Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Możesz temu zapobiec

Jesteś fanem wątróbki? Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że to mięso możesz przygotować na wiele smacznych sposobów. Podczas jej przygotowania, czasem może pojawić się pewien problem. Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Na szczęście, możesz temu zaradzić, a jak to zrobić, pokazał nam Tomasz Strzelczyk.

ObrazekDlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Powodem może być nieodpowiednie przygotowanie mięsa

Nie ulega żadnej wątpliwości, że smażona wątróbka to danie, które dzieli Polaków. Jedni zachwycają się jej smakiem, a inni jej nienawidzą. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy i czasem zdarzy ci się taka sytuacja, że wątróbka pryska podczas smażenia, to wiedz, że możesz zastosować pewien patent, który pomoże ci temu zapobiec. Niezwykle cenną wskazówkę, na swoim kanale YouTube zaprezentował Tomasz Strzelczyk — popularny polski kucharz. Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Być może nieodpowiednio przygotowałeś mięso do smażenia.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; foto: Canva

Co zatem musisz zrobić? Rozpocznij od oczyszczenia wątróbki, jej pokrojenia i przełożenia do miski. Teraz zalej ją wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij wątróbkę z miski i osusz ją ręcznikiem papierowym. Teraz możesz przystąpić do jej smażenia. Obtocz ją w mące i smaż na dobrze rozgrzanych tłuszczu.

Jakich błędów nie popełniać podczas smażenia wątróbki?

Skoro już wiesz, dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu, to dobrze będzie poznać listę błędów, które najczęściej popełnia się podczas jej smażenia. Pamiętaj, że wątróbka przed wrzuceniem na rozgrzaną patelnię, musi być całkowicie sucha. Najczęściej popełnianym błędem jest jej nakłuwanie. To błąd, który powoduje, że zacznie pryskać i będziesz mógł się oparzyć. Pamiętaj, że najlepiej jest obracać ją przy pomocy specjalnych szczypiec lub dwóch widelców. Gdy wątróbka będzie odpowiednio usmażona, to przełóż ją na ręcznik papierowy i dopiero wtedy podaj.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Krwista wątróbka potrzebuje 3 minut smażenia, a dobrze wysmażona — około 5 minut. Przed podaniem, dobrze jest oprószyć ją jeszcze solą.

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy