Zrób pulchne pulpety w kremowym sosie. Nawet teściowa będzie chwalić
Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Co powiesz na kotlety zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem ziół i przypraw? Danie jest banalnie proste, ale nikt nie będzie mógł się mu oprzeć, nawet sama teściowa.
10.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:12
Mięsne pulpety to świetna propozycja dla całej rodziny. Całość dopełnia kremowy sos, który nadaje im smaku. Możesz je zjeść z kaszą lub ryżem, ale z ziemniakami smakować będą równie dobrze. Do przygotowania możesz użyć mięsa mielonego wieprzowego, ale nie jest to konieczne. Moim zdaniem lepiej wykorzystać mięso z indyka lub z nogi kurczaka. Dlaczego? Takie mięso jest w miarę tłuste, ale o wiele lżejsze i mniej kaloryczne niż wieprzowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić pulpety w kremowym sosie?
Potrzebne składniki:
- 500 g mielonego mięsa z nogi kurczaka,
- 500 ml bulionu,
- jajko,
- cebula,
- marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- koperek,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- mąka do zagęszczenia sosu + do obtoczenia pulpetów.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek zaś na drobnych.
- Mięso umieść w misce wraz z jajkiem, cebulą, czosnkiem, kasza manną oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób je dłońmi.
- Uformuj pulpety, w trakcie zwilżaj dłonie, to ułatwi ci tę czynność. Kotleciki obtaczaj w mące.
- Mięsne kulki kładź na rozgrzany olej i smaż tak długo, aż po obu stronach będą rumiane.
- Zdejmij pulpety i na tę samą patelnię wrzuć startą marchew.
- Dolej sos sojowy i smaż przez chwilę. Zalej wszystko bulionem i wsyp koperek.
- Kiedy płyn zacznie wrzeć, na patelnię włóż pulpety. Zakryj całość pokrywką i duś danie przez 20 minut na małym ogniu.
- Pod koniec weź łyżkę i wlej trochę sosu do szklanki, 3-4 łyżeczki jogurtu lub śmietany oraz łyżeczkę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i wlej na patelnię.
- Mieszaj, dopóki sos nie zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem.
- Smaż jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszaj.