Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Możesz temu zapobiec

Jesteś fanem wątróbki? Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że to mięso możesz przygotować na wiele smacznych sposobów. Podczas jej przygotowania, czasem może pojawić się pewien problem. Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Na szczęście, możesz temu zaradzić, a jak to zrobić, pokazał nam Tomasz Strzelczyk.

ObrazekDlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Powodem może być nieodpowiednie przygotowanie mięsa

Nie ulega żadnej wątpliwości, że smażona wątróbka to danie, które dzieli Polaków. Jedni zachwycają się jej smakiem, a inni jej nienawidzą. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy i czasem zdarzy ci się taka sytuacja, że wątróbka pryska podczas smażenia, to wiedz, że możesz zastosować pewien patent, który pomoże ci temu zapobiec. Niezwykle cenną wskazówkę, na swoim kanale YouTube zaprezentował Tomasz Strzelczyk — popularny polski kucharz. Dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu? Być może nieodpowiednio przygotowałeś mięso do smażenia.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; foto: Canva

Co zatem musisz zrobić? Rozpocznij od oczyszczenia wątróbki, jej pokrojenia i przełożenia do miski. Teraz zalej ją wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij wątróbkę z miski i osusz ją ręcznikiem papierowym. Teraz możesz przystąpić do jej smażenia. Obtocz ją w mące i smaż na dobrze rozgrzanych tłuszczu.

Jakich błędów nie popełniać podczas smażenia wątróbki?

Skoro już wiesz, dlaczego wątróbka pryska przy smażeniu, to dobrze będzie poznać listę błędów, które najczęściej popełnia się podczas jej smażenia. Pamiętaj, że wątróbka przed wrzuceniem na rozgrzaną patelnię, musi być całkowicie sucha. Najczęściej popełnianym błędem jest jej nakłuwanie. To błąd, który powoduje, że zacznie pryskać i będziesz mógł się oparzyć. Pamiętaj, że najlepiej jest obracać ją przy pomocy specjalnych szczypiec lub dwóch widelców. Gdy wątróbka będzie odpowiednio usmażona, to przełóż ją na ręcznik papierowy i dopiero wtedy podaj.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Krwista wątróbka potrzebuje 3 minut smażenia, a dobrze wysmażona — około 5 minut. Przed podaniem, dobrze jest oprószyć ją jeszcze solą.

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie