Skwarki robią się gumowate i niesmaczne? Prawdopodobnie popełniasz popularny błąd

Skrupulatnie przyrządzane ciasto na pierogi wyszło ci idealnie. Farsz? Aromatyczny i perfekcyjnie doprawiony. I kiedy już wydaje ci się, że całe danie będzie doskonałą kompozycją, okazuje się, że skwarki, którymi posypałeś pierogi, są ciągnące i gumowate. To się zdarza, ale musisz wiedzieć, jak temu zapobiegać. Prawdopodobnie wykonałeś pewną niepotrzebną czynność. 

ObrazekSkwarki gumowe i twarde jak podeszwa? Popełniasz popularny błąd - Pyszności; foto: Canva

Skwarki to prosty dodatek, który można zastosować do całej masy różnych potraw. Pierogi to jedynie początek tej listy. Podsmażony boczek czy słonina świetnie uzupełniają też różnego rodzaju makarony, a także kopytka i kluski śląskie. Skwarki doskonale odnajdują się również na purée ziemniaczanym i jako składnik sałatek, a niektórzy okraszają nimi nawet kanapki. Istnieje tylko jedno "ale". Spyrka musi być chrupiąca. Koniec, kropka.

Obrazek
Pierogi i skwarki - czy może być coś lepszego? - Pyszności; foto: Canva

Jak smażyć skwarki?

Chociaż przyrządzenie skwarków może się wydawać najprostszą czynnością na świecie, to i tak obowiązuje ją kilka bezwzględnych zasad. Niezastosowanie się do nich może skutkować tym, o czym już wspomnieliśmy: twoje pierogi, ziemniaki czy sałatka pokryte będą — zamiast chrupiących i aromatycznych kawałków podsmażonej słoniny — gumiastą kostką ciężką do pogryzienia.

Przede wszystkim skwarki powinny być smażone na średnim ogniu. Za niska moc palnika może sprawić, że wytopiony tłuszcz nie będzie utrzymywany w odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka sprawi natomiast, że kawałki boczku lub słoniny po prostu się spalą. Chrupkość — owszem, ale jednak bez przesady, prawda?

Obrazek
Stosując się do tych zasad, a skwarki wyjdą idealnie chrupiące - Pyszności; foto: Canva

Kolejną sprawą jest kwestia dodawania na patelnie oleju. To warto zapamiętać: skwarki nie potrzebują go ani kropli. Zarówno słonina, jak i boczek zawierają w sobie wystarczającą ilość szybko wytapiającego się tłuszczu i żadne "wsparcie" nie jest im potrzebne, a może się tylko przyczynić do pogorszenia konsystencji mięsa.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o najpopularniejszym błędzie podczas smażenia skwarków. Otóż kiedy już umieścisz je na suchej patelni, to niech cię ręka nie kusi, żeby zacząć je mieszać. Wiemy, że powstrzymanie tego naturalnego odruchu jest trudne — ale uwierz nam, trzeba się przemóc. Jeśli zaczniesz mieszać skwarki, to woda, która się w nich znajduje, wypłynie na patelnię. To może przyczynić się tylko do jednego: słonina i boczek będą gumiaste jak podeszwa. Zamiast mieszania polecamy subtelne potrząśnięcie patelnią. Pamiętaj jednak, żeby zrobić to dopiero w momencie, w którym tłuszcz będzie już w dużym stopniu wytopiony!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby