Zrób pulchne pulpety w kremowym sosie. Nawet teściowa będzie chwalić

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Co powiesz na kotlety zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem ziół i przypraw? Danie jest banalnie proste, ale nikt nie będzie mógł się mu oprzeć, nawet sama teściowa.

Pulpety w sosiePulpety w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięsne pulpety to świetna propozycja dla całej rodziny. Całość dopełnia kremowy sos, który nadaje im smaku. Możesz je zjeść z kaszą lub ryżem, ale z ziemniakami smakować będą równie dobrze. Do przygotowania możesz użyć mięsa mielonego wieprzowego, ale nie jest to konieczne. Moim zdaniem lepiej wykorzystać mięso z indyka lub z nogi kurczaka. Dlaczego? Takie mięso jest w miarę tłuste, ale o wiele lżejsze i mniej kaloryczne niż wieprzowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Jak zrobić pulpety w kremowym sosie?

Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z nogi kurczaka,
  • 500 ml bulionu,
  • jajko,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka do zagęszczenia sosu + do obtoczenia pulpetów.
Kotlety w sosie
Kotlety w sosie © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek zaś na drobnych.
  2. Mięso umieść w misce wraz z jajkiem, cebulą, czosnkiem, kasza manną oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób je dłońmi.
  3. Uformuj pulpety, w trakcie zwilżaj dłonie, to ułatwi ci tę czynność. Kotleciki obtaczaj w mące.
  4. Mięsne kulki kładź na rozgrzany olej i smaż tak długo, aż po obu stronach będą rumiane.
  5. Zdejmij pulpety i na tę samą patelnię wrzuć startą marchew.
  6. Dolej sos sojowy i smaż przez chwilę. Zalej wszystko bulionem i wsyp koperek.
  7. Kiedy płyn zacznie wrzeć, na patelnię włóż pulpety. Zakryj całość pokrywką i duś danie przez 20 minut na małym ogniu.
  8. Pod koniec weź łyżkę i wlej trochę sosu do szklanki, 3-4 łyżeczki jogurtu lub śmietany oraz łyżeczkę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i wlej na patelnię.
  9. Mieszaj, dopóki sos nie zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem.
  10. Smaż jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯