Prawdziwa makaronowa uczta dla gości w 15 minut na bazie pesto alla Genovese
Pyszny, pożywny obiad w 15 minut? To jak najbardziej możliwe! Makaron spaghetti z pesto i smażonym indykiem przygotujesz w kilka chwil. Efekt końcowy sprawi, że Twoi goście zapytają, z jakiej restauracji pochodzi to danie.
14.09.2022 | aktual.: 18.10.2023 17:30
Kuchnia włoska jest smaczna i pożywna, a wiele przepisów możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Na pewno znasz to uczucie: relaksujesz się po pracy na kanapie i nagle dostajesz smsa: będę za 15 minut. Zanim sięgniesz po ulotkę z jedzeniem na dowóz koniecznie wypróbuj ten przepis. W 15 minut przygotujesz pyszny i pożywny makaron, jakiego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Wszystko dzięki prostemu połączeniu składników: pesto alla Genovese z Barilli, cukinii i suszonych pomidorów. Po prostu palce lizać!
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Spaghetti z pesto i indykiem- składniki
3 łyżki oliwy z oliwek
300 g fileta z piersi z indyka
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 cukinia
10 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki kaparów w occie
400 g makaronu SPAGHETTI N*5 BARILLA
1/2 chochla wody z makaronu
160 g zielonego pesto ALLA GENOVESE BARILLA
4 burraty
Jak przygotować pyszny obiad w 15 minut?
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso z indyka pokrojone w niedużą kostkę. Dopraw je solą oraz pieprzem i przesmaż.
Dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię oraz suszone pomidory wraz z odrobiną oleju i kapary. Podsmaż całość na patelni.
W międzyczasie ugotuj makaron Barilla według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente- tak, jak podaje się go we Włoszech. Podczas odcedzania makaronu zostaw wodę, w której się gotował. Skrobia znajdująca się w wodzie z makaronem świetnie zagęszcza sos.
Ugotowany makaron spaghetti dodaj na patelnię z usmażonym mięsem oraz warzywami.. Wlej wodę po makaronie i dodaj naturalne i pozbawione barwników pesto Genovese z Barilli. Dokładnie wymieszaj całość, żeby pyszny bazyliowy sos równomiernie otoczył makaron.
Tak przygotowaną pastę wyłóż na talerze. Na samym środku ułóż odsączoną z wody burratę. Jej delikatnie płynne wnętrze świetnie połączy się z pysznym pesto i makaronem. Całość polej odrobiną dobrej oliwy z oliwek.
Prosty i pyszny obiad z pesto Genovese i indykiem jest już gotowy. Przed podaniem udekoruj talerz listkiem świeżej bazylii i obserwuj, jak Twoi goście zajadają ze smakiem.