Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość

To proste ciasto sprawia, że kubki smakowe szaleją. Cytrynowy zapach unosi się w całym mieszkaniu, a dzieciaki uwielbiają jego puszystą konsystencję. Proporcje zapamiętasz od razu po przeczytaniu listy składników.

Ciasto cytrynowe pachnie w całej kuchniCiasto cytrynowe pachnie w całej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Często okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Również w kuchni nadmiar nie przynosi dobrych rezultatów. Kierując się tą zasadą, zamiast wielowarstwowych deserów, na Wszystkich Świętych robię proste i puszyste ciasto cytrynowe. Świetnie smakuje do kawy, herbaty i do rozgrzewającego naparu.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Polewa czy lukier?

To oczywiście kwestia gustu – ciasto cytrynowe możesz podać z polewą z białej lub deserowej czekolady albo z kremem z serka śmietankowego (jak do ciasta marchewkowego). Jednak najbardziej popularnym dodatkiem jest zwykły lukier cytrynowy, który powstaje w wyniku wymieszania cukru pudru z sokiem z cytryny. Zasada jest prosta – im więcej dodasz cukru, tym lukier będzie gęstszy i bardziej biały. Dokładnie wymieszany rozprowadź łyżką lub pędzelkiem po powierzchni przestudzonego już ciasta.

Przepis na puszyste ciasto cytrynowe

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Zwłaszcza pamiętaj o tym, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki – na ciasto ucierane musi być miękkie. Uważaj z ilością soku z cytryny. Optymalna ilość to 1 łyżka soku na 1 jajko, inaczej może wyjść zakalec.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 2 cytryny,
  • 250 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę z połową cukru.
  2. W drugiej misce utrzyj miękkie masło z pozostałym cukrem, dodaj po kolei żółtka, sok i skórkę z cytryny.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmiksuj w masę maślaną.
  4. Na koniec połącz z pianą z białek.
  5. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
  6. Piecz do "suchego patyczka".
Wybrane dla Ciebie
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia