Bez wałkowania ciasta i lepienia. Kiedy rodzina prosi o pierogi, szybko po pracy robię ruskie kluski

Ruskie pierogi to już przeszłość. Dzisiaj na podobnej zasadzie robi się ruskie kluski. Te same składniki, za to mniej pracy i wyrabiania, a wałka do ciasta możesz nawet nie wyjmować z szafki. Przekonaj się sam, jakie to łatwe i nie zapomnij o przygotowaniu okrasy!

Ruskie kluski - pyszne i szybkie w przygotowaniuRuskie kluski - pyszne i szybkie w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi ruskie zakładają stworzenie ziemniaczano-twarogowego farszu, ugotowanie i podanie z okrasą, śmietaną, masłem czy gęstym jogurtem. Ich sympatycy cenią je za delikatność, gładkie ciasto i doskonały smak. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że wałkowanie ciasta, wycinanie krążków i cała ta zabawa z pierogami ruskimi wymaga kilku chwil skupienia. Ruskie kluski tego nie przewidują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Chociaż farsz wymaga tych samych składników, sam proces wytwarzania jest tu zgoła inny. Za chwilę się wszystkiego dowiesz, ale pamiętaj o jednym: ruskie kluski doskonale odnajdują się w towarzystwie prawidłowo przygotowanych skwarków. Zdarzyło nam się już o tym pisać — zobacz tutaj nasze wskazówki. A tymczasem zapraszamy do tego niezwykle prostego przepisu. Powodzenia i smacznego!

Ruskie kluski

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • słonina lub boczek na okrasę,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto, ulep kulki i ruskie kluski gotowe
Wyrób ciasto, ulep kulki i ruskie kluski gotowe © canva.com
  1. Umyte i obrane ziemniaki wstaw do garnka i zalej zimną wodą. Posól, włącz palnik i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki i twaróg musisz teraz zmielić. Podczas gdy ten drugi możesz już kupić w takiej formie, ziemniakami musisz zająć się sam. Przyda ci się do tego praska do ziemniaków, a jeśli jej nie posiadasz, użyj po prostu tłuczka do purée.
  3. Do tych składników dorzuć teraz mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i pieprz. Wbij również jajko. Wyrób ciasto.
  4. Czas na tworzenie klusek. Żadnego wałkowania i wykrawania krążków. Oprósz dłonie mąką i formuj z masy kulki wielkości mniej więcej orzechów włoskich.
  5. Ruskie kluski gotuj w osolonej wodzie z kroplą oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnie, odlicz jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie kluski są gotowe.
  6. Podawaj z wytopionym boczkiem lub słoniną i cebulą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem