PrzepisTani obiadJeśli robisz pierogi z grzybami, nie zapomnij o dwóch rzeczach. Inaczej będą do wyrzucenia

Jeśli robisz pierogi z grzybami, nie zapomnij o dwóch rzeczach. Inaczej będą do wyrzucenia

Pierogi z farszem grzybowym
Pierogi z farszem grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

31.10.2023 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierogi ze świeżymi grzybami to idealne danie na jesienny obiad. Jeśli je odpowiednio przygotujesz, będą smakowały obłędnie i trudno będzie się im oprzeć. Na co zwrócić największą uwagę? Jest kilka rzeczy, ale nie możesz zapomnieć o dwóch najważniejszych.

Pierogi z grzybami to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Najlepiej smakują, jeśli dodamy do nich świeże grzyby, które przyniesiemy prosto z grzybobrania. Jeśli nie mieliśmy tyle szczęścia, możemy użyć grzybów suszonych. Takie pierogi również będą smakować nieziemsko. Szczególnie jeśli do przygotowania farszu użyjemy dwóch bardzo ważnych przypraw, które są wręcz obowiązkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z grzybami będą smaczne, jeśli weźmiesz pod uwagę kilka rzeczy

Przede wszystkim warto wiedzieć, które grzyby będą najlepsze. Idealnie, jeśli uda ci znaleźć borowiki lub podgrzybki. Świetnie sprawdzą się też koźlarze, ale tutaj wystarczą same kapelusze, gdyż trzony wydają się być mocno łykowate i nie pasuje to do pierogów. Są jeszcze maślaki i opieńki, które są wręcz idealne w tej roli. A co z kurkami? Niby można ich użyć, ale trzeba mieć na uwadze, że bardzo szybko staną się gorzkie, więc pierogi nie będą zbyt smaczne.

Kolejną bardzo istotną rzeczą są przyprawy i to nie byle jaki. Nie zrobisz dobrego dania mącznego z farszem bez liścia laurowego i jałowca. Pierogi z grzybami z ich dodatkiem będą smakowały jak z najlepszej restauracji. Nie zapomnij też odpowiednim wykonaniu ciasta i ulepieniu go - nie może się pod żadnym pozorem rozpadać.

Przepis na pierogi z grzybami

Składniki:

  • około 600-700 g świeżych leśnych grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • masło lub smalec do smażenia,
  • 2-3 listki laurowe (to najlepszy przyjaciel grzybów),
  • zmielony jałowiec (ziarna możesz zmiażdżyć w moździerzu),
  • sól i pieprz,
  • ciasto na pierogi (możesz skorzystać z tego przepisu - za każdym razem pierogi wychodzą idealne),
  • dodatkowo posiekana kapusta kiszona.
Pierogi
Pierogi© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oczyszczenia grzybów. W razie potrzeby zdejmij też z nich skórkę (tak trzeba postąpić w przypadku maślaków) i pokrój na mniejsze kawałki. Sprawdzaj je dokładnie, by nie było dodatkowego składnika w postaci robaków.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż ją na masełku. Dopraw ją w międzyczasie solą.
  3. Po chwili dorzuć grzyby, jałowiec oraz listki laurowe. Zmniejsz ogień i duś wszystko pod przykryciem do momentu, w którym grzyby zmiękną, a woda odparuje. Dosyp trochę soli i wyciągnij liście laurowe.
  4. Wystudź lekko farsz i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, to też dobry moment na dołożenie kapusty kiszonej.
  5. Przygotuj ciasto do pierogów, rozwałkuj je i wytnij kółeczka. Na środek kładź fałsz i zacznij lepić pierogi.
  6. Gotuj je we wrzącej wodzie z masłem i solą przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyławiaj pierożki za pomocą łyżki cedzakowej.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także