Wilgotne ciasto cytrynowe z likierem i białą czekoladą

Wilgotne ciasto cytrusowe z dodatkiem likieru od pierwszego kęsa zachwyci Cię swoją delikatnością i smakiem. Delikatne maślane ciasto przełamuje wyrazista nuta cytrusów. Całość dodatkowo wzbogaciliśmy o likier cytrynowy.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Uwielbiamy ciasta, które przygotowuje się w prosty sposób, a ich smak naprawdę zaskakuje. Dziś postawiliśmy na delikatne, puszyste i wilgotne ciasto, które skrywa w sobie cytrusowe aromaty i kawałki pysznych mandarynek. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno domowy likier cytrynowy, jak i włoskie limoncello.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wilgotne ciasto cytrynowe- składniki

200 g masła - miękkiego

3/4 szkl. cukru

1 łyżeczka tartej skórki z mandarynki

40 ml likieru cytrynowego

6 jajek

2,5 szkl. mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 mandarynki

300 g białej czekolady - roztopionej

Dodatkowo:

160 ml likieru cytrynowego

Przepis na proste i pyszne ciasto

Zacznij od dość niestandardowej czynności podczas przygotowywania ciasta: do kieliszka wlej wodę i włóż łyżkę. Następnie wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Tę część przepisu możesz przygotować dzień wcześniej.

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

W misce umieść miękkie masło i dodaj cukier. Następnie zetrzyj skórkę z mandarynki. Pamiętaj, żeby wcześniej wyparzyć owoc. Podczas ścierania uważaj, żeby nie zetrzeć również białej części- jest ona gorzka i może nieco zepsuć smak. Następnie wlej likier cytrynowy i połącz składniki przy pomocy miksera.

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Do powstałej masy stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. Następnie porcjami wsypuj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do tortownicy wstaw kieliszki lub wąskie szklanki z grubego szkła (które można wstawić do piekarnika) do góry dnem i wysyp formę cukrem. Następnie ułóż obrane ze skórki mandarynki.

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Do tortownicy wlej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.

Obrazek

W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Z kieliszka wyciągnij zamrożony lód z łyżeczką i zanurz w roztopionej czekoladzie.

Obrazek
Dekoracja ciasta- Pyszności

Z upieczonego ciasta wyjmij szklanki. W powstałe otwory włóż przygotowane wcześniej czekoladowe kieliszki i wypełnij je limoncello (likierem cytrynowym).

Obrazek

Ciasto udekoruj dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach