Ułóż cebulę na pokrywce od słoika. Ten trik podpatrzyłam u znajomego i od razu stał się hitem

Sprytny trik z cebulą pochodzi z Chin. Łatwo się przekonać, jak z tego niepozornego warzywa szybko przygotować efektowną przekąskę na przyjęcie. Sprawdzi się nawet jako ozdoba stołu.

CebulaTen patent na cebulę jest genialny.
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kilka dni temu na przyjęcie przygotowałam cebulowy kwiat, który wzbudził zainteresowanie gości. To wyjątkowo atrakcyjna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdza się jako ozdoba stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Inspiracja z chińskiej kuchni

Każda kultura ma swoje wyjątkowe dania, które zachwycają wyglądem. Przysmak z cebuli, który wywodzi się z Chin, jest jednym z nich. Niewielu Europejczyków wie, jak go przygotować, ale okazuje się, że to niezwykle proste. Wystarczy cebula i pokrywka od słoika, by stworzyć tę genialną przystawkę.

Pomysł na szybkie i tanie przekąski

Planujesz imprezę i szukasz pomysłów na nowe przekąski? Wypróbuj przepis na cebulowy kwiat. Świetnie będzie prezentował się na stole obok koreczków, sałatek czy tortilli. To łatwy przepis na danie na ciepło, które szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom krążków cebulowych. Całkowity koszt tego dania to zaledwie kilka złotych, a do jego wykonania nie potrzeba specjalistycznego sprzętu – wystarczy nóż i pokrywka od słoika.

Kwiat z cebuli
Kwiat z cebuli © Getty Images | LauriPatterson

Składniki i przygotowanie cebulowego kwiatu

Składniki, które będą potrzebne to: jedna duża cebula, jajko, sól, pieprz, słodka papryka, mąka ryżowa (lub pszenna), olej do smażenia i 50 ml mleka. Opcjonalnie można przygotować sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego.

  1. Zacznij od obrania cebuli z brązowej łupiny i umieszczenia jej na pokrywce od słoika, co zapobiegnie jej przemieszczaniu się.
  2. Następnie cebulę natnij nożem na krzyż, starając się nie przeciąć jej aż do samego spodu – tu z pomocą przychodzi pokrywka, która zatrzyma nóż w odpowiednim miejscu. Rozłóż piórka cebuli, by przypominała kwiat.
  3. Warzywo zanurz w zimnej wodzie na godzinę, aby całkowicie nasiąkło.
  4. W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko i przyprawy, a na talerzu obok wysyp mąkę. Osuszoną cebulę maczaj najpierw w jajku, potem w mące, powtarzaj ten proces dwukrotnie.
  5. Olej rozgrzej i smaż cebulę, aż nabierze złocistego koloru. Tak przygotowany cebulowy kwiat podaj na ciepło z ulubionym sosem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości