Układam w naczyniu, napycham farszem i zapiekam. Rodzina nie chce już nic innego
Moi bliscy uwielbiają makaron. Dlatego często przygotowuje spaghetti, penne czy tagiatelle z różnymi sosami. Jednak odkąd po raz pierwszy podałam faszerowane muszle, ciągle słyszę, że to zdecydowanie najlepsze danie z makaronem. Czy zasłużyło sobie na taką opinię?
06.10.2024 15:35
Makaron w kształcie muszli, czy conchiglioni jest zdecydowanie najmniej popularny. Kojarzy się ze żmudnym faszerowaniem. Nic bardziej mylnego! To danie, jak większość włoskich smakołyków powstaje bardzo szybko. Nie ma ważniejszej zasady kuchni włoskiej niż ta, która mówi, że dania mają być pełne smaku, składników nie powinno być zbyt dużo, a przygotowanie jest proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko taki makaron
Chcesz przygotować taki makaron? Do nadziewania warto kupić duży makaron conchiglioni z pszenicy durum. Nie rozpada się podczas gotowania, nadziewania i zapiekania. Jest przeznaczony właśnie do tego typu potraw. Zapiekane muszle makaronowe to dobry pomysł na rodzinny obiad, a także spotkanie ze znajomymi. Zawsze wygląda efektownie na stole.
Gotowy do zapiekania
Pierwszy krok to obgotowanie muszli. Najlepiej trzymać się czasu podanego na opakowaniu, Włosi są mistrzami w przygotowaniu makaronu. Muszle trzeba odcedzić i przelać zimną wodą. Wydają się twarde? Tak ma być, będą przecież jeszcze zapiekane. Tak przygotowane muszle są gotowe do nadziewania i zapiekania. Kuchnia włoska ma szereg pomysłów na farsz do makaronowych muszli. Najpopularniejszym jest połączenie mięsa mielonego i pomidorów. Dodatki to oczywiście ser i świeża bazylia. I tak szybko można wyczarować sobie smak ze słonecznej Italii w pochmurnym październiku.
To warto wiedzieć o tej potrawie
- Do tego dania możesz użyć każdego rodzaju mięsa mielonego. Mięso mielone możesz zastąpić drobno pokrojonym i podsmażonym mięsem drobiowym, a także mięsem z rosołu.
- Sos można przygotować na bazie passaty pomidorowej, ale także pomidorów w puszce lub kartonie. W sezonie idealny będzie sos z dojrzałych, słodkich pomidorów np. malinowych.
- Mięsny farsz warto wzbogacić o warzywa, np. marchewkę, pieczarki lub pora, a do sosu słodką i ostrą paprykę oraz selera naciowego. Smak potrawy wzbogaci również dodanie świeżych ziół.
- Do faszerowanych muszli makaronowe idealnym dodatkiem jest ser, oczywiście włoski. Świetnie sprawdzi się mozzarella czy ricotta, ale jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, sięgnij po twarde gatunki sera typu parmezan.
Zapiekane muszle z farszem mięsnym w sosie pomidorowym
Składniki:
- 16 dużych muszli makaronowych,
Na farsz:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
- oregano do smaku,
- bazylia do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano, bazylia do smaku,
- zioła prowansalskie do smaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- 100 g sera mozzarella lub typu parmezan,
- kilka gałązek świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go.
- Cebulę i czosnek obierz, potem drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek. Następnie dołóż mięso i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonego mięsa dodaj przyprawy. Smaż 2-3 minuty i dodaj passatę pomidorową. Zwiększ moc palnika i smaż, aż nadmiar płynu odparuje.
- Zacznij przygotowywanie sosu od posiekania cebuli i czosnku. Podsmaż je i dodaj passatę pomidorową. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw sos przyprawami.
- Sos wlej na dno naczynia do zapiekania.
- Muszle nadziewaj przygotowanym farszem i układaj w naczyniu. Całość posyp startym na tarce serem.
- Potrawę wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C, nastaw funkcję góra-dół, bez termoobiegu. Zapiekaj 15-20 minut.
- Zapiekane muszle podawaj posypane świeżą bazylią.