Wrzuciłeś na patelnię kurczaka i pojawiła się biała piana? Zobacz, co to oznacza

Biała piana podczas smażenia kurczaka pojawia się niemal za każdym razem. Czym tak naprawdę jest? Czy obawy, że świadczy to o obecności w mięsie hormonów i antybiotyków są słuszne?

Kurczak smażonyKurczak smażony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justin
Paulina Hermann

Obecność białej piany podczas smażenia mięsa kurczaka nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze mięsa czy finalnie - zdrowie człowieka. Mowa również o pieniącym się tłuszczu, np. w trakcie smażenia frytek. W obu przypadkach mamy do czynienia z naturalnymi zjawiskami, jednakże charakteryzującymi się nieco odmienną specyfiką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Czym jest biała piana, która pojawia się podczas smażenia kurczaka?

Jeżeli podczas smażenia kurczaka na patelni zauważysz białą pianę, nie ma powodów do niepokoju. Obecność piany nie oznacza, że mięso jest zepsute, ani że zawiera antybiotyki i hormony. Warto podkreślić, że w Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania takich substancji, chyba że w wyjątkowych sytuacjach i pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym.

W rzeczywistości pojawienie się piany na patelni podczas smażenia mięsa jest zjawiskiem naturalnym. Jest to białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmianie struktury pod wpływem wysokiej temperatury.

Biała piana przy smażeniu
Biała piana przy smażeniu © Adobe Stock

Co oznacza pieniący się olej podczas smażenia?

Piana pojawia się nie tylko podczas smażenia mięsa. Na pewno wielu z nas obserwowało zjawisko pieniącego się tłuszczu podczas smażenia frytek. Jest to zjawisko bardzo częste i również zupełnie normalne. Mimo że olej jest płynny, to nie zawiera wilgoci. Z tego powodu smażenie to w zasadzie metoda gotowania na sucho. Jednak wilgoci jest dużo w jedzeniu i podczas smażenia próbuje ona wydostać się na powierzchnię i odparować, co powoduje charakterystyczne bulgotanie oleju.

Podczas smażenia warto zwracać uwagę na jakość używanych tłuszczów i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Za niska temperatura może przyczynić się do powstania piany na patelni, zaś za wysoka może doprowadzić do przypalenia jedzenia. Ważne jest również, aby produkty miały odpowiednią "przestrzeń" podczas smażenia, co oznacza, że nie powinny być ciasno ułożone na patelni.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?