WAŻNE
TERAZ

Incydent przed biurem PO. 44-latek z zarzutami

Dodaj do pieczarek. Będą smakować jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki to grzyby, które zdecydowanie cieszą się największą popularnością. Są tanie, łatwo dostępne w sklepach i idealnie komponują się z różnymi potrawami. Dodatkowo mogą zaspokoić tęsknotę za smakiem leśnych grzybów. Istnieją dwa proste składniki, które mogą wzbogacić ich aromat.

PieczarkiPieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli chodzi o grzyby, to pieczarki są zdecydowanie najłatwiejsze do zakupu. Często pojawiają się w mojej kuchni, służąc jako składnik farszu, dodatek do zapiekanek czy składnik domowej pizzy. Mimo że często są zepchnięte na dalszy plan przez grzyby leśne, które mają mocniejszy smak, to zdecydowanie zasługują na większą uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

A jak smażyć pieczarki?

Największym problemem pieczarek jest to, że zawierają one dużo wody. To wpływa na sposób, w jaki są smażone - zamiast chrupiących, złocistych grzybów, często otrzymujemy wodnistą gąbkę bez smaku. Na szczęście, można tego uniknąć. Wystarczy dobrze rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić na nią porcję pokrojonych grzybów. Ważne jest jednak, aby nie dodawać ich za dużo, aby nie obniżyć temperatury. Pieczarki podsmażam przez kilka minut, a dopiero później dodaję sól, aby nie puściły wody. Smażę je, aż staną się złociste, co jakiś czas mieszając zawartość patelni.

Pieczarki są pełne smaku umami, ale można go wzmocnić dodatkowymi przyprawami. Te grzyby uwielbiają tymianek i rozmaryn, a dodatek chilli przełamie smak. Zioła dodaję również w świeżej wersji - połowę porcji podczas smażenia, połowę tuż przed podaniem. Do oleju dodaję też nieco masła, aby podkreślić smak.

Pieczarki mogą smakować jak leśne grzyby

Doskonałym sposobem na podkreślenie smaku grzybów jest dodanie do nich jeszcze więcej umami. To piąty smak, który jest dobrze znany Japończykom. Mówi się, że to smak mięsa, ale tak naprawdę to połączenie smaku słonego i słodkiego, które znajdziemy też w wodorostach.

Do pieczarek dodaję sos sojowy i białe wino. Dodatkowo dorzucam również ostrą papryczkę i czosnek. Tak przygotowane pieczarki mogą śmiało konkurować z grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Pieczarki
Pieczarki © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczam, większe kroję na cztery części. Czosnek kroję w cienkie plasterki, a małą suszoną papryczkę w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam czosnek oraz chilli. Podsmażam je chwilę, aż uwolnią zapach.
  3. Następnie dorzucam grzyby, wlewam sos sojowy i mieszam.
  4. Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlewam wino i smażę przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Na koniec dorzucam posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm