Prawdziwa makaronowa uczta dla gości w 15 minut na bazie pesto alla Genovese

Pyszny, pożywny obiad w 15 minut? To jak najbardziej możliwe! Makaron spaghetti z pesto i smażonym indykiem przygotujesz w kilka chwil. Efekt końcowy sprawi, że Twoi goście zapytają, z jakiej restauracji pochodzi to danie.

Obrazek
Ewa

Kuchnia włoska jest smaczna i pożywna, a wiele przepisów możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Na pewno znasz to uczucie: relaksujesz się po pracy na kanapie i nagle dostajesz smsa: będę za 15 minut. Zanim sięgniesz po ulotkę z jedzeniem na dowóz koniecznie wypróbuj ten przepis. W 15 minut przygotujesz pyszny i pożywny makaron, jakiego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Wszystko dzięki prostemu połączeniu składników: pesto alla Genovese z Barilli, cukinii i suszonych pomidorów. Po prostu palce lizać!

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Spaghetti z pesto i indykiem- składniki

3 łyżki oliwy z oliwek

300 g fileta z piersi z indyka

1/2 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 cukinia

10 suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki kaparów w occie

400 g makaronu SPAGHETTI N*5 BARILLA

1/2 chochla wody z makaronu

160 g zielonego pesto ALLA GENOVESE BARILLA

4 burraty

Jak przygotować pyszny obiad w 15 minut?

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso z indyka pokrojone w niedużą kostkę. Dopraw je solą oraz pieprzem i przesmaż.

Spaghetti z indykiem, pesto i cukinią- Pyszności
Spaghetti z indykiem, pesto i cukinią- Pyszności

Dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię oraz suszone pomidory wraz z odrobiną oleju i kapary. Podsmaż całość na patelni.

Spaghetti z indykiem, pesto i cukinią- Pyszności
Spaghetti z indykiem, pesto i cukinią- Pyszności

W międzyczasie ugotuj makaron Barilla według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente- tak, jak podaje się go we Włoszech. Podczas odcedzania makaronu zostaw wodę, w której się gotował. Skrobia znajdująca się w wodzie z makaronem świetnie zagęszcza sos.

Makaron al dente- Pyszności
Makaron al dente- Pyszności

Ugotowany makaron spaghetti dodaj na patelnię z usmażonym mięsem oraz warzywami.. Wlej wodę po makaronie i dodaj naturalne i pozbawione barwników pesto Genovese z Barilli. Dokładnie wymieszaj całość, żeby pyszny bazyliowy sos równomiernie otoczył makaron.

Makaron z pesto Barilla- Pyszności
Makaron z pesto Barilla- Pyszności

Tak przygotowaną pastę wyłóż na talerze. Na samym środku ułóż odsączoną z wody burratę. Jej delikatnie płynne wnętrze świetnie połączy się z pysznym pesto i makaronem. Całość polej odrobiną dobrej oliwy z oliwek.

Spaghetti z indykiem, pesto i cukinią- Pyszności
Spaghetti z indykiem, pesto i cukinią- Pyszności

Prosty i pyszny obiad z pesto Genovese i indykiem jest już gotowy. Przed podaniem udekoruj talerz listkiem świeżej bazylii i obserwuj, jak Twoi goście zajadają ze smakiem.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat