziemniaka przekładam do formy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo na każdym elemencie rozprowadzam mieszankę składającą się z: roztopionego masła, obranego i przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku oraz posiekanej natki pietruszki. Mieszankę rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka. 

Do przepisu przyda się kuchenny pędzelek
Do przepisu przyda się kuchenny pędzelek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec wstawiam gotowe przekąski do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma w tym czasie pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe przekąski serwuję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście takie przekąski można robić przez cały rok, zmieniając po prostu kształty w zależności od pory roku. Prawda, że jest to genialny pomysł na coś smacznego i ciekawego jednocześnie?

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza