Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Schab w takim wydaniu to gotowy przepis na genialny obiad
Schab w takim wydaniu to gotowy przepis na genialny obiad
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

21.11.2023 08:41, aktual.: 17.01.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy często serwujesz schab w swojej kuchni w formie obiadu? Jeśli tak, to dziś podpowiem ci, co dokładnie zrobić, aby wyszedł idealnie kruchy i soczysty jednocześnie!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że obiady z dodatkiem mięsa bardzo często goszczą na naszych stołach. I choć zazwyczaj stawiamy na kurczaka, to na drugim miejscu bez wątpienia znalazłby się schab. Oprócz genialnego smaku możesz przygotować go na wiele ciekawych sposobów — w wersji smażonej, gotowanej, pieczonej czy w końcu duszonej. I właśnie na ostatnim akcencie chciałabym się dzisiaj skupić. 

Czy wiesz, że schab można dusić bez przeszkód w mleku? Co więcej, właśnie dzięki temu produktowi schab wyjdzie za każdym razem idealnie delikatnymega soczysty. Nie wspominając już o bonusowych walorach smakowych, na które możesz liczyć. A kiedy dodam do tego również fakt, że duszenie schabu w mleku to naprawdę proste i wbrew pozorom szybkie zadanie, mamy prawdziwy strzał w 10! Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab duszony w mleku wychodzi idealny pod każdym kątem. Mięso połączysz z każdym dodatkiem, bo praktycznie wszystko do niego pasuje!

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • świeży tymianek,
  • świeża szałwia,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 szt. ziela angielskiego,
  • 150 ml białego wina,
  • 500 ml mleka.

Do sosu:

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania schabu wieprzowego. W tym celu spory kawałek mięsa dokładnie oczyszczamosuszam. Na koniec zabezpieczam mięso przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Pomiędzy sznurkiem a mięsem umieszczam dodatkowo świeży tymianek oraz szałwię

Świeże zioła nadadzą mięsu dodatkowych walorów smakowych
Świeże zioła nadadzą mięsu dodatkowych walorów smakowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mięso w takim wydaniu polewam sporą dawką oleju. Całość doprawiam przy pomocy soli oraz pieprzu.

Czas wzbogacić smak schabu przy pomocy przypraw
Czas wzbogacić smak schabu przy pomocy przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mięso przekładam następnie do garnka z roztopionym masłem, po czym podsmażam je na każdej stronie. Przydatne na tym etapie okażą drewniane łyżki kuchenne.

Krótkie obsmażenie sprawi, że wszystkie soki zostaną w środku
Krótkie obsmażenie sprawi, że wszystkie soki zostaną w środku © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy schab jest już obsmażony z każdej strony, odkładam go na bok.

Krok 4. W tym samym garnku zaczynam przygotowywać pozostałe składniki. Najpierw podsmażam obrane i pokrojone w piórka cebule, wcześniej obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz obrane ząbki czosnku

Czas na warzywa
Czas na warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po 15 minutach smażenia warzyw, do garnka wkładam ponownie mięso. 

Schab wraca do garnka
Schab wraca do garnka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. To oczywiście nie koniec pracy nad dziś. Do garnka wrzucam też liście laurowe oraz ziele angielskie. Nie zapominam też o białym winie oraz mleku. Dopiero teraz mogę umieścić na garnku pokrywkę i dusić całość przez godzinę

Czas na duszenie schabu
Czas na duszenie schabu© Licencjodawca | Pyszności

Po godzinie wyjmuję mięso z garnka. Pozostałe składniki blenduję na gładką mieszankę. Na koniec dodaję do garnka miks mąki ziemniaczanejwody, aby zagęścić sos. I gotowe!

Krok 7. Duszony schab z kremowym sosem serwuję z ugotowaną kaszą. Oczywiście świetnie w tej roli sprawdzą się również ziemniaki, ryż, kolorowa sałatka, jak i frytki. Smacznego!

Pycha przez duże P!
Pycha przez duże P!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także