Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza

Końcówka października nas nie rozpieszcza. Silny wiatr, powracające opady i niska temperatura skutecznie zniechęcają do spacerów. Tymczasem 1 listopada już niedługo, więc trzeba pomyśleć o rozgrzewającym posiłku, który można podać na stół od razu po powrocie z cmentarza. Żeby było szybciej, dzień wcześniej gotuję gulasz, który rozgrzewa i pachnie w całym mieszkaniu.

Jesienią gotuję rozgrzewający gulasz z dodatkiem grzybów leśnychJesienią gotuję rozgrzewający gulasz z dodatkiem grzybów leśnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gulasz to potrawa, której przygotowanie wymaga czasu. Pod wpływem długiego gotowania mięso staje się mięciutkie i kruche, sos nabiera gęstości i aromatu. Zwłaszcza w wersji z grzybami leśnymi, ugotowanie gulaszu dzień wcześniej pozwoli na wydobycie maksimum smaku. Po powrocie do domu wystarczy tylko wstawić garnek na kuchenkę i po krótkiej chwili masz już gotową potrawę, od której wszystkim zrobi się cieplej.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Gulasz z aromatycznymi dodatkami

Póki jeszcze trwa sezon grzybowy, aż żal nie wykorzystać leśnych skarbów. Oczywiście, jeśli masz więcej wolnego, możesz po prostu wybrać się do lasu na borowiki, podgrzybki lub koźlarze. Ale jeśli praca czy inne aktywności nie pozwalają ci na to, wystarczy przejść się na rynek. Do gulaszu wieprzowego spokojnie możesz wybrać mieszankę grzybów leśnych. Ostatecznie mogą to być nawet pieczarki, ale wtedy aromat dania już nie będzie przywoływał tak pięknych wspomnień.

Przepis na gulasz z grzybami leśnymi

Suszone grzyby zalej wodą dzień wcześniej i odstaw do lodówki. Świeże wystarczy dokładnie oczyścić i już można wrzucać na patelnię.

Składniki:

  • 600 g karkówki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 100 g świeżych grzybów lub garść suszonych,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody po moczeniu grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj z solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.
  2. W garnku z grubym dnem roztop łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodaj mięso. Smaż przez kilka minut, aby zarumieniło się z każdej strony.
  4. Następnie dorzuć świeże lub namoczone grzyby. Zalej wodą, w której się moczyły lub bulionem warzywnym.
  5. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥