To ulubiona zupa Francuzów, a banalna w przygotowaniu. Jesienią warto się skusić
Francuzi nie lubią zup, jedzą je bardzo rzadko. Właściwie robią wyjątek tylko dla jednej. Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa cebulowa to jesienny hit znad Loary. Do jej przygotowania nie są potrzebne żadne wyszukane składniki.
Zupa cebulowa to doskonały wybór na chłodne jesienne i zimowe dni. Jest pyszna i doskonale rozgrzewa. W dodatku syci tak, że drugie danie już nie będzie potrzebne. Jej przygotowanie jest proste, a najlepiej trzymać się tradycyjnej receptury Francuzów. Potrafią ją gotować po mistrzowsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni
Jaką cebulę wybrać do zupy?
Podstawą zupy jest oczywiście cebula, czyli warzywo, które można dostać na każdym straganie i jest też stosunkowo tanie. Tradycyjnie stosuje się cebulę żółtą, o ostrym aromacie, ale lekko słodkawym smaku, który uwalnia się po dłuższym gotowaniu. Powinna być twarda i świeża. Nie tylko odpowiedni wybór, ale też przygotowanie cebuli ma olbrzymi wpływ na smak zupy. Francuzi często smażą ją na niewielkim ogniu nawet przez godzinę, by wydobyć pełnię aromatu, a także zapewnić potrawie intensywny kolor.
Pierwszy krok w przygotowywaniu tej zupy to właśnie obranie i pokrojenie cebuli w cienkie plasterki. Potem czas na podsmażanie jej na maśle z oliwą lub na maśle klarowanym z gałązką tymianku. Wymaga to trochę cierpliwości, dobrze to robić co najmniej pół godziny na niewielkiej mocy palnika. Po zrumienieniu cebuli należy wyjąć tymianek, dolać bulion i gotować przez około 15-20 minut.
Najlepsze dodatki do zupy cebulowej
Drugim ważnym składnikiem zupy jest ser. Wiadomo, to jeden z ulubionych produktów Francuzów. W tradycyjnych przepisach jest gruyère, ale można też użyć sera typu emmentaler. Powstaje z niego serowa skorupka na wierzchu zupy. Bulion może być wołowy, cielęcy lub z kurczaka. We Francji zupę cebulową doprawia się białym winem. A potem jeszcze dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę mocniejszego alkoholu, calvadosu czy brandy. Zupę podaje się z grzankami zapiekanymi z serem. Gęsta, aromatyczna zupa plus serowe grzanki z ziołowym posmakiem to świetny duet.
Tradycyjna zupa cebulowa
Składniki:
- kg cebuli,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy,
- 1,5 l bulionu wołowego,
- 200 ml białego wina,
- 150 g żółtego sera,
- bagietka pokrojona na kromki,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka gałązek tymianku,
- calvados lub brendy do smaku, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i posiekaj w plasterki. W garnku rozpuść masło i oliwę, przesmażaj cebulę razem z tymiankiem na małej mocy palnika przez około pół godziny, często mieszając.
- Potem zwiększ ogień, dodaj wino, gotuj kilka minut i zalej wrzącym bulionem. Dopraw zupę przyprawami, gotuj około pół godziny. Pod koniec gotowania możesz doprawić ją mocniejszym alkoholem.
- Kromki bagietki natrzyj roztartym ząbkiem czosnku i podpiecz.
- Zupę przelej do małych żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układaj grzanki, posyp całość serem.
- Zupę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 5 minut.