Ten składnik podkreśli smak wątróbki z patelni. Każdy poprosi cię o przepis

Jest takie danie, które jedni kochają, a inni nienawidzą. A ty, do której grupy się zaliczasz? Jeśli wątróbka jest twoim ulubionym przysmakiem, to wiedz, że można ją przyrządzić na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest wątróbka z patelni. Gdy chcesz wydobyć z niej wszystko, co najlepsze, warto postawić na nietypowe dodatki. Będziesz zachwycony!

ObrazekSmażona wątróbka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Dlaczego smażona wątróbka to danie, które dzieli Polaków? Powodów takiego stanu rzeczy jest przynajmniej kilka. Z pewnością, największe znaczenie ma smak wątróbki, który nie każdemu odpowiada. Niektórzy uważają, że jest zbyt tłusta i ciężkostrawna, inni natomiast cenią jej walory zdrowotne i intensywny aromat. Wątróbka jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Niestety porcja tego specjału to także duża dawka cholesterolu. Może być więc ona trudna do strawienia dla niektórych osób. W związku z tym niektórzy nie jedzą wątróbki, ze względów zdrowotnych.

Wątróbka - właściwości i wartości odżywcze

Pomimo tego, że spożywanie wątróbki może być ciężkostrawne dla organizmu, to warto podkreślić, że wątróbka zawiera w sobie wiele ważnych witamin i minerałów. Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości i wartości odżywcze wątróbki, to wiedz, że jest ona źródłem witamin z grupy B, takich jak witamina B12, witamina B6 i kwas foliowy. Te witaminy są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego, krwi oraz biorą udział w procesach metabolicznych organizmu.

Obrazek
Smażona wątróbka na patelni - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Wątróbka to również bogate źródło żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet w wieku rozrodczym i osób z niedoborem żelaza. Wątróbka to także bogate źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Niezwykle ważna jest również obecność witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Wątróbka jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia.

Jakie dodatki do wątróbki?

Niektórzy ludzie nie zamierzają nigdy jeść wątróbki, ale istnieje też spora grupa jej miłośników. Szczególnie popularna jest wątróbka drobiowa, która jest stosunkowo niedroga i łatwa w przygotowaniu. Aby przygotować wątróbkę z patelni, warto dodać do niej cebulę, która po podduszeniu nabiera słodkiego smaku. Można też wzbogacić smak dania, dodając do niego pokrojone w kostkę jabłko.

Wątróbkę zwykle doprawia się solą i pieprzem, ale można też użyć aromatycznych ziół. Doskonale sprawdza się oregano, choć dla niektórych smak może być zbyt intensywny, wtedy można użyć majeranku. Jednak to właśnie oregano to najlepszy dodatek do smażonej wątróbki. Podkreśli jej smak, jak żadna inna przyprawa. Jeśli nie wierzysz, to dodaj ten składnik podczas przygotowania swojego obiadu.

Smażona wątróbka z cebulą, jabłkiem i oregano - przepis

Przepis na smażoną wątróbkę w takim wydaniu jest tani i prosty. Użyte składniki pozwolą wydobyć z niej wszystko, co najlepsze. Możesz być pewny tego, że twoi domownicy będą zachwyceni, gdy wątróbka pojawi się na ich talerzach.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 2 słodkie jabłka
  • łyżeczka oregano
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz.
Obrazek
Oregano - Pyszności; Foto pixabay.com

Sposób przygotowania:

  1. Aromatyczna wątróbka wymaga odpowiedniego podejścia. Rozpocznij od oczyszczenia wątróbki z błon, opłukania jej i osuszenia ręcznikiem papierowym.
  2. Obtocz wątróbkę w mące i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  3. Gdy wątróbka odrobinę się podsuszy, to dodaj 2-3 łyżki oleju i podsmaż z każdej strony.
  4. Obierz cebulę, przekrój ją na pół i pokrój w piórka. Następnie dodaj ją do wątróbki i smaż całość na średnim ogniu, do momentu aż cebula się zarumieni.
  5. W następnej kolejności dodaj cząstki jabłka, oprósz całość pieprzem i oregano.
  6. Podsmażaj jabłka przez chwilę, następnie przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Dopraw wątróbkę solą przed podaniem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej