PoradyZanim położysz papier na blachę, namocz go. To patent, który znacznie ułatwi ci pieczenie

Zanim położysz papier na blachę, namocz go. To patent, który znacznie ułatwi ci pieczenie

Wypróbuj ten trik z papierem do pieczenia
Wypróbuj ten trik z papierem do pieczenia
Źródło zdjęć: © Pixabay

18.03.2024 19:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten doskonały patent z papierem do pieczenia w roli głównej ułatwi przyrządzanie potraw z piekarnika. Wystarczy, że skropisz płat papieru odrobiną wody, a praca z nim stanie się znacznie łatwiejsza.

Wprowadzenie papieru do pieczenia do codziennych praktyk kulinarnych zrewolucjonizowało życie wielu gospodyń domowych. Wynalazek ten stał się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Choć korzystanie z papieru do pieczenia nie wydaje się skomplikowane, również i w tej materii można się potknąć. Wie o tym każdy, kto na siłę układał w formie do pieczenia nieposkromiony płat papieru z nadzieją, że przylgnie do dna blachy. Jeśli szukasz sposobu na uporanie się z tą bolączką, doskonale trafiłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo ułożyć papier do pieczenia?

Dopasowanie papieru do pieczenia do blachy wymaga cierpliwości. W wielu przypadkach skorzystać można ze znanych patentów, które ułatwią wycięcie idealnego kształtu z materiału. Niemniej nadal pozostaje jeden nienaprawiony problem - uciekającego papieru, który nie chce przylegać do dna blachy, robi się zmięty i tym samym utrudnia równomierne rozłożenie ciasta na całej powierzchni formy.

Jest na to rozwiązanie. Ten paten jest stary jak świat i praktykowany przez profesjonalnych kucharzy. Chcąc nieco "ujarzmić" papier do pieczenia i sprawić, by przylegał do dna blaszki, wystarczy wcześniej lekko skropić wodą jedną stronę papieru i ułożyć tą stroną papier na blasze (lub po prostu skropić wodą dno formy). Papier zacznie wówczas przylegać do naczynia, dając się łatwo ułożyć.

Jak używać papieru do pieczenia?
Jak używać papieru do pieczenia?© Pixabay

Papier do pieczenia - którą stroną na blachę?

W sieci pojawia się sporo zapytań dotyczących tego, którą stroną powinno się układać papier do pieczenia w formie. Wiele osób takie pytanie może śmieszyć, jednak okazuje się, że jest zasadne. Wszystko bowiem zależy od rodzaju papieru, który posiadamy. W sklepie kupić możemy papier śniadaniowy jednostronnie lub dwustronnie powlekany.

W przypadku tego pierwszego ułożenie papieru odpowiednią stroną ma istotne znaczenie. Jeśli chcesz, by ciasto łatwo odchodziło od formy i papieru do pieczenia, wyłóż blachę papierem tak, by powleczona strona przywierała do ciasta. Natomiast papier do pieczenia powlekany obustronnie może być używany jakkolwiek.