Genialna, szlachetna wątróbka po gruzińsku nie ma sobie równych. Sekretem są niezwykłe dodatki

Wątróbkę wielu z nas pewnie kojarzy jako okropne danie z dzieciństwa. Czas to zmienić. Wątróbka z jabłkiem, czy pyszną karmelizowaną cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Dziś przedstawimy wyróbkę w towarzystwie jabłka i czerwonego wina oraz aromatycznych przypraw. Oto wątróbka po gruzińsku! 

Obrazek
Paulina

Wątróbka po gruzińsku - prosty przepis

Składniki:

              
  • 500g wątróbek drobiowych
  • 1/2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 100g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
  • 120ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 twarde jabłko
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania wątróbki:

Dokładnie oczyszczamy i myjemy wątróbkę. Obsypujemy ją mąką i w międzyczasie rozgrzewamy masło. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy podroby. Gdy się zrumienią, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, wlewamy czerwone wino.

W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w plasterki. Po upływie kilku minut dodajemy owoc i szczyptę cukru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut. Gotową wątróbkę przekładamy na talerz i posypujemy świeżą pietruszką oraz szałwią. Pozostawiamy całość na parę minut pod przykryciem i podajemy.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania wątróbki?

Jeśli chcemy, żeby nasza wątróbka była soczysta i delikatna ważne, by wcześniej ją zamarynować. W tym przypadku idealnie sprawdzi się mleko. W takiej sytuacji mięso kroimy na plastry, a następnie moczymy np. w mleku przez co najmniej godzinę. Warto odstawić mięso w marynacie nawet na całą noc.

Obrazek

Czy watróbka jest zdrowa?

Podroby takie jak wątroba, serce to ogromna bomba składników odżywczych. Szczególnie dlatego, że wątróbka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Pierwsze i bardzo ważne to, że te podroby zawierają duża ilość witamin z gr. B, szczególnie witaminy B12, ale również kwasu foliowego. Jest bogatym źródłem żelaza. Te wszystkie wymienione składniki są bardzo ważne dla naszego organizmu. Natomiast osoby z anemię skorzystają najbardziej.

Już 100g wątróbki dostarcza nam ok. 10 g żelaza jest to całe zapotrzebowanie dla mężczyzn i ponad połowa zapotrzebowania dla kobiet. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pysznego kurczaka podanego na cebulce.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska