Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku
Czy często serwujesz schab w swojej kuchni w formie obiadu? Jeśli tak, to dziś podpowiem ci, co dokładnie zrobić, aby wyszedł idealnie kruchy i soczysty jednocześnie!
21.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:44
Na pewno zgodzisz się ze mną, że obiady z dodatkiem mięsa bardzo często goszczą na naszych stołach. I choć zazwyczaj stawiamy na kurczaka, to na drugim miejscu bez wątpienia znalazłby się schab. Oprócz genialnego smaku możesz przygotować go na wiele ciekawych sposobów — w wersji smażonej, gotowanej, pieczonej czy w końcu duszonej. I właśnie na ostatnim akcencie chciałabym się dzisiaj skupić.
Czy wiesz, że schab można dusić bez przeszkód w mleku? Co więcej, właśnie dzięki temu produktowi schab wyjdzie za każdym razem idealnie delikatny i mega soczysty. Nie wspominając już o bonusowych walorach smakowych, na które możesz liczyć. A kiedy dodam do tego również fakt, że duszenie schabu w mleku to naprawdę proste i wbrew pozorom szybkie zadanie, mamy prawdziwy strzał w 10! Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab duszony w mleku wychodzi idealny pod każdym kątem. Mięso połączysz z każdym dodatkiem, bo praktycznie wszystko do niego pasuje!
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego,
- świeży tymianek,
- świeża szałwia,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 2-3 szt. ziela angielskiego,
- 150 ml białego wina,
- 500 ml mleka.
Do sosu:
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szkl. wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania schabu wieprzowego. W tym celu spory kawałek mięsa dokładnie oczyszczam i osuszam. Na koniec zabezpieczam mięso przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Pomiędzy sznurkiem a mięsem umieszczam dodatkowo świeży tymianek oraz szałwię.
Krok 2. Mięso w takim wydaniu polewam sporą dawką oleju. Całość doprawiam przy pomocy soli oraz pieprzu.
Krok 3. Mięso przekładam następnie do garnka z roztopionym masłem, po czym podsmażam je na każdej stronie. Przydatne na tym etapie okażą drewniane łyżki kuchenne.
Kiedy schab jest już obsmażony z każdej strony, odkładam go na bok.
Krok 4. W tym samym garnku zaczynam przygotowywać pozostałe składniki. Najpierw podsmażam obrane i pokrojone w piórka cebule, wcześniej obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz obrane ząbki czosnku.
Krok 5. Po 15 minutach smażenia warzyw, do garnka wkładam ponownie mięso.
Krok 6. To oczywiście nie koniec pracy nad dziś. Do garnka wrzucam też liście laurowe oraz ziele angielskie. Nie zapominam też o białym winie oraz mleku. Dopiero teraz mogę umieścić na garnku pokrywkę i dusić całość przez godzinę.
Po godzinie wyjmuję mięso z garnka. Pozostałe składniki blenduję na gładką mieszankę. Na koniec dodaję do garnka miks mąki ziemniaczanej i wody, aby zagęścić sos. I gotowe!
Krok 7. Duszony schab z kremowym sosem serwuję z ugotowaną kaszą. Oczywiście świetnie w tej roli sprawdzą się również ziemniaki, ryż, kolorowa sałatka, jak i frytki. Smacznego!