Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
To proste ciasto sprawia, że kubki smakowe szaleją. Cytrynowy zapach unosi się w całym mieszkaniu, a dzieciaki uwielbiają jego puszystą konsystencję. Proporcje zapamiętasz od razu po przeczytaniu listy składników.
Często okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Również w kuchni nadmiar nie przynosi dobrych rezultatów. Kierując się tą zasadą, zamiast wielowarstwowych deserów, na Wszystkich Świętych robię proste i puszyste ciasto cytrynowe. Świetnie smakuje do kawy, herbaty i do rozgrzewającego naparu.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Polewa czy lukier?
To oczywiście kwestia gustu – ciasto cytrynowe możesz podać z polewą z białej lub deserowej czekolady albo z kremem z serka śmietankowego (jak do ciasta marchewkowego). Jednak najbardziej popularnym dodatkiem jest zwykły lukier cytrynowy, który powstaje w wyniku wymieszania cukru pudru z sokiem z cytryny. Zasada jest prosta – im więcej dodasz cukru, tym lukier będzie gęstszy i bardziej biały. Dokładnie wymieszany rozprowadź łyżką lub pędzelkiem po powierzchni przestudzonego już ciasta.
Przepis na puszyste ciasto cytrynowe
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Zwłaszcza pamiętaj o tym, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki – na ciasto ucierane musi być miękkie. Uważaj z ilością soku z cytryny. Optymalna ilość to 1 łyżka soku na 1 jajko, inaczej może wyjść zakalec.
Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g cukru,
- 250 g masła,
- 2 cytryny,
- 250 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę z połową cukru.
- W drugiej misce utrzyj miękkie masło z pozostałym cukrem, dodaj po kolei żółtka, sok i skórkę z cytryny.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmiksuj w masę maślaną.
- Na koniec połącz z pianą z białek.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Piecz do "suchego patyczka".