Z tym przepisem w mgnieniu oka wyczarujesz wiosenne przekąski z ziemniaków

Czy z ziemniaka można przygotować ciekawą przekąskę w uroczym wydaniu? Oczywiście, że tak. I to w bardzo prosty sposób!

Przekąsek w takim wydaniu nigdy za wielePrzekąsek w takim wydaniu nigdy za wiele
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na pyszną przekąskę na ciepło. Zazwyczaj jednak błędnie zakładamy, że przygotowanie czegoś takiego zajmie sporo czasu i sięgamy po gotowe rozwiązania. A to duży błąd, bo czasami wystarczy naprawdę kilka podstawowych składników, 20 minut pracyciekawy pomysł, aby stworzyć coś wyjątkowego od podstaw. 

Nie inaczej jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Już za moment przekonasz się, że zwykły ziemniak może stać się genialną bazą uroczej przekąski w chrupiącym wydaniu. Przy pomocy foremek do ciastek w mgnieniu oka zamienisz zwykłe warzywo w urocze zajączki, kurczaczkiwiosenne kwiatki. Jak sam więc widzisz, jest to coś, czego nie może zabraknąć w twoim menu w najbliższym czasie. Są po prostu obłędne!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocne przekąski z ziemniaka. Przyjemnie chrupią i pięknie się prezentują

Urocze przekąski z ziemniaka zrobisz w formie wiosennych akcentów. To będzie hit tego seoznu!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, po czym kroję w cienkie plastry

Obranego ziemniaka kroję na mniejsze kawałki
Obranego ziemniaka kroję na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Każdy taki element układam następnie na drewnianej desce i przy pomocy foremek do ciastek wycinam kształt zajączka, kurczaka lub kwiatka. 

I zajączek gotowy
I zajączek gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wycięte w ten sposób przekąski układam następnie w formie, którą wcześniej zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia

Przekąski z ziemniaka przekładam do formy
Przekąski z ziemniaka przekładam do formy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo na każdym elemencie rozprowadzam mieszankę składającą się z: roztopionego masła, obranego i przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku oraz posiekanej natki pietruszki. Mieszankę rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka. 

Do przepisu przyda się kuchenny pędzelek
Do przepisu przyda się kuchenny pędzelek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec wstawiam gotowe przekąski do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma w tym czasie pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe przekąski serwuję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście takie przekąski można robić przez cały rok, zmieniając po prostu kształty w zależności od pory roku. Prawda, że jest to genialny pomysł na coś smacznego i ciekawego jednocześnie?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀