Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza

Końcówka października nas nie rozpieszcza. Silny wiatr, powracające opady i niska temperatura skutecznie zniechęcają do spacerów. Tymczasem 1 listopada już niedługo, więc trzeba pomyśleć o rozgrzewającym posiłku, który można podać na stół od razu po powrocie z cmentarza. Żeby było szybciej, dzień wcześniej gotuję gulasz, który rozgrzewa i pachnie w całym mieszkaniu.

Jesienią gotuję rozgrzewający gulasz z dodatkiem grzybów leśnychJesienią gotuję rozgrzewający gulasz z dodatkiem grzybów leśnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gulasz to potrawa, której przygotowanie wymaga czasu. Pod wpływem długiego gotowania mięso staje się mięciutkie i kruche, sos nabiera gęstości i aromatu. Zwłaszcza w wersji z grzybami leśnymi, ugotowanie gulaszu dzień wcześniej pozwoli na wydobycie maksimum smaku. Po powrocie do domu wystarczy tylko wstawić garnek na kuchenkę i po krótkiej chwili masz już gotową potrawę, od której wszystkim zrobi się cieplej.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Gulasz z aromatycznymi dodatkami

Póki jeszcze trwa sezon grzybowy, aż żal nie wykorzystać leśnych skarbów. Oczywiście, jeśli masz więcej wolnego, możesz po prostu wybrać się do lasu na borowiki, podgrzybki lub koźlarze. Ale jeśli praca czy inne aktywności nie pozwalają ci na to, wystarczy przejść się na rynek. Do gulaszu wieprzowego spokojnie możesz wybrać mieszankę grzybów leśnych. Ostatecznie mogą to być nawet pieczarki, ale wtedy aromat dania już nie będzie przywoływał tak pięknych wspomnień.

Przepis na gulasz z grzybami leśnymi

Suszone grzyby zalej wodą dzień wcześniej i odstaw do lodówki. Świeże wystarczy dokładnie oczyścić i już można wrzucać na patelnię.

Składniki:

  • 600 g karkówki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 100 g świeżych grzybów lub garść suszonych,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody po moczeniu grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj z solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.
  2. W garnku z grubym dnem roztop łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodaj mięso. Smaż przez kilka minut, aby zarumieniło się z każdej strony.
  4. Następnie dorzuć świeże lub namoczone grzyby. Zalej wodą, w której się moczyły lub bulionem warzywnym.
  5. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość