Zanim zapłacisz, zapytaj sprzedawcę o jedną rzecz. Tylko takie mięso będzie smaczne i wartościowe

Gęsina na Świętego Marcina? To mięso ponoć jest najlepsze właśnie teraz, w listopadzie. Żeby jednak przykro się nie zdziwić, trzeba potrafić wybrać odpowiedni kawałek tego produktu. Z tego artykułu dowiesz się, czym kierować się podczas kupowania gęsiny, a także tego, co powinno wtedy wzbudzić twój niepokój.

Gęsina jest pysznym mięsem; trzeba jednak potrafić wybrać najlepszy kawałekGęsina jest pysznym mięsem; trzeba jednak potrafić wybrać najlepszy kawałek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ирина Доброхотова

Gęsina nie jest w Polsce zbyt popularnym mięsem. Dlaczego? Ciężko stwierdzić. Nie ma właściwie konkretnego uzasadnienia. Nasz kraj jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej, i chociaż eksportujemy to mięso na tony do Niemiec, Czech czy Chin, to sami sięgamy po nie skrajnie rzadko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że ten przykry trend powoli ulega zmianie na dobre. Spożycie gęsiny wśród Polaków regularnie wzrasta. Podczas gdy dekadę temu statystyczny mieszkaniec Polski zjadał około 150 gramów tego mięsa rocznie, dzisiaj ta gramatura sięga już połowy kilograma. A skoro częściej sięgamy po gęsinę w sklepie, to koniecznie trzeba tu wiedzieć, jak dokonać prawidłowego jej wyboru.

Gęsina — jak ją kupować?

Chociaż, tak jak już wspomnieliśmy, Polacy należą do jednych z największych europejskich producentów gęsiny, należy tu podkreślić fakt, że uprzemysłowienie tej branży nie jest jeszcze na takim poziomie, jak hodowla drobiu czy wieprzowiny. To daje dużą szansę na to, że gęś, którą kupujemy, pochodzi z ekologicznych farm. Nie dajmy jednak zwieść się rachunkowi prawdopodobieństwa i zapytajmy sprzedawcę o to, czy gęsina z oferty przyjechała od certyfikowanych producentów.

Dobrze wybrana gęsina jest obłędnie pyszna
Dobrze wybrana gęsina jest obłędnie pyszna © Canva | grafvision

Kolejnym krokiem jest baczna obserwacja mięsa, które zamierzamy kupić. Lampka bezpieczeństwa powinna zapalić się w momencie, w którym na gęsinie zauważymy niebieskie lub brązowe odbarwienia. Kolor mięsa powinien być jasnoróżowy lub żółty, a klatka piersiowa — szeroka, pokryta złotą skórką. Za idealną wagę tuszki uznaje się gramaturę od 3 do 4,5 kg. Warto również zwrócić uwagę na to, czy gęś jest dobrze oczyszczona z piór; jednocześnie nie powinna być ona ponacinana.

Stosuj się do tych reguł, a na sto procent polubisz gęsinę. Zachęcamy również do zrobienia sobie powtórki z kwestii prawidłowego wyboru mięsa mielonego. To w końcu bardzo ważne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje