Toksyny z papieru do pieczenia wnikają w jedzenie. Wielu nie zwraca uwagi na kluczową kwestię

Papier do pieczenia zmienił życie niejednej gospodyni domowej. To jeden z tych wynalazków, bez których aktualnie nie wyobrażamy sobie funkcjonowania w kuchni. Należy jednak stanowczo zaznaczyć, że nawet z tak prostego urządzenia trzeba nauczyć się korzystać. W innym przypadku możemy sobie zaszkodzić.

Czy papier do pieczenia może nam zaszkodzić? Wszystko zależy od tego, jak się go używaCzy papier do pieczenia może nam zaszkodzić? Wszystko zależy od tego, jak się go używa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Papier do pieczenia, mikrofala, folia aluminiowa, blender... Rozwój technologii nie ominął kuchni, za co zresztą jesteśmy mu dozgonnie wdzięczni. Czy ktoś wyobraża sobie jeszcze gotowanie bez tych konkretnych urządzeń? Zapewne istnieją tacy puryści, ale nam jest do nich daleko. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że należy co nieco o tych artykułach wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Weźmy za przykład wspomniany już papier do pieczenia. Jak to jest, że ten zwykły (pozornie) kawałek materiału oszczędza nam trudu smarowania form do pieczenia tłuszczem, obsypywania ich bułką tartą, a ostatecznie również szorowania pojawiających się na nich regularnie przypaleń? Cóż, na pewno domyślasz się, że to nie żaden przypadek, tylko zastosowanie sprytnej, chociaż w miarę podstawowej chemii. Takiej jednak, która w skrajnych przypadkach może nam niestety zaszkodzić.

Czy papier do pieczenia jest bezpieczny dla zdrowia?

Producenci papieru do pieczenia zapewniają nas o tym, że tworzony przez nich artykuł jest bez wad i skaz, które mogłyby zaważyć na jego kupieniu. Tworzony z miękkiej, biodegradowalnej masy drzewnej, świeży, bezpieczny i neutralny dla żywności i ludzkiego organizmu. Pytanie brzmi: czy zawsze jest to prawda?

Papier do pieczenia ma swoje ograniczenia
Papier do pieczenia ma swoje ograniczenia © Canva | ArtStudio Images

Papier do pieczenia zawdzięcza swoje właściwości powłoce, która — według niektórych źródeł — w nieodpowiednich warunkach może stać się toksyczna i szkodliwa. Chodzi tu przede wszystkim o zawierający atomy krzemu silikon oraz quilon, czyli połączenie tłuszczu z solą chromu. Jak się okazuje, obie te substancje, poddane zbyt wysokie temperaturze, stają się szkodliwe.

Papier do pieczenia — jak go używać?

Nie bez przyczyny maksymalną temperaturą, do której zaleca się korzystać z papieru do pieczenia, jest 220 stopni lub nawet 200 stopni. Przekroczenie jej oznacza bowiem to, że szkodliwa chemia z papieru może przenieść się na żywność. Skutki tego procesu nie zostały jeszcze dokładnie opisane przez naukowców, ale mówi się tu o różnych schorzeniach, między innymi reumatyzmie.

W tej kwestii należy również przypomnieć, że potwornym błędem jest też korzystanie z tego samego skrawku papieru kilka razy. Powłoka z silikonu lub quilonu, jak już wiesz, ma swoje ograniczenia i jeśli zostanie narażona na wysokie temperatury więcej niż raz, może uwolnić toksyny, które dostaną się do wdychanego przez nas powietrza.

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało