Bez wałkowania ciasta i lepienia. Kiedy rodzina prosi o pierogi, szybko po pracy robię ruskie kluski

Ruskie pierogi to już przeszłość. Dzisiaj na podobnej zasadzie robi się ruskie kluski. Te same składniki, za to mniej pracy i wyrabiania, a wałka do ciasta możesz nawet nie wyjmować z szafki. Przekonaj się sam, jakie to łatwe i nie zapomnij o przygotowaniu okrasy!

Ruskie kluski - pyszne i szybkie w przygotowaniu
Ruskie kluski - pyszne i szybkie w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.10.2023 | aktual.: 30.10.2023 09:20

Pierogi ruskie zakładają stworzenie ziemniaczano-twarogowego farszu, ugotowanie i podanie z okrasą, śmietaną, masłem czy gęstym jogurtem. Ich sympatycy cenią je za delikatność, gładkie ciasto i doskonały smak. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że wałkowanie ciasta, wycinanie krążków i cała ta zabawa z pierogami ruskimi wymaga kilku chwil skupienia. Ruskie kluski tego nie przewidują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chociaż farsz wymaga tych samych składników, sam proces wytwarzania jest tu zgoła inny. Za chwilę się wszystkiego dowiesz, ale pamiętaj o jednym: ruskie kluski doskonale odnajdują się w towarzystwie prawidłowo przygotowanych skwarków. Zdarzyło nam się już o tym pisać — zobacz tutaj nasze wskazówki. A tymczasem zapraszamy do tego niezwykle prostego przepisu. Powodzenia i smacznego!

Ruskie kluski

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • słonina lub boczek na okrasę,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto, ulep kulki i ruskie kluski gotowe
Wyrób ciasto, ulep kulki i ruskie kluski gotowe© canva.com
  1. Umyte i obrane ziemniaki wstaw do garnka i zalej zimną wodą. Posól, włącz palnik i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki i twaróg musisz teraz zmielić. Podczas gdy ten drugi możesz już kupić w takiej formie, ziemniakami musisz zająć się sam. Przyda ci się do tego praska do ziemniaków, a jeśli jej nie posiadasz, użyj po prostu tłuczka do purée.
  3. Do tych składników dorzuć teraz mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i pieprz. Wbij również jajko. Wyrób ciasto.
  4. Czas na tworzenie klusek. Żadnego wałkowania i wykrawania krążków. Oprósz dłonie mąką i formuj z masy kulki wielkości mniej więcej orzechów włoskich.
  5. Ruskie kluski gotuj w osolonej wodzie z kroplą oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnie, odlicz jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie kluski są gotowe.
  6. Podawaj z wytopionym boczkiem lub słoniną i cebulą. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie