Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Pomysłów na smaczny, oryginalny i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dlatego dziś przychodzę z kolejną niesamowitą perełką kulinarną. Po prostu palce lizać!

Wygląda obłędnie!
Wygląda obłędnie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

10.12.2023 13:36

Szukasz pomysłu na fenomenalny obiad dla całej rodziny? A może mają odwiedzić cię goście i chcesz z tej okazji zrobić coś wyjątkowego? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment poznasz niesamowitą inspirację kulinarną, która stanie się hitem w każdym domu!

Co to będzie? Otóż z dzisiejszym przepisem w prostyszybki sposób przygotujesz przepyszną roladę schabową z dodatkami. Co więcej, soczystemu i aromatycznemu mięsu będą towarzyszyć ziemniaki w pieczonej formie. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym pomysłem na genialny obiad sukces masz gwarantowany na samym starcie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Mięso:

  • 1.3 kg schabu wieprzowego.

Marynata:

  • ½ szkl. oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Farsz:

  • 2 czerwone papryki,
  • 120 g tartej mozzarelli,
  • ½ szkl. posiekanej natki pietruszki.

Dodatki:

  • 80 g ziemniaków,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu łączę ze sobą: olej rzepakowy, sos sojowy, sok z cytryny, miód, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę francuską, suszone oregano, słodką paprykę, pieprz oraz sól. 

Najpierw przygotowuję marynatę
Najpierw przygotowuję marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy ze schabem. Mięso najpierw rozcinam w taki sposób, aby uzyskać jeden, prostokątny kawałek, po czym rozbijam je dodatkowo tłuczkiem do mięsa. Na mięsie rozprowadzam wcześniej przygotowaną marynatę. Robię to za pomocą kuchennego pędzelka. Na koniec zwijam mięso w ciasny rulon.

Mięso z dodatkiem marynaty zwijam w rulon
Mięso z dodatkiem marynaty zwijam w rulon© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przechodzę do pracy nad farszem do przyszłej rolady. Najpierw dzielę papryki na mniejsze kawałki i usuwam gniazda nasienne. Następnie podsmażam je pod przykryciem na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem soli. 

Do farszu wykorzystam paprykę w podsmażonej wersji
Do farszu wykorzystam paprykę w podsmażonej wersji© Licencjodawca | Pyszności

Po wizycie na patelni przekładam podsmażone kawałki papryki do folii aluminiowej i odstawiam do ostygnięcia. Na koniec usuwam skórkę z czerwonych papryk i kroję warzywa w drobną kostkę. Żółty ser ścieram na tarce na dużych oczkach, zaś natkę pietruszki siekam bardzo drobno.

Krok 4. Wracam do pracy ze schabem. Mięso najpierw rozwijam, po czym tworzę na nim trzy warstwy ze smażonych papryk, żółtego sera oraz natki pietruszki. Na koniec składam schab w dużą roladę i zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego. 

Rolada jest już prawie gotowa
Rolada jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane mięso przekładam do formy do pieczenia, po czym rozprowadzam na jego powierzchni dodatkową warstwę marynaty. Schab przykrywam papierem do pieczenia oraz folią aluminiową. 

Czas na pierwszą wizytę w piekarniku
Czas na pierwszą wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Mięso w takim wydaniu wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Po 40 minutach usuwam papier i folię. Dookoła mięsa rozprowadzam kawałki ziemniaków. Warzywa polewam olejem roślinnym. Na koniec doprawiam je przy pomocy soli. 

Do podpieczonego mięsa dodaję ziemniaki
Do podpieczonego mięsa dodaję ziemniaki© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec wkładam ponownie formę do piekarnika. Urządzenie tym razem pracuje przez 25 minut

Krok 7. Gotowe danie posypuję dodatkową porcją świeżej pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie