Toksyny z papieru do pieczenia wnikają w jedzenie. Wielu nie zwraca uwagi na kluczową kwestię

Papier do pieczenia zmienił życie niejednej gospodyni domowej. To jeden z tych wynalazków, bez których aktualnie nie wyobrażamy sobie funkcjonowania w kuchni. Należy jednak stanowczo zaznaczyć, że nawet z tak prostego urządzenia trzeba nauczyć się korzystać. W innym przypadku możemy sobie zaszkodzić.

Czy papier do pieczenia może nam zaszkodzić? Wszystko zależy od tego, jak się go używaCzy papier do pieczenia może nam zaszkodzić? Wszystko zależy od tego, jak się go używa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Papier do pieczenia, mikrofala, folia aluminiowa, blender... Rozwój technologii nie ominął kuchni, za co zresztą jesteśmy mu dozgonnie wdzięczni. Czy ktoś wyobraża sobie jeszcze gotowanie bez tych konkretnych urządzeń? Zapewne istnieją tacy puryści, ale nam jest do nich daleko. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że należy co nieco o tych artykułach wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Weźmy za przykład wspomniany już papier do pieczenia. Jak to jest, że ten zwykły (pozornie) kawałek materiału oszczędza nam trudu smarowania form do pieczenia tłuszczem, obsypywania ich bułką tartą, a ostatecznie również szorowania pojawiających się na nich regularnie przypaleń? Cóż, na pewno domyślasz się, że to nie żaden przypadek, tylko zastosowanie sprytnej, chociaż w miarę podstawowej chemii. Takiej jednak, która w skrajnych przypadkach może nam niestety zaszkodzić.

Czy papier do pieczenia jest bezpieczny dla zdrowia?

Producenci papieru do pieczenia zapewniają nas o tym, że tworzony przez nich artykuł jest bez wad i skaz, które mogłyby zaważyć na jego kupieniu. Tworzony z miękkiej, biodegradowalnej masy drzewnej, świeży, bezpieczny i neutralny dla żywności i ludzkiego organizmu. Pytanie brzmi: czy zawsze jest to prawda?

Papier do pieczenia ma swoje ograniczenia
Papier do pieczenia ma swoje ograniczenia © Canva | ArtStudio Images

Papier do pieczenia zawdzięcza swoje właściwości powłoce, która — według niektórych źródeł — w nieodpowiednich warunkach może stać się toksyczna i szkodliwa. Chodzi tu przede wszystkim o zawierający atomy krzemu silikon oraz quilon, czyli połączenie tłuszczu z solą chromu. Jak się okazuje, obie te substancje, poddane zbyt wysokie temperaturze, stają się szkodliwe.

Papier do pieczenia — jak go używać?

Nie bez przyczyny maksymalną temperaturą, do której zaleca się korzystać z papieru do pieczenia, jest 220 stopni lub nawet 200 stopni. Przekroczenie jej oznacza bowiem to, że szkodliwa chemia z papieru może przenieść się na żywność. Skutki tego procesu nie zostały jeszcze dokładnie opisane przez naukowców, ale mówi się tu o różnych schorzeniach, między innymi reumatyzmie.

W tej kwestii należy również przypomnieć, że potwornym błędem jest też korzystanie z tego samego skrawku papieru kilka razy. Powłoka z silikonu lub quilonu, jak już wiesz, ma swoje ograniczenia i jeśli zostanie narażona na wysokie temperatury więcej niż raz, może uwolnić toksyny, które dostaną się do wdychanego przez nas powietrza.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem