Składniki wrzucam do naczynia i zapiekam. Nie ma lepszej opcji na szybki jesienny obiad

Jesień to nie tylko kakao o dyniowe specjały. Jesień to przecież grzyby, a z grzybów można wyczarować cuda. Przykładem niech będzie zapiekanka z ziemniakami i darami runa leśnego, podkręcona świeżymi ziołami. Tyle smaku i aromatu w jednym daniu? To nie zdarza się często.

Zapiekanka z grzybami Zapiekanka z grzybami
Źródło zdjęć: © Canva | tarczas

Zapiekanka z grzybami będzie doskonałą propozycją bezmięsnego obiadu lub też dodatkiem do mięsiwa. Jej kremowe warstwy mają w sobie wiele leśnego aromatu, który pochodzi nie tylko od grzybów, ale też od nęcących świeżymi nutami ziół. Chętni mogą posypać wierzch parmezanem, by dodać zapiekance więcej wyrazistości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Szybka zapiekanka na obiad. Pomysł na jesienne danie

Zapiekanki to bardzo wdzięczne potrawy. Nie potrzebują wiele uwagi, nie wymagają poświeceń, wysiłku i kulinarnych umiejętności, a finalnie dobrze smakują, a niekiedy nawet, przy odrobinie chęci włożonej w układanie warstw, całkiem nieźle się prezentują. Zapiekanka może być też świetnym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, bo dary lasu nie muszą być wyłącznie składnikami zawiesistych sosów.

Przygotowanie zapiekanki z grzybami jest banalnie proste, a polega na wrzuceniu składników do naczynia żaroodpornego i zapieczeniu ich w lekkiej pierzynce. Pierzynkę dobrze jest doprawić, ponieważ spowija ona kolejne warstwy zapiekanki, będąc nie tylko elementem ścinającym całość, ale też dodającym kremowej konsystencji i smaku.

Zapiekanka grzybowa z ziemniakami. Przepis

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 250 g świeżych grzybów,
  • 200 g śmietany 12 proc.,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała gałązka rozmarynu świeżego (lub pół łyżeczki suszonego),
  • 1 mała gałązka tymianku świeżego (lub pół łyżeczki suszonego),
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy/oliwa/masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie tak, by były półtwarde.
  2. Ostudzone obierz ze skórki i pokrój w plastry (o grubości ok. 1 cm).
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość smaż, aż grzyby się zarumienią. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżych ziół, dodaj je do smażenia.
  5. Dno naczynia żaroodpornego lub formy wysmaruj tłuszczem, a następnie ułóż warstwę z 2/3 ziemniaków. Następnie wyłóż grzyby, a na nie resztę ziemniaków.
  6. Jajka zblenduj ze śmietaną, dodaj nieco soli i pieprzu. Jeśli używasz suszonego tymianku i rozmarynu, dodaj je do jajecznej masy i rozmieszaj łyżką.
  7. Gotową mieszanką zalej zapiekankę. Piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut.
  8. Przed podaniem odczekaj, by lepiej się związała.

Źródło: kuch

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy