PrzepisDania mięsneZrób pulchne pulpety w kremowym sosie. Nawet teściowa będzie chwalić

Zrób pulchne pulpety w kremowym sosie. Nawet teściowa będzie chwalić

Pulpety w sosie
Pulpety w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.11.2023 15:46, aktualizacja: 17.01.2024 14:12

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Co powiesz na kotlety zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem ziół i przypraw? Danie jest banalnie proste, ale nikt nie będzie mógł się mu oprzeć, nawet sama teściowa.

Mięsne pulpety to świetna propozycja dla całej rodziny. Całość dopełnia kremowy sos, który nadaje im smaku. Możesz je zjeść z kaszą lub ryżem, ale z ziemniakami smakować będą równie dobrze. Do przygotowania możesz użyć mięsa mielonego wieprzowego, ale nie jest to konieczne. Moim zdaniem lepiej wykorzystać mięso z indyka lub z nogi kurczaka. Dlaczego? Takie mięso jest w miarę tłuste, ale o wiele lżejsze i mniej kaloryczne niż wieprzowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić pulpety w kremowym sosie?

Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z nogi kurczaka,
  • 500 ml bulionu,
  • jajko,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka do zagęszczenia sosu + do obtoczenia pulpetów.
Kotlety w sosie
Kotlety w sosie© Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek zaś na drobnych.
  2. Mięso umieść w misce wraz z jajkiem, cebulą, czosnkiem, kasza manną oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób je dłońmi.
  3. Uformuj pulpety, w trakcie zwilżaj dłonie, to ułatwi ci tę czynność. Kotleciki obtaczaj w mące.
  4. Mięsne kulki kładź na rozgrzany olej i smaż tak długo, aż po obu stronach będą rumiane.
  5. Zdejmij pulpety i na tę samą patelnię wrzuć startą marchew.
  6. Dolej sos sojowy i smaż przez chwilę. Zalej wszystko bulionem i wsyp koperek.
  7. Kiedy płyn zacznie wrzeć, na patelnię włóż pulpety. Zakryj całość pokrywką i duś danie przez 20 minut na małym ogniu.
  8. Pod koniec weź łyżkę i wlej trochę sosu do szklanki, 3-4 łyżeczki jogurtu lub śmietany oraz łyżeczkę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i wlej na patelnię.
  9. Mieszaj, dopóki sos nie zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem.
  10. Smaż jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także