Gulasz drwala to obiad na 2 dni. Najlepiej rozgrzewa w chłodne dni

Gulasz drwala z mięsa wołowego to świetna potrawa dla wszystkich, którzy po długim dniu pracy marzą o rozgrzewającym i sycącym posiłku. Aromatyczny sos z warzywami i kruchymi kawałkami mięsa właściwie nie potrzebuje dodatków. Jeśli jednak masz ochotę przygotować coś ekstra, podaj gulasz z plackiem ziemniaczanym, czyli tak zwane jadło drwala.

Gulasz drwala z wołowiną i ziemniakami to obiad na 2 dniGulasz drwala z wołowiną i ziemniakami to obiad na 2 dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni staropolskiej. Mięso usmaż na smalcu, aby wydobyć z niego pełnię smaku. Nie żałuj tradycyjnych przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Do sosu najlepszy będzie domowy bulion przygotowany na żeberkach, ale możesz też sięgnąć po gotową pomoc ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jakie mięso wybrać na gulasz drwala?

Do potrawy sprawdzą tłuste kąski. Najlepsza jest wołowina, na przykład łopatka, udziec lub pręga. Przy czym ta ostatnia wymaga najdłuższego gotowania. Do gulaszu wybierz mięso z większą ilością tłuszczu – w sosie wyjdzie delikatne i miękkie.

Wołowinę możesz zastąpić mięsem wieprzowym, na przykład karkówką lub łopatką. Wybierz tę opcję, jeśli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy. Na gulasz wieprzowy wystarczy ci ok. 1,5-2 godziny czasu, z kolei w przypadku dania z wołowiną, zarezerwuj sobie nawet od 2 do 4 godzin na duszenie mięsa.

Przepis na gulasz drwala krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego z łopatki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżka soli, 
  • łyżka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 litry bulionu,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. Wymieszaj z musztardą i przyprawami. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Do gulaszu doskonale pasuje musztarda sarepska lub rosyjska.
  2. Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i pozostaw, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Obtocz w mące i wrzuć na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami smalcu. Obsmaż z każdej strony na rumiany kolor.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek posiekany w plasterki.
  4. Obierz i umyj marchewki. Pokrój je w grubą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez ok. 20 min.
  5. Całą zawartość patelni przełóż do dużego garnka. Wlej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj przez ok. 1 godzinę.
  6. Czas na ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do gulaszu i gotuj do miękkości.
  7. Sprawdź, czy mięso i warzywa są miękkie, dopraw solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik