4 sprawdzone sposoby na krojenie cebuli. Dzięki nim nie zalejesz się łzami

Krojenie cebuli to jedna z częstszych czynności w kuchni. Ja kiedy tylko mogę wyręczam się moim partnerem, który okazuje się o wiele większym ode mnie twardzielem w obliczu drażniących substancji. Jednak nie zawsze mam taką możliwość. Okazuje, że jest na to sposób.

Sposoby na krojenie cebuliSposoby na krojenie cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bravissimos
Anna Galuhn

Możesz uciekać od krojenia cebuli, jednak są potrawy, w których drobno posiekane warzywo odgrywa kluczową rolę. I trzeba przyznać, że pokrojona nożem cebula jest o wiele smaczniejsza niż rozdrobniona w standardowym malakserze lub przy pomocy blendera. Poznaj więc sposoby na krojenie cebuli bez zalewania się łzami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Dlaczego płaczesz przy krojeniu cebuli?

Do niedawna panowało przekonanie, że chodzi o zapach, który podrażnia kanaliki łzowe. Jest w tym ziarnko prawdy. Zapach to nic innego jak cząsteczki, które zostają uwolnione pod wpływem przecięcia włókien. W przypadku cebuli chodzi o allicynę, czyli związek chemiczny o charakterystycznym drażniącym zapachu i właściwościach bakteriobójczych. To też wyjaśnia, dlaczego niektórzy twierdzą, że płakanie podczas krojenia cebuli jest zdrowe.

Nie chcesz płakać? Schłódź cebulę w lodówce

Jedną z metod na bezbolesne krojenie cebuli, jest wcześniejsze schłodzenie jej w lodówce lub zamrażalniku. Obierasz ją z łupin i wkładasz do chłodziarki na 30 minut. Im bardziej schłodzona cebula, tym mniej drażniącego gazu. Jednak uważaj z zamrażarką. Przemrożone warzywo może stracić ostrość.

Trik na sprawne krojenie cebuli
Trik na sprawne krojenie cebuli © Adobe Stock | Oleksandr

Sposób na krojenie cebuli – woda z kostkami lodu

Drugą propozycją jest zanurzenie cebuli w lodowatej wodzie. Najlepiej przygotuj naczynie z zimną wodą i dodaj kilka kostek lodu. Wystarczy chwila, aby zneutralizować substancje nieprzyjemne dla twoich oczu. Miseczkę z lodowatą wodą warto pozostawić tuż pod ręką, aby w trakcie krojenia cebuli móc ponownie zanurzyć warzywo.

Zapalona świeczka na drażniący gaz z cebuli

Tu nie chodzi o żadną magię. Świeczka zapalona w pobliżu deski, na której kroisz cebulę, sprawia, że substancje drażniące unoszą się wyżej. Jest więc duża szansa na to, że spora część ominie twoje oczy i dzięki temu uronisz znacznie mniej łez.

Rozdrabniacz do warzyw

W ostateczności możesz sięgnąć po praktyczny gadżet kuchenny, czyli malakser lub blender ze specjalnymi nożykami do siekania warzyw. Zaletą takiego urządzenia jest zamykany hermetycznie pojemnik, który nie pozwala drażniącym substancjom dotrzeć do twoich oczu.

Minusem jest problem z odpowiednią wielkością cząstek cebuli. Ostrza nie siekają jej równo i wystarczy dosłownie chwila, aby zamieniły się w papkę. Zanim więc sięgniesz po pomoc, wypróbuj trzy powyższe propozycje.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników