Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć
Dziś przychodzę z ciekawym, mega smacznym i do tego uniwersalnym przepisem, który zrobi furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!
05.01.2024 | aktual.: 13.01.2024 13:27
Jeśli śledzisz działania Pyszności od dłuższego czasu, to na pewno zauważyłeś, że w naszej kuchni zawsze coś się dzieje. Każdego dnia pracujemy nad nowymi recepturami, które możesz potem wykorzystać w swojej kuchni. I oczywiście nie są to tylko sprawdzone pomysły obiadowe, ale i ciekawe inspiracje w słodkim wydaniu, jak i patenty na oryginalne przekąski.
Nie inaczej będzie i tym razem. Postanowiliśmy przygotować przepis, który świetnie spisze się zarówno w roli obiadu, kolacji, jak i ciekawej przekąski. I oczywiście udało się, a efekt końcowy po prostu nas zachwycił. Obok takich pyszności nie przejdzie obojętnie nawet największy niejadek. Jesteśmy tego pewni na 1000 procent!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy ta rolada pojawia się stole, każdy jest zachwycony. Można znaleźć tu dosłownie wszystkie ulubione smaki!
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 2-3 jajka,
- 80 g śmietany 18 proc.,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 220 g serka śmietankowego,
- 200 g szynki drobiowej,
- 30 g rukoli,
- 3 pieczarki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marchewkowej wkładki. W tym celu łączę w misce jajka, śmietanę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Nie zapominam również o soli i pieprzu.
Krok 2. Jako kolejny składnik do miski trafia starta na tarce na grubych oczkach marchewka. Po połączeniu składników przekładam mieszankę do zabezpieczonej formy do pieczenia.
Krok 3. Na marchewkowej warstwie układam następnie cienkie plastry pieczarek. Tak przygotowaną mieszankę piekę następnie przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Po upieczeniu wkładki odstawiam ją do całkowitego ostygnięcia. Dopiero w takiej formie mogę rozprowadzić na niej serek śmietankowy. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo bezpośrednio na serku rozsypuję startą na tarce szynkę drobiową oraz świeżą rukolę.
Krok 5. Po wykorzystaniu wszystkich dodatków zwijam marchewkową wkładkę w ciasną roladę. Następnie owijam ją szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 godziny.
Krok 6. Po schłodzeniu dzielę roladę na mniejsze kawałki i to wszystko. Smacznego!