Weź folię aluminiową i włóż do garnka z wodą. To znacznie ułatwi ci przygotowania do świąt

Folia aluminiowa znajduje się w niemalże każdym domu. Nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Przykrywamy nią potrawy, wkładamy do blaszki, w które chcemy umieścić ciasto bez pieczenia, a niektórzy wykorzystują ją do sprzątania. Możemy użyć jej w jeszcze jeden sposób, który ułatwi nam przygotowanie do świąt.

Wrzuć do gotującej się wody kilka kulek z folii aluminiowejWrzuć do gotującej się wody kilka kulek z folii aluminiowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To czas, w którym zastanawiamy się, co zaserwujemy na wigilijnym stole i co podamy podczas świątecznego obiadu. Już teraz myślimy o pierogach, krokietach, barszczu i innych produktach, które kojarzą się z wigilią. Warto też zadbać o sztućce i zastawę stołową, bo to pewnego rodzaju wizytówka. Znamy prosty sposób na to, by je odświeżyć. Pomoże ci w tym zwyczajna folia aluminiowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Folia aluminiowa pomoże pozbyć się nieestetycznego problemu

Na sztućcach pojawiają się zacieki, które nie wyglądają zbyt estetycznie. Nie ważne czy używamy ich na co dzień, czy są ukryte na dnie szafy. Problem ten jest widoczny gołym okiem i zauważalny od razu. Jeśli zastanawiasz się, co zrobi, by sztućce wyglądały jak nowe, mamy na to bardzo prosty sposób. Wystarczy folia aluminiowa oraz garnek z wrzątkiem.

folia aluminiowa
folia aluminiowa © Pexels

Zagotuj więc wodę, a w międzyczasie potnij folię na mniejsze kawałki i uformuj z nich kulki. Kiedy płyn zacznie wrzeć, wrzucaj do niego kulki z folii aluminiowej. Od razu po tym do wody włóż sztućce, które mają zacieki. Gotuj całość przez pięć minut, a następnie wyłącz palnik. Noże, łyżki i widelce wyciągnij i poukładaj je na ręczniku kuchenny, a następnie osusz. Różnicę zauważysz od razu. Po zaciekach i matowych "ozdobach" nie będzie widać nawet najmniejszego śladu. Sztućce odzyskają swój dawny blask i będą wyglądały, jakby były dopiero co kupione w sklepie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości