Ułóż cebulę na pokrywce od słoika. Ten trik podpatrzyłam u znajomego i od razu stał się hitem

Sprytny trik z cebulą pochodzi z Chin. Łatwo się przekonać, jak z tego niepozornego warzywa szybko przygotować efektowną przekąskę na przyjęcie. Sprawdzi się nawet jako ozdoba stołu.

CebulaTen patent na cebulę jest genialny.
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kilka dni temu na przyjęcie przygotowałam cebulowy kwiat, który wzbudził zainteresowanie gości. To wyjątkowo atrakcyjna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdza się jako ozdoba stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Inspiracja z chińskiej kuchni

Każda kultura ma swoje wyjątkowe dania, które zachwycają wyglądem. Przysmak z cebuli, który wywodzi się z Chin, jest jednym z nich. Niewielu Europejczyków wie, jak go przygotować, ale okazuje się, że to niezwykle proste. Wystarczy cebula i pokrywka od słoika, by stworzyć tę genialną przystawkę.

Pomysł na szybkie i tanie przekąski

Planujesz imprezę i szukasz pomysłów na nowe przekąski? Wypróbuj przepis na cebulowy kwiat. Świetnie będzie prezentował się na stole obok koreczków, sałatek czy tortilli. To łatwy przepis na danie na ciepło, które szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom krążków cebulowych. Całkowity koszt tego dania to zaledwie kilka złotych, a do jego wykonania nie potrzeba specjalistycznego sprzętu – wystarczy nóż i pokrywka od słoika.

Kwiat z cebuli
Kwiat z cebuli © Getty Images | LauriPatterson

Składniki i przygotowanie cebulowego kwiatu

Składniki, które będą potrzebne to: jedna duża cebula, jajko, sól, pieprz, słodka papryka, mąka ryżowa (lub pszenna), olej do smażenia i 50 ml mleka. Opcjonalnie można przygotować sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego.

  1. Zacznij od obrania cebuli z brązowej łupiny i umieszczenia jej na pokrywce od słoika, co zapobiegnie jej przemieszczaniu się.
  2. Następnie cebulę natnij nożem na krzyż, starając się nie przeciąć jej aż do samego spodu – tu z pomocą przychodzi pokrywka, która zatrzyma nóż w odpowiednim miejscu. Rozłóż piórka cebuli, by przypominała kwiat.
  3. Warzywo zanurz w zimnej wodzie na godzinę, aby całkowicie nasiąkło.
  4. W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko i przyprawy, a na talerzu obok wysyp mąkę. Osuszoną cebulę maczaj najpierw w jajku, potem w mące, powtarzaj ten proces dwukrotnie.
  5. Olej rozgrzej i smaż cebulę, aż nabierze złocistego koloru. Tak przygotowany cebulowy kwiat podaj na ciepło z ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀