PrzepisGulasz drwala to obiad na 2 dni. Najlepiej rozgrzewa w chłodne dni

Gulasz drwala to obiad na 2 dni. Najlepiej rozgrzewa w chłodne dni

Gulasz drwala z mięsa wołowego to świetna potrawa dla wszystkich, którzy po długim dniu pracy marzą o rozgrzewającym i sycącym posiłku. Aromatyczny sos z warzywami i kruchymi kawałkami mięsa właściwie nie potrzebuje dodatków. Jeśli jednak masz ochotę przygotować coś ekstra, podaj gulasz z plackiem ziemniaczanym, czyli tak zwane jadło drwala.

Gulasz drwala z wołowiną i ziemniakami to obiad na 2 dni
Gulasz drwala z wołowiną i ziemniakami to obiad na 2 dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.11.2024 10:35

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni staropolskiej. Mięso usmaż na smalcu, aby wydobyć z niego pełnię smaku. Nie żałuj tradycyjnych przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Do sosu najlepszy będzie domowy bulion przygotowany na żeberkach, ale możesz też sięgnąć po gotową pomoc ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie mięso wybrać na gulasz drwala?

Do potrawy sprawdzą tłuste kąski. Najlepsza jest wołowina, na przykład łopatka, udziec lub pręga. Przy czym ta ostatnia wymaga najdłuższego gotowania. Do gulaszu wybierz mięso z większą ilością tłuszczu – w sosie wyjdzie delikatne i miękkie.

Wołowinę możesz zastąpić mięsem wieprzowym, na przykład karkówką lub łopatką. Wybierz tę opcję, jeśli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy. Na gulasz wieprzowy wystarczy ci ok. 1,5-2 godziny czasu, z kolei w przypadku dania z wołowiną, zarezerwuj sobie nawet od 2 do 4 godzin na duszenie mięsa.

Przepis na gulasz drwala krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego z łopatki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżka soli, 
  • łyżka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 litry bulionu,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. Wymieszaj z musztardą i przyprawami. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Do gulaszu doskonale pasuje musztarda sarepska lub rosyjska.
  2. Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i pozostaw, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Obtocz w mące i wrzuć na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami smalcu. Obsmaż z każdej strony na rumiany kolor.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek posiekany w plasterki.
  4. Obierz i umyj marchewki. Pokrój je w grubą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez ok. 20 min.
  5. Całą zawartość patelni przełóż do dużego garnka. Wlej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj przez ok. 1 godzinę.
  6. Czas na ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do gulaszu i gotuj do miękkości.
  7. Sprawdź, czy mięso i warzywa są miękkie, dopraw solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie