Wrzuciłeś na patelnię kurczaka i pojawiła się biała piana? Zobacz, co to oznacza

Biała piana podczas smażenia kurczaka pojawia się niemal za każdym razem. Czym tak naprawdę jest? Czy obawy, że świadczy to o obecności w mięsie hormonów i antybiotyków są słuszne?

Kurczak smażonyKurczak smażony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justin
Paulina Hermann

Obecność białej piany podczas smażenia mięsa kurczaka nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze mięsa czy finalnie - zdrowie człowieka. Mowa również o pieniącym się tłuszczu, np. w trakcie smażenia frytek. W obu przypadkach mamy do czynienia z naturalnymi zjawiskami, jednakże charakteryzującymi się nieco odmienną specyfiką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Czym jest biała piana, która pojawia się podczas smażenia kurczaka?

Jeżeli podczas smażenia kurczaka na patelni zauważysz białą pianę, nie ma powodów do niepokoju. Obecność piany nie oznacza, że mięso jest zepsute, ani że zawiera antybiotyki i hormony. Warto podkreślić, że w Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania takich substancji, chyba że w wyjątkowych sytuacjach i pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym.

W rzeczywistości pojawienie się piany na patelni podczas smażenia mięsa jest zjawiskiem naturalnym. Jest to białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmianie struktury pod wpływem wysokiej temperatury.

Biała piana przy smażeniu
Biała piana przy smażeniu © Adobe Stock

Co oznacza pieniący się olej podczas smażenia?

Piana pojawia się nie tylko podczas smażenia mięsa. Na pewno wielu z nas obserwowało zjawisko pieniącego się tłuszczu podczas smażenia frytek. Jest to zjawisko bardzo częste i również zupełnie normalne. Mimo że olej jest płynny, to nie zawiera wilgoci. Z tego powodu smażenie to w zasadzie metoda gotowania na sucho. Jednak wilgoci jest dużo w jedzeniu i podczas smażenia próbuje ona wydostać się na powierzchnię i odparować, co powoduje charakterystyczne bulgotanie oleju.

Podczas smażenia warto zwracać uwagę na jakość używanych tłuszczów i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Za niska temperatura może przyczynić się do powstania piany na patelni, zaś za wysoka może doprowadzić do przypalenia jedzenia. Ważne jest również, aby produkty miały odpowiednią "przestrzeń" podczas smażenia, co oznacza, że nie powinny być ciasno ułożone na patelni.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯