Składniki wrzucam do naczynia i zapiekam. Nie ma lepszej opcji na szybki jesienny obiad
Jesień to nie tylko kakao o dyniowe specjały. Jesień to przecież grzyby, a z grzybów można wyczarować cuda. Przykładem niech będzie zapiekanka z ziemniakami i darami runa leśnego, podkręcona świeżymi ziołami. Tyle smaku i aromatu w jednym daniu? To nie zdarza się często.
27.09.2024 10:36
Zapiekanka z grzybami będzie doskonałą propozycją bezmięsnego obiadu lub też dodatkiem do mięsiwa. Jej kremowe warstwy mają w sobie wiele leśnego aromatu, który pochodzi nie tylko od grzybów, ale też od nęcących świeżymi nutami ziół. Chętni mogą posypać wierzch parmezanem, by dodać zapiekance więcej wyrazistości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka zapiekanka na obiad. Pomysł na jesienne danie
Zapiekanki to bardzo wdzięczne potrawy. Nie potrzebują wiele uwagi, nie wymagają poświeceń, wysiłku i kulinarnych umiejętności, a finalnie dobrze smakują, a niekiedy nawet, przy odrobinie chęci włożonej w układanie warstw, całkiem nieźle się prezentują. Zapiekanka może być też świetnym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, bo dary lasu nie muszą być wyłącznie składnikami zawiesistych sosów.
Przygotowanie zapiekanki z grzybami jest banalnie proste, a polega na wrzuceniu składników do naczynia żaroodpornego i zapieczeniu ich w lekkiej pierzynce. Pierzynkę dobrze jest doprawić, ponieważ spowija ona kolejne warstwy zapiekanki, będąc nie tylko elementem ścinającym całość, ale też dodającym kremowej konsystencji i smaku.
Zapiekanka grzybowa z ziemniakami. Przepis
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 250 g świeżych grzybów,
- 200 g śmietany 12 proc.,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała gałązka rozmarynu świeżego (lub pół łyżeczki suszonego),
- 1 mała gałązka tymianku świeżego (lub pół łyżeczki suszonego),
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy/oliwa/masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie tak, by były półtwarde.
- Ostudzone obierz ze skórki i pokrój w plastry (o grubości ok. 1 cm).
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość smaż, aż grzyby się zarumienią. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżych ziół, dodaj je do smażenia.
- Dno naczynia żaroodpornego lub formy wysmaruj tłuszczem, a następnie ułóż warstwę z 2/3 ziemniaków. Następnie wyłóż grzyby, a na nie resztę ziemniaków.
- Jajka zblenduj ze śmietaną, dodaj nieco soli i pieprzu. Jeśli używasz suszonego tymianku i rozmarynu, dodaj je do jajecznej masy i rozmieszaj łyżką.
- Gotową mieszanką zalej zapiekankę. Piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut.
- Przed podaniem odczekaj, by lepiej się związała.
Źródło: kuch