Dodaj do pieczarek. Będą smakować jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki to grzyby, które zdecydowanie cieszą się największą popularnością. Są tanie, łatwo dostępne w sklepach i idealnie komponują się z różnymi potrawami. Dodatkowo mogą zaspokoić tęsknotę za smakiem leśnych grzybów. Istnieją dwa proste składniki, które mogą wzbogacić ich aromat.

PieczarkiPieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli chodzi o grzyby, to pieczarki są zdecydowanie najłatwiejsze do zakupu. Często pojawiają się w mojej kuchni, służąc jako składnik farszu, dodatek do zapiekanek czy składnik domowej pizzy. Mimo że często są zepchnięte na dalszy plan przez grzyby leśne, które mają mocniejszy smak, to zdecydowanie zasługują na większą uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

A jak smażyć pieczarki?

Największym problemem pieczarek jest to, że zawierają one dużo wody. To wpływa na sposób, w jaki są smażone - zamiast chrupiących, złocistych grzybów, często otrzymujemy wodnistą gąbkę bez smaku. Na szczęście, można tego uniknąć. Wystarczy dobrze rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić na nią porcję pokrojonych grzybów. Ważne jest jednak, aby nie dodawać ich za dużo, aby nie obniżyć temperatury. Pieczarki podsmażam przez kilka minut, a dopiero później dodaję sól, aby nie puściły wody. Smażę je, aż staną się złociste, co jakiś czas mieszając zawartość patelni.

Pieczarki są pełne smaku umami, ale można go wzmocnić dodatkowymi przyprawami. Te grzyby uwielbiają tymianek i rozmaryn, a dodatek chilli przełamie smak. Zioła dodaję również w świeżej wersji - połowę porcji podczas smażenia, połowę tuż przed podaniem. Do oleju dodaję też nieco masła, aby podkreślić smak.

Pieczarki mogą smakować jak leśne grzyby

Doskonałym sposobem na podkreślenie smaku grzybów jest dodanie do nich jeszcze więcej umami. To piąty smak, który jest dobrze znany Japończykom. Mówi się, że to smak mięsa, ale tak naprawdę to połączenie smaku słonego i słodkiego, które znajdziemy też w wodorostach.

Do pieczarek dodaję sos sojowy i białe wino. Dodatkowo dorzucam również ostrą papryczkę i czosnek. Tak przygotowane pieczarki mogą śmiało konkurować z grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Pieczarki
Pieczarki © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczam, większe kroję na cztery części. Czosnek kroję w cienkie plasterki, a małą suszoną papryczkę w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam czosnek oraz chilli. Podsmażam je chwilę, aż uwolnią zapach.
  3. Następnie dorzucam grzyby, wlewam sos sojowy i mieszam.
  4. Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlewam wino i smażę przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Na koniec dorzucam posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku