Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji
10.12.2023 13:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomysłów na smaczny, oryginalny i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dlatego dziś przychodzę z kolejną niesamowitą perełką kulinarną. Po prostu palce lizać!
Szukasz pomysłu na fenomenalny obiad dla całej rodziny? A może mają odwiedzić cię goście i chcesz z tej okazji zrobić coś wyjątkowego? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment poznasz niesamowitą inspirację kulinarną, która stanie się hitem w każdym domu!
Co to będzie? Otóż z dzisiejszym przepisem w prosty i szybki sposób przygotujesz przepyszną roladę schabową z dodatkami. Co więcej, soczystemu i aromatycznemu mięsu będą towarzyszyć ziemniaki w pieczonej formie. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Z tym pomysłem na genialny obiad sukces masz gwarantowany na samym starcie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki:
Mięso:
- 1.3 kg schabu wieprzowego.
Marynata:
- ½ szkl. oleju rzepakowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Farsz:
- 2 czerwone papryki,
- 120 g tartej mozzarelli,
- ½ szkl. posiekanej natki pietruszki.
Dodatki:
- 80 g ziemniaków,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu łączę ze sobą: olej rzepakowy, sos sojowy, sok z cytryny, miód, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę francuską, suszone oregano, słodką paprykę, pieprz oraz sól.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Następnie przechodzę do pracy ze schabem. Mięso najpierw rozcinam w taki sposób, aby uzyskać jeden, prostokątny kawałek, po czym rozbijam je dodatkowo tłuczkiem do mięsa. Na mięsie rozprowadzam wcześniej przygotowaną marynatę. Robię to za pomocą kuchennego pędzelka. Na koniec zwijam mięso w ciasny rulon.
Krok 3. Przechodzę do pracy nad farszem do przyszłej rolady. Najpierw dzielę papryki na mniejsze kawałki i usuwam gniazda nasienne. Następnie podsmażam je pod przykryciem na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem soli.
Po wizycie na patelni przekładam podsmażone kawałki papryki do folii aluminiowej i odstawiam do ostygnięcia. Na koniec usuwam skórkę z czerwonych papryk i kroję warzywa w drobną kostkę. Żółty ser ścieram na tarce na dużych oczkach, zaś natkę pietruszki siekam bardzo drobno.
Krok 4. Wracam do pracy ze schabem. Mięso najpierw rozwijam, po czym tworzę na nim trzy warstwy ze smażonych papryk, żółtego sera oraz natki pietruszki. Na koniec składam schab w dużą roladę i zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
Krok 5. Tak przygotowane mięso przekładam do formy do pieczenia, po czym rozprowadzam na jego powierzchni dodatkową warstwę marynaty. Schab przykrywam papierem do pieczenia oraz folią aluminiową.
Mięso w takim wydaniu wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Po 40 minutach usuwam papier i folię. Dookoła mięsa rozprowadzam kawałki ziemniaków. Warzywa polewam olejem roślinnym. Na koniec doprawiam je przy pomocy soli.
Na koniec wkładam ponownie formę do piekarnika. Urządzenie tym razem pracuje przez 25 minut.
Krok 7. Gotowe danie posypuję dodatkową porcją świeżej pietruszki. Smacznego!