PrzepisRolada schabowa z ogórkami kiszonym i boczkiem. Podania z ziemniaczanymi gniazdkami

Rolada schabowa z ogórkami kiszonym i boczkiem. Podania z ziemniaczanymi gniazdkami

Rolada schabowa z ogórkami kiszonym i boczkiem. Podania z ziemniaczanymi gniazdkami
Ewa
23.03.2022 16:07, aktualizacja: 07.06.2022 16:47

Jak zrobić roladę schabową z ogórkami? Przepis, składniki i wykonanie, które pokochasz. Jeśli szukasz inspiracji na obiad ze schabem w roli głównej, to trafiłeś wprost idealnie. Pyszna rolada schabowa z ogórkami kiszonymi w soczystej marynacie to coś, co pokochasz od pierwszego kęsa.

Pyszne ziemniaczki do tego przepisu przygotowaliśmy w  Zoodlerze marki Philips.

Jaki schab do rolady wybrać najlepiej? Jak zrobić roladę?

Jeśli masz taką możliwość: wybierz ten ze środkowej partii lub tej położony bliżej karkówki.

Ten przepis to ciekawy pomysł na schab w zupełnie nowym wydaniu. Roladki wieprzowe z ogórkiem i boczkiem to pyszne danie, które jest połączeniem tradycyjnego przepisu z odrobiną nowoczesności.

Chrupiący boczek i pyszne ogórki kiszone podkreślają smak mięsa i sprawiają, że całe danie wręcz eksploduje bogactwem smaków i aromatów.

Obraz

Rolada schabowa - sekret tkwi w marynacie

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata do mięsa. Nie dość, że musi sprawić, że mięso będzie smakowało obłędnie, to jeszcze dobrze komponować się z nadzieniem naszego schabu. Sekretem naszej marynaty jest

Rolada schabowa - składniki

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2-3 ogórki kiszone

Marynata do schabu

  • 1 szkl. soku z ogórków
  • 1/3 szkl. sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szkl. cukru brązowego

Zoodlowane ziemniaki

  • 4 ziemniaki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Rolada schabowa przygotowanie:

Schab rozdziel przy pomocy noża na jeden duży płat, tak jak na filmiku z przepisem. Przydatny będzie tutaj nóż o ostrym zakończeniu. Możesz również użyć mocno rozbitych kotletów.

Obraz

Rozbij mięso przy pomocy kuchennego tłuczka. Zrób to przez folię, dzięki czemu nie podziurawisz mięsa. Jeśli deska ucieka podczas tłuczenia- włóż pod nią ręcznik kuchenny.

Przypraw mięso solą, pieprzem i połóż na nie plasterki boczku surowego wędzonego, sera i ogórki kiszone.

Obraz

Chwyć roladę za dwa końca i zawiń w rulon. Końce mięsa zawiń do środka, żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Zabezpiecz roladę sznurkiem wędliniarskim.

Obraz

Przejdź do przygotowania marynaty. Wodę z ogórków przelej do dzbanka lub innego wysokiego naczynia. Dodaj sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Dokładnie wymieszaj i wlej do do naczynia z zawiniętą roladą. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza.

Ziemniaczane sprężynki

Kiedy mięso jest w piekarniku- przejdź do przygotowania ziemniaczanego chrustu. Przydatny do tego będzie Zoodler marki Philips. Użyj go do zamienienia ich w spirale. Następnie usmaż je w oleju roślinnym z dodatkiem ząbków czosnku.

Obraz

Sos do schabu

Kiedy mięso już się upiecze, nie wylewaj zawartości. Przelej płyn do garnka i podgrzej. Gdy się zagotuje- dodaj masło. Zahartuj sos: w miseczce wymieszaj wodę z mąką, dodaj do niej łyżkę sosu i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Tak powstałą mieszankę dodaj do garnka z sosem, cały czas mieszając.

Obraz

Usuń sznurek zabezpieczający mięso i podziel je w plastry. Podawaj z usmażonymi ziemniakami i sosem.

Obraz

Rolada schabowa jest gotowa!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także