Zanim położysz papier na blachę, namocz go. To patent, który znacznie ułatwi ci pieczenie

Ten doskonały patent z papierem do pieczenia w roli głównej ułatwi przyrządzanie potraw z piekarnika. Wystarczy, że skropisz płat papieru odrobiną wody, a praca z nim stanie się znacznie łatwiejsza.

Wypróbuj ten trik z papierem do pieczeniaWypróbuj ten trik z papierem do pieczenia
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wprowadzenie papieru do pieczenia do codziennych praktyk kulinarnych zrewolucjonizowało życie wielu gospodyń domowych. Wynalazek ten stał się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Choć korzystanie z papieru do pieczenia nie wydaje się skomplikowane, również i w tej materii można się potknąć. Wie o tym każdy, kto na siłę układał w formie do pieczenia nieposkromiony płat papieru z nadzieją, że przylgnie do dna blachy. Jeśli szukasz sposobu na uporanie się z tą bolączką, doskonale trafiłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

Jak prawidłowo ułożyć papier do pieczenia?

Dopasowanie papieru do pieczenia do blachy wymaga cierpliwości. W wielu przypadkach skorzystać można ze znanych patentów, które ułatwią wycięcie idealnego kształtu z materiału. Niemniej nadal pozostaje jeden nienaprawiony problem - uciekającego papieru, który nie chce przylegać do dna blachy, robi się zmięty i tym samym utrudnia równomierne rozłożenie ciasta na całej powierzchni formy.

Jest na to rozwiązanie. Ten paten jest stary jak świat i praktykowany przez profesjonalnych kucharzy. Chcąc nieco "ujarzmić" papier do pieczenia i sprawić, by przylegał do dna blaszki, wystarczy wcześniej lekko skropić wodą jedną stronę papieru i ułożyć tą stroną papier na blasze (lub po prostu skropić wodą dno formy). Papier zacznie wówczas przylegać do naczynia, dając się łatwo ułożyć.

Jak używać papieru do pieczenia?
Jak używać papieru do pieczenia? © Pixabay

Papier do pieczenia - którą stroną na blachę?

W sieci pojawia się sporo zapytań dotyczących tego, którą stroną powinno się układać papier do pieczenia w formie. Wiele osób takie pytanie może śmieszyć, jednak okazuje się, że jest zasadne. Wszystko bowiem zależy od rodzaju papieru, który posiadamy. W sklepie kupić możemy papier śniadaniowy jednostronnie lub dwustronnie powlekany.

W przypadku tego pierwszego ułożenie papieru odpowiednią stroną ma istotne znaczenie. Jeśli chcesz, by ciasto łatwo odchodziło od formy i papieru do pieczenia, wyłóż blachę papierem tak, by powleczona strona przywierała do ciasta. Natomiast papier do pieczenia powlekany obustronnie może być używany jakkolwiek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej