PrzepisZapiekankiMakaronowe resztki zamieniam w danie jak z restauracji. Nawet teściowa pieje z zachwytu

Makaronowe resztki zamieniam w danie jak z restauracji. Nawet teściowa pieje z zachwytu

Nagotowanie zbyt dużej ilości makaronu to wcale nie tragedia, lecz… okazja. Nie, to określenie to żadna pomyłka. Zamieniaj wady na zalety, minusy na plusy, a resztki z ostatniego obiadu na pyszną zapiekankę – to moje motto!

Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

02.10.2024 10:28

Zachwyt teściowej to nie przelewki, a ja nie zwykłem szastać tymi słowami na prawo i lewo. To jednak może oznaczać tylko tyle, że danie, o którym chcę ci dzisiaj opowiedzieć, jest naprawdę warte uwagi. Co więcej, istota tej potrawy to nie tylko smak, ale także doskonały sposób na to, by nie marnować żywności. W końcu komu nigdy nie zdarzyło się nagotować zbyt dużej ilości makaronu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co można zrobić z ugotowanego makaronu?

Kluskowe resztki mogą więc odgrywać w naszej kuchni dwie role: albo staną się powodem do wyrzutów sumienia – bo przecież nikt nie lubi wyrzucać dobrego jedzenia do kosza – albo będą pierwszoplanowym aktorem zupełnie nowego, pysznego dania. Ugotowany makaron w kilka chwil przemieniam na rewelacyjną zapiekankę, którą polubiła nawet moja teściowa. Oczywiście nie ma pojęcia o tym, że zaserwowany jej obiad powstał z tego, co dzień wcześniej posłużyło mi do przygotowania włoskiej pasty. Czego oczy nie widzą… i tak dalej.

Przepis jest banalnie prosty i może podlegać mnóstwu modyfikacji. W moim przypadku dodatki do makaronu stanowią: zielony groszek, kurczak i ser żółty. Do tego kilka przypraw, śmietana i odrobina cierpliwości. I to wszystko!

Zapiekanka z ugotowanego makaronu

Składniki:

  • ugotowany makaron (u mnie około 500 g),
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 mała puszka zielonego groszku,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • szczypta oregano,
  • 100 g sera żółtego w kostce.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka skrapiam oliwą i posypuję przyprawami.
  2. Odstawiam na pół godziny, a następnie kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. W międzyczasie rozbijam jajka i mieszam je ze startym serem, śmietaną, solą, pieprzem i oregano.
  4. Teraz łączę kurczaka z odcedzonym groszkiem i przygotowanym sosem.
  5. Całość przekładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez 30 minut. Gotowe!
makaronzapiekankazero waste
Wybrane dla Ciebie