Ten domowy gadżet to siedlisko bakterii. Używasz go codziennie

Drewniana łyżka jest w kuchennym asortymencie zapewne równie popularna, co, dajmy na to, tarka czy stalowa rózga. Okazuje się jednak, że jeśli przeoczymy pewien niepokojący sygnał, może to skutkować naprawdę nieprzyjemnymi dla nas konsekwencjami.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Drewniane łyżki były używane w kuchniach na całym świecie już setki lat temu. Dzisiaj wiemy, że ten przybór kuchenny niesie ze sobą pewne zagrożenie. Oczywiście nie oznacza to, że drewniana łyżka to samo zło i powinniśmy natychmiast pozbyć się jej z szuflady. Warto jednak wiedzieć, w jakich momentach może stać się ona dla nas niebezpieczna i wtedy natychmiast reagować.

Drewniana łyżka - zalety

W połowie XX wieku patelnie zaczęły być pokrywane powłoką teflonową, a to spowodowało, że drewniane przybory kuchenne jeszcze bardziej zyskały na popularności. Ma to zresztą związek ze stale powtarzanym mitem o rzekomych trujących właściwościach teflonu. Przekonani o tym, że zdrapanie powłoki może skończyć się nie tylko zniszczeniem sprzętu, ale również poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, często wychodzimy z założenia, że albo drewniana łyżka — albo żadna.

Niekolizyjna powierzchnia drewnianych łyżek jest ich niewątpliwym atutem, ale w czasach bezpiecznego silikonu, bez problemu możemy ją zastąpić. Podobnie sprawa wygląda z kolejną cechą dodatnią drewna.

Obrazek
drewniana łyżka - Pyszności; foto: Canva

Zwolennicy drewnianych łyżek przekonują, że zimne metalowe sztućce wprawiają przygotowywaną potrawę w "szok termiczny". To dość skrajna opinia, ale jedno trzeba przyznać: drewnianą łyżką rzeczywiście się nie poparzymy. Ponadto metalowe przybory źle reagują z kwaśnymi daniami, a drewniane są dla nich neutralne.

Silikonowe łyżki wykazują się tymi samymi cechami, a jednocześnie są o wiele bardziej higieniczne. W tym miejscu warto jednak zaznaczyć, by przybory te kupować od sprawdzonych producentów.

Jest się czego bać?

Wilgotne drewno to środowisko wprost stworzone dla bakterii. Co więcej, drewnianych łyżek często nie myjemy w zmywarkach - ze słusznej obawy przed ich zniszczeniem — a przez to może zdarzyć się nam nie dopilnować kwestii ich suszenia i higieny.

Obrazek
drewniana łyżka - Pyszności; foto: Canva

Istnieją jednak badania, które stanowią, że bakterie, które przedostały się w głąb struktury drewna, nie wracają już na powierzchnię. Dlaczego więc drewniana łyżka może być groźna dla zdrowia?

Pytanie to powinno właściwie zacząć się nie od słowa "dlaczego", lecz "kiedy". Jedną z podstawowych wad drewnianych łyżek jest to, że są one bardzo podatne na wszelkiego rodzaju pęknięcia. Kiedy tak się stanie — nie pozostaje ci nic innego, jak wyrzucić taką łyżkę. Możesz być bowiem pewny, że nawet w najmniejszej szczelinie powstałej w drewnie, zdążyły się już nagromadzić bakterie, których nie będziesz w stanie usunąć. Co więcej: będzie ich przybywać, ponieważ te drobnoustroje bardzo szybko się tam namnożą.

Używanie pękniętej czy wyszczerbionej drewnianej łyżki to najkrótsza droga do przeniesienia zarazków na potrawę, a później — w głąb naszego organizmu.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na wytrawne babeczki z ricottą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej