PrzepisZupyTo ulubiona zupa Francuzów, a banalna w przygotowaniu. Jesienią warto się skusić

To ulubiona zupa Francuzów, a banalna w przygotowaniu. Jesienią warto się skusić

Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.10.2024 11:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Francuzi nie lubią zup, jedzą je bardzo rzadko. Właściwie robią wyjątek tylko dla jednej. Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa cebulowa to jesienny hit znad Loary. Do jej przygotowania nie są potrzebne żadne wyszukane składniki.

Zupa cebulowa to doskonały wybór na chłodne jesienne i zimowe dni. Jest pyszna i doskonale rozgrzewa. W dodatku syci tak, że drugie danie już nie będzie potrzebne. Jej przygotowanie jest proste, a najlepiej trzymać się tradycyjnej receptury Francuzów. Potrafią ją gotować po mistrzowsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką cebulę wybrać do zupy?

Podstawą zupy jest oczywiście cebula, czyli warzywo, które można dostać na każdym straganie i jest też stosunkowo tanie. Tradycyjnie stosuje się cebulę żółtą, o ostrym aromacie, ale lekko słodkawym smaku, który uwalnia się po dłuższym gotowaniu. Powinna być twarda i świeża. Nie tylko odpowiedni wybór, ale też przygotowanie cebuli ma olbrzymi wpływ na smak zupy. Francuzi często smażą ją na niewielkim ogniu nawet przez godzinę, by wydobyć pełnię aromatu, a także zapewnić potrawie intensywny kolor.

Pierwszy krok w przygotowywaniu tej zupy to właśnie obranie i pokrojenie cebuli w cienkie plasterki. Potem czas na podsmażanie jej na maśle z oliwą lub na maśle klarowanym z gałązką tymianku. Wymaga to trochę cierpliwości, dobrze to robić co najmniej pół godziny na niewielkiej mocy palnika. Po zrumienieniu cebuli należy wyjąć tymianek, dolać bulion i gotować przez około 15-20 minut.

Najlepsze dodatki do zupy cebulowej

Drugim ważnym składnikiem zupy jest ser. Wiadomo, to jeden z ulubionych produktów Francuzów. W tradycyjnych przepisach jest gruyère, ale można też użyć sera typu emmentaler. Powstaje z niego serowa skorupka na wierzchu zupy. Bulion może być wołowy, cielęcy lub z kurczaka. We Francji zupę cebulową doprawia się białym winem. A potem jeszcze dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę mocniejszego alkoholu, calvadosu czy brandy. Zupę podaje się z grzankami zapiekanymi z serem. Gęsta, aromatyczna zupa plus serowe grzanki z ziołowym posmakiem to świetny duet.

Tradycyjna zupa cebulowa

Składniki:

  • kg cebuli,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1,5 l bulionu wołowego,
  • 200 ml białego wina,
  • 150 g żółtego sera,
  • bagietka pokrojona na kromki,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • calvados lub brendy do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w plasterki. W garnku rozpuść masło i oliwę, przesmażaj cebulę razem z tymiankiem na małej mocy palnika przez około pół godziny, często mieszając.
  2. Potem zwiększ ogień, dodaj wino, gotuj kilka minut i zalej wrzącym bulionem. Dopraw zupę przyprawami, gotuj około pół godziny. Pod koniec gotowania możesz doprawić ją mocniejszym alkoholem.
  3. Kromki bagietki natrzyj roztartym ząbkiem czosnku i podpiecz.
  4. Zupę przelej do małych żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układaj grzanki, posyp całość serem.
  5. Zupę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 5 minut.
zupazupa cebulowakuchnia francuska