4 sprawdzone sposoby na krojenie cebuli. Dzięki nim nie zalejesz się łzami
Krojenie cebuli to jedna z częstszych czynności w kuchni. Ja kiedy tylko mogę wyręczam się moim partnerem, który okazuje się o wiele większym ode mnie twardzielem w obliczu drażniących substancji. Jednak nie zawsze mam taką możliwość. Okazuje, że jest na to sposób.
31.10.2024 19:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Możesz uciekać od krojenia cebuli, jednak są potrawy, w których drobno posiekane warzywo odgrywa kluczową rolę. I trzeba przyznać, że pokrojona nożem cebula jest o wiele smaczniejsza niż rozdrobniona w standardowym malakserze lub przy pomocy blendera. Poznaj więc sposoby na krojenie cebuli bez zalewania się łzami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego płaczesz przy krojeniu cebuli?
Do niedawna panowało przekonanie, że chodzi o zapach, który podrażnia kanaliki łzowe. Jest w tym ziarnko prawdy. Zapach to nic innego jak cząsteczki, które zostają uwolnione pod wpływem przecięcia włókien. W przypadku cebuli chodzi o allicynę, czyli związek chemiczny o charakterystycznym drażniącym zapachu i właściwościach bakteriobójczych. To też wyjaśnia, dlaczego niektórzy twierdzą, że płakanie podczas krojenia cebuli jest zdrowe.
Nie chcesz płakać? Schłódź cebulę w lodówce
Jedną z metod na bezbolesne krojenie cebuli, jest wcześniejsze schłodzenie jej w lodówce lub zamrażalniku. Obierasz ją z łupin i wkładasz do chłodziarki na 30 minut. Im bardziej schłodzona cebula, tym mniej drażniącego gazu. Jednak uważaj z zamrażarką. Przemrożone warzywo może stracić ostrość.
Sposób na krojenie cebuli – woda z kostkami lodu
Drugą propozycją jest zanurzenie cebuli w lodowatej wodzie. Najlepiej przygotuj naczynie z zimną wodą i dodaj kilka kostek lodu. Wystarczy chwila, aby zneutralizować substancje nieprzyjemne dla twoich oczu. Miseczkę z lodowatą wodą warto pozostawić tuż pod ręką, aby w trakcie krojenia cebuli móc ponownie zanurzyć warzywo.
Zapalona świeczka na drażniący gaz z cebuli
Tu nie chodzi o żadną magię. Świeczka zapalona w pobliżu deski, na której kroisz cebulę, sprawia, że substancje drażniące unoszą się wyżej. Jest więc duża szansa na to, że spora część ominie twoje oczy i dzięki temu uronisz znacznie mniej łez.
Zobacz także
Rozdrabniacz do warzyw
W ostateczności możesz sięgnąć po praktyczny gadżet kuchenny, czyli malakser lub blender ze specjalnymi nożykami do siekania warzyw. Zaletą takiego urządzenia jest zamykany hermetycznie pojemnik, który nie pozwala drażniącym substancjom dotrzeć do twoich oczu.
Minusem jest problem z odpowiednią wielkością cząstek cebuli. Ostrza nie siekają jej równo i wystarczy dosłownie chwila, aby zamieniły się w papkę. Zanim więc sięgniesz po pomoc, wypróbuj trzy powyższe propozycje.