Wilgotne ciasto cytrynowe z likierem i białą czekoladą

Wilgotne ciasto cytrusowe z dodatkiem likieru od pierwszego kęsa zachwyci Cię swoją delikatnością i smakiem. Delikatne maślane ciasto przełamuje wyrazista nuta cytrusów. Całość dodatkowo wzbogaciliśmy o likier cytrynowy.

Obrazek
Ewa

Uwielbiamy ciasta, które przygotowuje się w prosty sposób, a ich smak naprawdę zaskakuje. Dziś postawiliśmy na delikatne, puszyste i wilgotne ciasto, które skrywa w sobie cytrusowe aromaty i kawałki pysznych mandarynek. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno domowy likier cytrynowy, jak i włoskie limoncello.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wilgotne ciasto cytrynowe- składniki

200 g masła - miękkiego

3/4 szkl. cukru

1 łyżeczka tartej skórki z mandarynki

40 ml likieru cytrynowego

6 jajek

2,5 szkl. mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 mandarynki

300 g białej czekolady - roztopionej

Dodatkowo:

160 ml likieru cytrynowego

Przepis na proste i pyszne ciasto

Zacznij od dość niestandardowej czynności podczas przygotowywania ciasta: do kieliszka wlej wodę i włóż łyżkę. Następnie wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Tę część przepisu możesz przygotować dzień wcześniej.

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

W misce umieść miękkie masło i dodaj cukier. Następnie zetrzyj skórkę z mandarynki. Pamiętaj, żeby wcześniej wyparzyć owoc. Podczas ścierania uważaj, żeby nie zetrzeć również białej części- jest ona gorzka i może nieco zepsuć smak. Następnie wlej likier cytrynowy i połącz składniki przy pomocy miksera.

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Do powstałej masy stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. Następnie porcjami wsypuj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do tortownicy wstaw kieliszki lub wąskie szklanki z grubego szkła (które można wstawić do piekarnika) do góry dnem i wysyp formę cukrem. Następnie ułóż obrane ze skórki mandarynki.

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Do tortownicy wlej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.

Obrazek

W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Z kieliszka wyciągnij zamrożony lód z łyżeczką i zanurz w roztopionej czekoladzie.

Obrazek
Dekoracja ciasta- Pyszności

Z upieczonego ciasta wyjmij szklanki. W powstałe otwory włóż przygotowane wcześniej czekoladowe kieliszki i wypełnij je limoncello (likierem cytrynowym).

Obrazek

Ciasto udekoruj dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku