Pyszne i szybkie ciasto do kawy. Uważaj na ten składnik, bo wyjdzie zakalec
Przygotowanie ciasta cytrynowego to kusząca opcja. Krótka lista składników, łatwe przygotowanie. Co może pójść nie tak? Tymczasem okazuje się, że nawet w tym prostym przepisie czai się chochlik, który może sprawić, że zamiast puszystego ciasta do kawy, podasz płaski placek. Ważna jest ilość soku z cytryny.
Wiele osób przygotowując ciasto z przepisu skupia się tylko na liście składników ufając, że wykonanie pójdzie jak z płatka. Jednak nieuważne przeczytanie przepisu może sprawić, że twoja praca pójdzie na marne. Do ciasta cytrynowego potrzebny jest sok z cytryny, który w nadmiarze może przyczynić się do powstania zakalca. Co prawda płaski i wilgotny wypiek nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale nie wygląda i nie smakuje tak, jak powinien.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Ciasto cytrynowe – na maśle czy na oleju?
Szukając przepisu na cytrynowy wypiek, natkniesz się na 2 warianty tego ciasta. W jednych przepisach w składnikach widnieje masło, a w innych – olej. Jaka jest różnica i które ciasto jest łatwiejsze do przygotowania? Chociaż pozostałe składniki są podobne, ciasto na maśle wychodzi bardziej wilgotne i kremowe w smaku, jednak to na oleju jest obarczone o wiele mniejszym ryzykiem niepowodzenia.
Aby przygotować ciasto cytrynowe na maśle musisz zadbać o to, aby wszystkie składniki były ogrzane do temperatury pokojowej. Nie dasz rady utrzeć zimnego masła prosto z lodówki na puszystą masę. Wyjmij wcześniej nie tylko masło, ale też jajka i cytryny.
Przygotuj cytryny do ciasta
Zanim wyciśniesz sok z cytryny, dokładnie umyj owoce. Możesz użyć roztworu z sody oczyszczonej lub płynu do mycia naczyń. Wyszoruj skórkę, aby usunąć z niej pozostałości środków chemicznych i wosku. Po dokładnym umyciu owoców, wyparz je w gorącej wodzie, wytrzyj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
Sok i skórka do ciasta cytrynowego
Następnie zetrzyj skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach. Przekrój na połówki i wyciśnij sok. Aby ciasto cytrynowe wyszło pulchne, należy użyć soku z jednej cytryny. Do lukru wystarczy sok z połówki owocu. Jednak każdy doskonale wie, że cytryna cytrynie nie równa, a ilość soku w cytrusach też nie zawsze jest proporcjonalna do ich rozmiaru. Dlatego najlepiej jest trzymać się złotych proporcji, które wynoszą: 1 łyżka soku na 1 jajko. Z tą prostą zasadą wszystko powinno się udać.
Przepis na ciasto cytrynowe z olejem
Jeśli nie masz wprawy w przygotowywaniu ciast ucieranych na maśle, sięgnij po bezpieczny przepis z użyciem oleju i jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 150 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- 120 ml oleju,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodaj szczyptę soli.
- W drugiej misce połącz jogurt naturalny, jajka, olej i sok z cytryny.
- Wmieszaj składniki sypkie do mokrych.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia – może to być tortownica o średnicy 18-20 cm, kwadratowa lub prostokątna średnia blacha.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Sprawdź, czy jest wypieczone przy pomocy drewnianego patyczka.
- Gdy ostygnie polej wierz ciasta cytrynowego lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i soku z połówki cytryny.