PrzepisDania mięsneZrób pulchne pulpety w kremowym sosie. Nawet teściowa będzie chwalić

Zrób pulchne pulpety w kremowym sosie. Nawet teściowa będzie chwalić

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Co powiesz na kotlety zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem ziół i przypraw? Danie jest banalnie proste, ale nikt nie będzie mógł się mu oprzeć, nawet sama teściowa.

Pulpety w sosie
Pulpety w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:12

Mięsne pulpety to świetna propozycja dla całej rodziny. Całość dopełnia kremowy sos, który nadaje im smaku. Możesz je zjeść z kaszą lub ryżem, ale z ziemniakami smakować będą równie dobrze. Do przygotowania możesz użyć mięsa mielonego wieprzowego, ale nie jest to konieczne. Moim zdaniem lepiej wykorzystać mięso z indyka lub z nogi kurczaka. Dlaczego? Takie mięso jest w miarę tłuste, ale o wiele lżejsze i mniej kaloryczne niż wieprzowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić pulpety w kremowym sosie?

Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z nogi kurczaka,
  • 500 ml bulionu,
  • jajko,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka do zagęszczenia sosu + do obtoczenia pulpetów.
Kotlety w sosie
Kotlety w sosie© Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek zaś na drobnych.
  2. Mięso umieść w misce wraz z jajkiem, cebulą, czosnkiem, kasza manną oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób je dłońmi.
  3. Uformuj pulpety, w trakcie zwilżaj dłonie, to ułatwi ci tę czynność. Kotleciki obtaczaj w mące.
  4. Mięsne kulki kładź na rozgrzany olej i smaż tak długo, aż po obu stronach będą rumiane.
  5. Zdejmij pulpety i na tę samą patelnię wrzuć startą marchew.
  6. Dolej sos sojowy i smaż przez chwilę. Zalej wszystko bulionem i wsyp koperek.
  7. Kiedy płyn zacznie wrzeć, na patelnię włóż pulpety. Zakryj całość pokrywką i duś danie przez 20 minut na małym ogniu.
  8. Pod koniec weź łyżkę i wlej trochę sosu do szklanki, 3-4 łyżeczki jogurtu lub śmietany oraz łyżeczkę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i wlej na patelnię.
  9. Mieszaj, dopóki sos nie zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem.
  10. Smaż jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
Wybrane dla Ciebie