Zanim zapłacisz, zapytaj sprzedawcę o jedną rzecz. Tylko takie mięso będzie smaczne i wartościowe

Gęsina na Świętego Marcina? To mięso ponoć jest najlepsze właśnie teraz, w listopadzie. Żeby jednak przykro się nie zdziwić, trzeba potrafić wybrać odpowiedni kawałek tego produktu. Z tego artykułu dowiesz się, czym kierować się podczas kupowania gęsiny, a także tego, co powinno wtedy wzbudzić twój niepokój.

Gęsina jest pysznym mięsem; trzeba jednak potrafić wybrać najlepszy kawałekGęsina jest pysznym mięsem; trzeba jednak potrafić wybrać najlepszy kawałek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ирина Доброхотова

Gęsina nie jest w Polsce zbyt popularnym mięsem. Dlaczego? Ciężko stwierdzić. Nie ma właściwie konkretnego uzasadnienia. Nasz kraj jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej, i chociaż eksportujemy to mięso na tony do Niemiec, Czech czy Chin, to sami sięgamy po nie skrajnie rzadko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że ten przykry trend powoli ulega zmianie na dobre. Spożycie gęsiny wśród Polaków regularnie wzrasta. Podczas gdy dekadę temu statystyczny mieszkaniec Polski zjadał około 150 gramów tego mięsa rocznie, dzisiaj ta gramatura sięga już połowy kilograma. A skoro częściej sięgamy po gęsinę w sklepie, to koniecznie trzeba tu wiedzieć, jak dokonać prawidłowego jej wyboru.

Gęsina — jak ją kupować?

Chociaż, tak jak już wspomnieliśmy, Polacy należą do jednych z największych europejskich producentów gęsiny, należy tu podkreślić fakt, że uprzemysłowienie tej branży nie jest jeszcze na takim poziomie, jak hodowla drobiu czy wieprzowiny. To daje dużą szansę na to, że gęś, którą kupujemy, pochodzi z ekologicznych farm. Nie dajmy jednak zwieść się rachunkowi prawdopodobieństwa i zapytajmy sprzedawcę o to, czy gęsina z oferty przyjechała od certyfikowanych producentów.

Dobrze wybrana gęsina jest obłędnie pyszna
Dobrze wybrana gęsina jest obłędnie pyszna © Canva | grafvision

Kolejnym krokiem jest baczna obserwacja mięsa, które zamierzamy kupić. Lampka bezpieczeństwa powinna zapalić się w momencie, w którym na gęsinie zauważymy niebieskie lub brązowe odbarwienia. Kolor mięsa powinien być jasnoróżowy lub żółty, a klatka piersiowa — szeroka, pokryta złotą skórką. Za idealną wagę tuszki uznaje się gramaturę od 3 do 4,5 kg. Warto również zwrócić uwagę na to, czy gęś jest dobrze oczyszczona z piór; jednocześnie nie powinna być ona ponacinana.

Stosuj się do tych reguł, a na sto procent polubisz gęsinę. Zachęcamy również do zrobienia sobie powtórki z kwestii prawidłowego wyboru mięsa mielonego. To w końcu bardzo ważne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇