PoradyWrzuciłeś na patelnię kurczaka i pojawiła się biała piana? Zobacz, co to oznacza

Wrzuciłeś na patelnię kurczaka i pojawiła się biała piana? Zobacz, co to oznacza

Kurczak smażony
Kurczak smażony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justin

09.11.2023 14:33, aktual.: 17.01.2024 14:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Biała piana podczas smażenia kurczaka pojawia się niemal za każdym razem. Czym tak naprawdę jest? Czy obawy, że świadczy to o obecności w mięsie hormonów i antybiotyków są słuszne?

Obecność białej piany podczas smażenia mięsa kurczaka nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze mięsa czy finalnie - zdrowie człowieka. Mowa również o pieniącym się tłuszczu, np. w trakcie smażenia frytek. W obu przypadkach mamy do czynienia z naturalnymi zjawiskami, jednakże charakteryzującymi się nieco odmienną specyfiką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest biała piana, która pojawia się podczas smażenia kurczaka?

Jeżeli podczas smażenia kurczaka na patelni zauważysz białą pianę, nie ma powodów do niepokoju. Obecność piany nie oznacza, że mięso jest zepsute, ani że zawiera antybiotyki i hormony. Warto podkreślić, że w Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania takich substancji, chyba że w wyjątkowych sytuacjach i pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym.

W rzeczywistości pojawienie się piany na patelni podczas smażenia mięsa jest zjawiskiem naturalnym. Jest to białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmianie struktury pod wpływem wysokiej temperatury.

Biała piana przy smażeniu
Biała piana przy smażeniu© Adobe Stock

Co oznacza pieniący się olej podczas smażenia?

Piana pojawia się nie tylko podczas smażenia mięsa. Na pewno wielu z nas obserwowało zjawisko pieniącego się tłuszczu podczas smażenia frytek. Jest to zjawisko bardzo częste i również zupełnie normalne. Mimo że olej jest płynny, to nie zawiera wilgoci. Z tego powodu smażenie to w zasadzie metoda gotowania na sucho. Jednak wilgoci jest dużo w jedzeniu i podczas smażenia próbuje ona wydostać się na powierzchnię i odparować, co powoduje charakterystyczne bulgotanie oleju.

Podczas smażenia warto zwracać uwagę na jakość używanych tłuszczów i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Za niska temperatura może przyczynić się do powstania piany na patelni, zaś za wysoka może doprowadzić do przypalenia jedzenia. Ważne jest również, aby produkty miały odpowiednią "przestrzeń" podczas smażenia, co oznacza, że nie powinny być ciasno ułożone na patelni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także