WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Jedni je kochali, inni nienawidzili. W PRL-u jadano bez przerwy, chociaż nikt nie wiedział, z czego są zrobione

To danie mogłoby stanowić symbol spożywczej ambiwalencji. Niby nie smakowało źle (chociaż to zależy od "opcji" - jeszcze do tego przejdziemy), ale wyglądało tragicznie, a czarę kulinarnej goryczy powodował fakt, że w głównym produkcie mogło znaleźć się dosłownie wszystko. Oto bohater tego odcinka — parówki w sosie pomidorowym. Pamiętasz je jeszcze?

Parówki w sosie pomidorowym. Kto pamięta?Parówki w sosie pomidorowym. Kto pamięta?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | robert6666, Żyliśmy w PRL

Szpinakowa paćka z jajkiem, zupa owocowa z kluskami, wątróbka z cebulą, czernina... które z tych dań z czasów dziecięcych wspominasz najgorzej? Za każdym razem, gdy o to pytamy, zaczyna się niemała dyskusja. Najczęściej pojawiającym się argumentem jest fakt, że każda z tych potraw MOŻE być smaczna, o ile jest dobrze przygotowana. I my się pod tym podpisujemy. Nikt nas jednak nie przekona do tego, że tamte stołówkowe, kulinarne wygibasy mogłyby zostać uznane za choćby poprawne. Tak, przepraszanie się ze szpinakiem czy podrobami trwało u nas jeszcze ładnych kilkanaście lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Jednym z takich kontrowersyjnych dań, które często są wymieniane przy okazji rozmów o największych koszmarach dzieciństwa, są parówki w sosie pomidorowym. Dlaczego ta niepozorna potrawa tak mocno zapisało się we wspomnieniach Polaków? Była przecież relatywnie smaczne, o ile ktoś nie zastąpił sosu pomidorowego znienawidzonym przez dziatwę sosem chrzanowym. W czym więc tkwił problem? W tym momencie należy zrozumieć to, że parówki były wtedy czymś mocno "śliskim".

Skład wołający o pomstę do nieba

Jeśli uważasz, że dzisiejsze parówki mają zły skład (ale przynajmniej wyeksponowany na opakowaniu!), to nie wiesz jeszcze, co zawierały te, które serwowano w dawnych latach dzieciakom. Na portalu dziennikpolski24.pl znaleźliśmy "przepis na parówki" technologów żywności z PRL-u. A w nim... sam zobacz.

  • 7,5 kg mięsa wołowego,
  • 20 kg emulsji skórkowej,
  • 15 kg miazgi kostnej,
  • 15 kg tłuszczu drobiowego,
  • 5 kg białka zwierzęcego w proszku,
  • 1 kg polifosforanu,
  • 1 kg wyciągu z glonów morskich,
  • 400 g barwnika chemicznego,
  • 300 g środka zapachowego,
  • 200 g aromatu solankowego,
  • 1 kg tekstury (skrobia),
  • 4 kg mąki ziemniaczanej,
  • woda, sztuczne osłonki.
Parówki do dzisiaj nie kojarzą nam się zbyt dobrze
Parówki do dzisiaj nie kojarzą nam się zbyt dobrze © Canva

Brzmi zachęcająco? Nie bardzo. Czy jednak da się zrobić smaczne parówki w sosie pomidorowym? Naszym zdaniem — tak. Nie będzie to danie charakteryzujące się klasą i sznytem, ale będzie szybkie, sycące i całkiem poprawne. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników i dobrej jakości parówek. Gotowy? Do dzieła!

Przepis na smaczne parówki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 4 parówki o jak największej zawartości mięsa,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • mąka do zagęszczenia,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Parówki pokrój w plasterki i zagrzej w 500 ml wody.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier, a następnie zagęść mąką wymieszaną z wodą.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Parówki w sosie pomidorowym dobrze komponują się też z ostrą papryką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo