Zanim położysz papier na blachę, namocz go. To patent, który znacznie ułatwi ci pieczenie
18.03.2024 19:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten doskonały patent z papierem do pieczenia w roli głównej ułatwi przyrządzanie potraw z piekarnika. Wystarczy, że skropisz płat papieru odrobiną wody, a praca z nim stanie się znacznie łatwiejsza.
Wprowadzenie papieru do pieczenia do codziennych praktyk kulinarnych zrewolucjonizowało życie wielu gospodyń domowych. Wynalazek ten stał się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Choć korzystanie z papieru do pieczenia nie wydaje się skomplikowane, również i w tej materii można się potknąć. Wie o tym każdy, kto na siłę układał w formie do pieczenia nieposkromiony płat papieru z nadzieją, że przylgnie do dna blachy. Jeśli szukasz sposobu na uporanie się z tą bolączką, doskonale trafiłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo ułożyć papier do pieczenia?
Dopasowanie papieru do pieczenia do blachy wymaga cierpliwości. W wielu przypadkach skorzystać można ze znanych patentów, które ułatwią wycięcie idealnego kształtu z materiału. Niemniej nadal pozostaje jeden nienaprawiony problem - uciekającego papieru, który nie chce przylegać do dna blachy, robi się zmięty i tym samym utrudnia równomierne rozłożenie ciasta na całej powierzchni formy.
Jest na to rozwiązanie. Ten paten jest stary jak świat i praktykowany przez profesjonalnych kucharzy. Chcąc nieco "ujarzmić" papier do pieczenia i sprawić, by przylegał do dna blaszki, wystarczy wcześniej lekko skropić wodą jedną stronę papieru i ułożyć tą stroną papier na blasze (lub po prostu skropić wodą dno formy). Papier zacznie wówczas przylegać do naczynia, dając się łatwo ułożyć.
Papier do pieczenia - którą stroną na blachę?
W sieci pojawia się sporo zapytań dotyczących tego, którą stroną powinno się układać papier do pieczenia w formie. Wiele osób takie pytanie może śmieszyć, jednak okazuje się, że jest zasadne. Wszystko bowiem zależy od rodzaju papieru, który posiadamy. W sklepie kupić możemy papier śniadaniowy jednostronnie lub dwustronnie powlekany.
W przypadku tego pierwszego ułożenie papieru odpowiednią stroną ma istotne znaczenie. Jeśli chcesz, by ciasto łatwo odchodziło od formy i papieru do pieczenia, wyłóż blachę papierem tak, by powleczona strona przywierała do ciasta. Natomiast papier do pieczenia powlekany obustronnie może być używany jakkolwiek.